TipsFilm en televisie

De Volkskrant-tv-selectie voor maandag 7 september

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van maandag.

David Niven in A Matter of Life and Death. Beeld
David Niven in A Matter of Life and Death.

A Matter of Life and Death

BBC 2, 15.30 uur

(Fantasy, Michael Powell en Emeric Pressburger, 1946) Fantastisch meesterwerk, waarin het vermaarde regisseursduo Powell en Pressburger - ook bekend als The Archers - het hiernamaals gedetailleerd vormgeeft als een maagdelijk wit hotel waar iedere gestorvene belandt. Engelenvleugels haal je af bij de stomerij, vers gestreken. Via kijkgaten in het wolkendek kun je de strubbelingen van de stervelingen gadeslaan. Wanneer de verongelukte, zwaar verliefde WOII-piloot Peter Carter (David Niven) wat jaartjes verlof van de dood eist, oordeelt het hemels gerecht over zijn lot. De openingstitels: ‘Elke gelijkenis met een bekende of onbekende wereld berust op toeval.’ Het camerawerk van Jack Cardiff is oogverblindend, zowel op bont kleurig aards terrein als in de slaapwandelende zwart-wit-tinten van de hemel.

2Doc: Aan het hart

NPO 2, 20.25 uur

Dragers van het in 2010 ontdekte PLN-gen lopen een grote kans om een levensbedreigende hartziekte te krijgen. Alle Nederlandse dragers van het gen zijn terug te leiden tot één stamboom, en bevinden zich vooral in de Noordoostpolder, Friesland en Noord-Holland. In Aan het hart spreekt regisseur Mirjam Bartelsman met Marian, die in korte tijd haar 25-jarige broer en haar vader aan de hartziekte verloor. Inmiddels weet ze dat ze het gen zelf ook draagt. Marian en haar familieleden vertellen over deze last en de afweging om wel of niet in te grijpen.

Crank: High Voltage

RTL 7, 20.30 uur

(Actie, Mark Neveldine en Brian Taylor, 2009) Crank: High Voltage scoort hoog op de lijst van belachelijkste, wanstaltigste en onsmakelijkste films aller tijden. In een zot verhaal zitten wat mannen achter elkaar aan, van wie er een, huurmoordenaar Chev Chelios (Jason Statham), een kunsthart heeft dat voortdurend met stroomstoten moet worden opgeladen. Dit leidt al tot bespottelijke scènes en gebeurtenissen die elke vorm van goede smaak tarten. En vrouwen zijn natuurlijk óf hysterisch óf topless armsieraad. Maar de beeldtaal is dermate fris dat ook niet-liefhebbers gerust een poging mogen wagen.

Jason Statham in Crank: High Voltage. Beeld
Jason Statham in Crank: High Voltage.

The Da Vinci Code

Net 5, 20.30 uur

(Thriller, Ron Howard, 2006) Zelfs de ervaren blockbusteraar Ron Howard wist de immens populaire reli-/complotthriller van Dan Brown niet helemaal adequaat in beeld te brengen. Daarvoor was het boek kennelijk toch te ingewikkeld, met al zijn op zichzelf staande mythologieën die in beeld alsnog massa’s extra toelichting behoeven. Tom Hanks doet heus zijn best, al is de grens tussen zijn best doen en op de automatische piloot spelen bij Hanks nogal eens diffuus. Hij lijkt een beetje te verdwalen in deze actiefilm met te weinig actie.

Audrey Tatou en Tom Hanks in The Da Vinci Code. Beeld
Audrey Tatou en Tom Hanks in The Da Vinci Code.

Make Us Dream: Steven Gerrard

Canvas, 22.10 uur

Documentaire uit 2018 over de Engelse voetballer Steven Gerrard, die in Europa nooit voor een andere club speelde dan Liverpool, en daarmee een uitzondering is in de hedendaagse extreem door geld gestuurde voetbalwereld. Gerrard, nu 40, kwam in 1998 vanuit de jeugdopleiding in de selectie van de Noord-Engelse club en speelde in het eerste elftal tot hij na zeventien seizoenen in 2015 de club verruilde voor Los Angeles Galaxy, waar hij zijn actieve carrière afsloot. De film van Sam Blair toont de vele hoogte- en dieptepunten uit Gerrards carrière.

De monitor

NPO 2, 22.15 uur

In het nieuwe seizoen van De monitor krijgt Teun van de Keuken gezelschap van wetenschapsjournalist Anna Gimbrère. Samen stellen ze maatschappelijke problemen en misstanden aan de kaak aan de hand van het verhaal van een tipgever. De omvang van het probleem wordt in kaart gebracht, en er wordt gezocht naar verantwoordelijke partijen en naar oplossingen. Vandaag kijkt De monitor naar de toenemende drukte in natuurgebieden. Een Veluwebewoner vraagt zich af waarom er overal mountainbikeroutes verschijnen in de toch al kwetsbare en overvolle natuur.

Kruispunt

NPO 2, 22.50 uur

De vakantie is voorbij en de meeste Nederlanders gaan weer met frisse moed aan de slag – al zal dat vaak nog vanuit huis gebeuren. In de zorg is de situatie anders. Door de coronacrisis lag de werkdruk de afgelopen periode hoger dan anders, terwijl het zorgpersoneel na het stressvolle en traumatisch verlopen voorjaar juist enorm toe was aan vakantie. Kruispunt volgt in de reportage van vanavond enkele zorgmedewerkers die na hun vakantie het werk weer oppakken. Voelen ze zich opgewassen tegen hun taak en zijn ze klaar voor de komst van een tweede golf?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden