Film- en televisietips

De Volkskrant-tv-selectie voor maandag 8 maart

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van maandag.

Berend Jan Bockting en Jorrit Van Broekhoven
Asa Butterfield en Ella Purnell in Miss Peregrine’s Home for Peculiar Children van Tim Burton. Beeld
Asa Butterfield en Ella Purnell in Miss Peregrine’s Home for Peculiar Children van Tim Burton.

Nederland plant bomen

NPO 1, 16.45 uur

De Nederlandse bossen staan onder druk. Daarom organiseert omroep EO de actie ‘Nederland plant bomen’, die alle provincies een stukje groener moet maken door de aanplant van nieuw bosgebied. Vanaf vandaag trekt presentator Bert van Leeuwen op met steeds een andere boswachter, die wat vertelt over de bossen in verschillende provincies. Vandaag is hij met boswachter Rien in een bos in Noord-Holland dat zonder beheer tot stand is gekomen. Ook presenteert Nederland plant bomen verhalen van gewone Nederlanders die een bijzondere relatie hebben met bomen.

Eus’ boekenclub

NPO 2, 19.20 uur

De Boekenweek is verplaatst naar de zomer, maar toch is er volop aandacht voor het boek. De komende vijf avonden presenteert Özcan Akyol een programma waarin de liefde voor literatuur centraal staat. In Eus’ boekenclub ontvangt hij auteurs Peter Buwalda, Simone van der Vlugt, Lize Spit, Rutger Bregman en Adriaan van Dis, die komen praten over hun nieuwste boek. Een leesclub met onder anderen Willie Wartaal en Maarten van Rossem geeft haar ongezouten mening. Door de coronamaatregelen bestaat het publiek uit slechts één persoon: Stefano Keizers.

Erin Brockovich

RTL 8, 20.25 uur

(Drama, Steven Soderbergh, 2000) Op feiten gebaseerd drama over een alleenstaande moeder die een baan krijgt op een advocatenkantoor en op een gigantisch milieuschandaal stuit: ze ontdekt dat een groot nutsbedrijf het drinkwater heeft besmet met chemicaliën. Julia Roberts is bijna te swingend voor haar personage, maar draagt met haar met een Oscar bekroonde spel niettemin de hele film. De boodschap die we uit haar doeltreffende werk kunnen halen is een hoopvolle: tegenover het grootkapitaal is het individu niet per definitie onmachtig. Met gloedvol camerawerk van Edward Lachman.

Julia Roberts in Erin Brockovich van Steven Soderbergh. Beeld
Julia Roberts in Erin Brockovich van Steven Soderbergh.

Miss Peregrine’s Home for Peculiar Children

Net 5, 20.30 uur

(Fantasy, Tim Burton, 2016) Het bronmateriaal van Miss Peregrine’s Home for Peculiar Children, een youngadultboek van Ransom Riggs, is vintage Tim Burton. Dit griezelsprookje gaat niet over één excentriek buitenbeentje, maar over een huis vol: directeur Peregrine (Eva Green) runt een speciaal kindertehuis voor kinderen die ‘anders’ zijn. Zo kan de een niet praten zonder dat er een zwerm bijen zijn mond verlaat, de ander is zo licht dat ze zonder haar loodzware schoenen meewaait met de wind. Hoofdpersoon Jake bezoekt het huis om de mysterieuze dood van zijn opa te onderzoeken, in Burtons geijkte ode aan de fantasie en alles wat vreemd of merkwaardig is.

Pauws verkiezingsdebatten

NPO 1, 22.10 uur

De komende vier avonden leidt Jeroen Pauw een debat tussen steeds twee lijsttrekkers van de grote politieke partijen in de aanstaande Tweede Kamerverkiezingen. In het eerste debat zullen Lilianne Ploumen van de PvdA en Sigrid Kaag van D66 elkaar vanavond vijftig minuten lang het vuur na aan de schenen leggen. De komende avonden volgen Wopke Hoekstra (CDA) vs. Jesse Klaver (GroenLinks), Lilian Marijnissen (SP) vs. Gert-Jan Segers (CU) en Geert Wilders (PVV) vs. Mark Rutte (VVD). Aansluitend volgt in Op1 (23.05 uur) steeds een nabeschouwing van het debat.

A Year of Murder

Canvas, 23.20 uur

In 2017 werden in het Verenigd Koninkrijk 768 mensen vermoord, ongeveer veertien per week. In A Year of Murder belicht Ben Anthony een aantal van deze moorden. Hij volgt enkele moordprocessen en spreekt met vrienden en nabestaanden die hun verlies proberen te verwerken. Een van de gevallen die in de documentaire voorbijkomen is de moord op de 15-jarige Quamari Serunkuma-Barnes, die buiten zijn school in Londen werd doodgestoken door een leeftijdgenoot. Ook de moord op Leslie Rhodes bij de terreuraanslag op de Westminster Bridge komt aan bod.

Absolutely Fabulous: The Movie

BBC 2, 00.30 uur

(Komedie, Mandie Fletcher, 2016) Patsy en Eddie keerden 25 jaar na het begin van de gelijknamige tv-reeks terug in de filmversie van Absolutely Fabulous. De serie had hysterisch geestige afleveringen, en heel flauwe, en iets ertussenin. Deze film valt in de laatste categorie. Het kan vreselijk misgaan met dit soort filmische spin-offs (zie Sex and the City), maar het blijft een genot om Joanna Lumley en Jennifer Saunders als vuilbekkende drankorgels in de Londense modewereld los te zien gaan.

Joanna Lumley en Jennifer Saunders in Absolutely Fabulous: The Movie van Mandie Fletcher. Beeld
Joanna Lumley en Jennifer Saunders in Absolutely Fabulous: The Movie van Mandie Fletcher.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden