Film- en tv-tips

De Volkskrant-tv-selectie voor maandag 8 februari

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van maandag.

Berend Jan Bockting en Jorrit van Broekhoven
Dorris Bowdon, Jane Darwell en Henry Fonda in The Grapes of Wrath van John Ford. Beeld
Dorris Bowdon, Jane Darwell en Henry Fonda in The Grapes of Wrath van John Ford.

The Vikings

Arte, 13.45 uur

(Avontuur, Richard Fleischer, 1958) Spectaculair geënsceneerde actiefilm met Kirk Douglas en Tony Curtis als Viking-halfbroers die elkaar naar het leven staan; beiden begeren ze prinses Janet Leigh. Ernest Borgnine, in het echt anderhalve maand jonger dan Douglas, treedt op als zijn vader. Met hun aandacht voor historisch detail sloegen de makers op onbedoeld komische wijze wat ver door. De schepen in de film werden gemodelleerd naar een echt Vikingexemplaar, maar ze bleken wel erg krap: men was vergeten dat hedendaagse acteurs een stuk groter zijn dan de oude Vikingen.

Kirk Douglas en Janet Leigh in The Vikings van Richard Fleischer. Beeld
Kirk Douglas en Janet Leigh in The Vikings van Richard Fleischer.

Carnavalshart

NPO 2, 18.20 uur

De komende vijf dagen presenteren KRO-NCRV en de regionale omroepen L1 (Limburg) en Omroep Brabant de reportageserie Carnavalshart. Nu er door de coronamaatregelen echt geen carnaval kan worden gevierd in de zuidelijke provincies, moet men op zoek naar een andere invulling van deze periode. Carnavalshart laat zien hoe de praalwagens in Tegelen dit jaar binnen blijven en hoe er wordt gesleuteld aan coronabestendige miniatuurwagens. In Schaijk vertelt de familie Loeffen, waarvan vijf leden in een dweilorkest spelen, hoe zij het feest dit jaar zullen missen.

The Grapes of Wrath

Arte, 20.15 uur

(Drama, John Ford, 1940) Klassieke verfilming van John Steinbecks een jaar eerder gepubliceerde crisisroman over arme werklozen die tijdens de Grote Depressie naar Californië trekken. Henry Fonda speelt de rol van zijn leven als Tom Joad, een man vol sluimerende frustratie die na een gevangenisstraf terugkeert in Oklahoma en ontdekt dat zijn familie uit huis is gezet. De scène waaruit blijkt dat iedereen – van landeigenaar tot bankdirecteur – de verantwoordelijkheid voor de uitzetting afschuift op ‘het systeem’, maakt duidelijk hoe weinig er in de loop der jaren is veranderd. Met uitmuntend camerawerk van Gregg Toland (Citizen Kane) en feilloze, met een Oscar bekroonde regie van John Ford.

2Doc: Het gedoogdrama

NPO 2, 20.25 uur

Nederland wordt gewoonlijk geregeerd door een meerderheidskabinet. Soms komt het echter voor dat er een kabinet wordt geformeerd met minder dan 75 Kamerzetels, maar met gedoogsteun van een of meer oppositiepartijen. Het in 2010 gevormde Kabinet-Rutte I was zo’n minderheidskabinet, en heeft voor de deelnemers – VVD, CDA en gedoogpartner PVV – altijd een bittere nasmaak gehouden. In de documentaire Het gedoogdrama vertellen insiders over de totstandkoming van de gedoogconstructie, het afbrokkelen van de steun en de desastreuze gevolgen voor het CDA.

The Hunger Games: Catching Fire

Net 5, 20.30 uur

(Fantasy, Francis Lawrence, 2013) Katniss Everdeen (Jennifer Lawrence) begint deze tweede aflevering van The Hunger Games met een stevige posttraumatische stressstoornis, opgelopen na de gebeurtenissen in deel één, waarin ze de winnaar werd van een veredeld tienergladiatorengevecht. Catching Fire voert ons verder de duisternis in. Niet dat de hongerspelen waarin Katniss uiteraard weer belandt bloederiger zijn dan in de voorganger. Hier draait het om als natuurfenomenen vermomde aanslagen, bestuurd door een spelleider van buitenaf. Catching Fire is een nog grimmiger les in massamanipulatie, onderdrukking, terreur en verzet voor een puberdoelgroep.

Jennifer Lawrence en Sam Claflin in The Hunger Games: Catching Fire van Francis Lawrence. Beeld
Jennifer Lawrence en Sam Claflin in The Hunger Games: Catching Fire van Francis Lawrence.

Pointer

NPO 2, 22.20 uur

Veel Nederlanders denken dat het plastic dat zij keurig gescheiden aan de straat zetten, even later in gerecyclede vorm bij hen terugkeert als verpakkingen en gebruiksvoorwerpen. In de praktijk wordt veel afvalplastic echter alsnog verbrand of voor recyclingdoeleinden verscheept naar het buitenland. Pointer neemt vandaag een kijkje op Oost-Java, waar bergen met buitenlands afvalplastic in de open lucht worden verbrand. Hoe is het mogelijk dat ons afval aan de andere kant van de wereld wordt gedumpt en bedrijven daar ook nog geld aan verdienen?

Kruispunt

NPO 2, 22.50 uur

Artsen zijn niet immuun voor de ziekten die ze bestrijden. Kruispunt portretteert twee artsen die patiënt werden, en een patiënt die besloot verpleegkundige te worden. Radioloog Warner Prevoo werkte dagelijks met kankerpatiënten toen hij vijf jaar geleden longkanker kreeg. Hij schreef het boek Echte dokters huilen ook. Intensivist Meta van der Woude kreeg corona tijdens de eerste golf en belandde op haar eigen afdeling. Remco Mourik leerde voor slager, maar werd ernstig ziek en bracht veel tijd in het ziekenhuis door. Hij maakte een carrièreswitch.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden