Service

De Volkskrant tv-selectie voor maandag 8 november

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van maandag.

Jorrit van Broekhoven en Kevin Toma
Rami Malek in Papillon.  Beeld AP
Rami Malek in Papillon.Beeld AP

Het uur van de wolf: That Day - Afscheid van Golden Earring

NPO 2, 20.25 uur

Vandaag en morgen staat Het uur van de wolf stil bij het 60-jarig bestaan van Golden Earring. Nadat bekend was geworden dat gitarist George Kooymans lijdt aan de spierziekte ALS, hield de band het voor gezien. De documentaire That Day van regisseur Marcel de Vré reconstrueert de turbulente geschiedenis van de Haagse rockband, die in goede en slechte tijden overeind is gebleven. Met getuigenissen van ex-bandleden van het eerste uur, anekdoten van Willem van Kooten en andere betrokkenen, niet eerder vertoonde concertfragmenten en materiaal uit privé-archieven.

Papillon

RTL 7, 20.30 uur

(Drama, Michael Noer, 2017) In zijn autobiografische roman Papillon vertelt boef Henri Charrière hoe hij onterecht voor moord werd veroordeeld en vervolgens op spectaculaire wijze ontsnapte uit een strafkolonie in Nieuw-Guinea. Meerdere keren. Het verhaal van Charrière was al eens succesvol verfilmd, in 1973, met Steve McQueen en Dustin Hoffman als de door de wol geverfde ontsnappingskunstenaar Papillon en zijn ielige, bleue vriend-tegen-wil-en-dank Louis Dega. Dit keer is het de beurt aan Charlie Hunnam en Rami Malek, een leuk duo dat uitgroeit tot geloofwaardig afgepeigerde, maar krachtige mannen. In Noers regie voelt de gevangenis vochtig en drukkend, met een guillotine altijd lonkend op de achtergrond.

Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 1

Net 5, 20.30 uur

(Fantasy, David Yates, 2010) De tovenaarswereld is een duister oord geworden sinds aartsgriezel Voldemort en de zijnen de macht hebben overgenomen. Harry, Hermelien en Ron bewegen zich vooral door verlaten vlakten, mistroostige sneeuwlandschappen en wagneriaanse wouden. Zwijgzame close-ups te over en de beroemde titelmelodie klinkt nooit voluit. Regisseur Yates vindt ondanks de neerslachtige stemming toch nog ruimte om Harry en Hermelien onhandig te laten dansen op Nick Cave. Zulke scènes, de sterke sfeer en de prachtige animatie in schaduwspelstijl maken de voorlaatste Potter-film alleszins genietbaar.

Daniel Radcliffe en Emma Watson in Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 1. Beeld
Daniel Radcliffe en Emma Watson in Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 1.

Spoorloos

NPO 1, 21.25 uur

Drie jaar geleden reisde Spoorloos met Sandra naar Griekenland, waar ze na lang zoeken werd herenigd met haar biologische moeder Roubina. Omdat Roubina lijdt aan alzheimer kan Sandra niet meer helder krijgen wat er rond haar geboorte is gebeurd, maar familie van moeders kant weet haar te vertellen wie haar vader is en dat zijn familie in de streek woont. Verder wordt er vooral over gezwegen. Het team van Spoorloos wist toch wat meer informatie los te krijgen en heeft inmiddels voldoende aanknopingspunten voor een nieuwe reis naar Griekenland.

Thelma

Arte, 22.15 uur

(Fantasy, Joachim Trier, 2017) Student Thelma (een sterke Eili Harboe) heeft moeite haar draai te vinden. Haar religieuze ouders bellen om de haverklap om te vragen hoe het gaat, ze valt tijdens een college zomaar stuiptrekkend op de grond en worstelt ondertussen met verliefde gevoelens voor medestudent Anja (Kaya Wilkins). Verder zijn er allerlei voortekenen van de ongecontroleerde krachten die zich in haar losmaken. Een superheldenfilm die vooral ook een mooi en gevoelig coming-of-ageverhaal is, over een meisje en haar ontluikende seksualiteit, vol aardige bespiegelingen over oorsprong, religie en evolutie.

Elli Harboe in Thelma. Beeld
Elli Harboe in Thelma.

Pointer

NPO 2, 22.30 uur

Door de enorm gestegen gasprijs staat er voor veel Nederlanders een dure winter voor de deur. Onderzoeksbureau TNO bestudeerde de omvang van de energiearmoede: huishoudens met een laag inkomen in combinatie met hoge energiekosten of een slecht geïsoleerde woning. Driekwart van de mensen in energiearmoede woont in een sociale huurwoning die niet voldoet aan de moderne isolatie-eisen. De bewoners vrezen energierekeningen die ze niet kunnen betalen. Pointer onderzoekt wat wooncorporaties en gemeenten doen om deze gezinnen de winter door te helpen.

Kruispunt

NPO 2, 23.05 uur

Door de wooncrisis ontvluchten veel Randstedelingen het dure westen om een betaalbare gezinswoning te zoeken in de provincie. In Beltrum in de Achterhoek zagen de bewoners dat de lokale jongeren niet meer aan woonruimte konden komen, omdat ze werden overboden voor vermogende mensen uit de Randstad. Jong en oud Beltrum nam daarop het heft in eigen hand en bouwde hun eigen huizen via een particulier initiatief. Ook bijzonder is dat ouderen hun gezinswoningen verkopen aan Beltrumse jongeren, ook al weten ze dat de huizen via Funda meer zouden opleveren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden