TipsTelevisie
De Volkskrant tv-selectie voor maandag 7 mei
Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u maandag zien.
Kung Fu Panda 2 (Jennifer Yuh, 2011)
BBC 2, 11.10-12.30 uur
Vechtpanda Po kan er niet langer omheen: de noedels kokende gans die hem heeft opgevoed, is toch echt niet zijn vader. Vanaf dat moment vraagt hij zich af: wie ben ik dan wel en waar kom ik vandaan? Leermeester Shifu zegt dat hij eerst tot innerlijke vrede moet komen. Gelukkig wordt in het geslaagde, uiterst energieke Kung Fu Panda 2 wijsheid ook op andere manieren verkregen. Een robbertje vechten met de boosaardige pauw Shen, die over China wil heersen en een einde wil maken aan de kung fu-traditie, zet Po ook flink aan het denken. Het blijft een absurd gegeven, zo’n vechtbeer met spirituele aspiraties. Fijn dat de film dat zelf ook telkens onderstreept, bijvoorbeeld in de scène waar Po het moet afleggen tegen een vechtlustig radijsje. Het meeste plezier valt te beleven aan de uiterst geïnspireerde animatie, die de martial arts-balletten uit films als Zhang Yimou’s Hero (2002) gretig vertaalt naar fabeltjesland. Alles zwiept, swingt en fonkelt aan deze bonte achtbaanrit.
Bij de tijd
NPO 2, 19.50 uur
Nieuwe kennisquiz, elke werkdag, met presentator Art Rooijakkers. Hij test twee kandidaten op hun historische kennis over gebeurtenissen die plaatsvonden op de dag van de uitzending. Welke belangrijke gebeurtenissen vonden plaats op 7 mei?
Koken met Van Boven
NPO 2, 20.25 uur
In de slotuitzending van dit seizoen gaat Yvette van Boven aan de slag met water en oud brood. Onder het motto ‘weggooien is zo passé’ maakt ze gebruik van de afdankertjes uit haar keuken en maakt ze een Bread and Butter Puddingtaart XL.
X-Men: Days of Future Past (Bryan Singer, 2014)
Veronica, 20.30-23.10 uur
De wereld van de X-Men-films is er een van sequels, prequels, reboots en spin-offs, waardoor nauwelijks nog uit te rekenen valt hoeveel delen er sinds 2000 zijn verschenen. X-Men: Days of Future Past (even tellen leert: de zevende aflevering) bewijst dat de X-Men nog niet zijn uitgemuteerd en maakt het nog verwarrender door de personages uit de eerste X-Men-trilogie te verbinden met die uit de laatste film, X-Men: First Class, die zich veel eerder afspeelde. Hoe? Door terug in de tijd te reizen, uiteraard. Regisseur Bryan Singer, ook verantwoordelijk voor de eerste twee delen, besteedt naast het actiespektakel zelfs wat aandacht aan psychologie en toont gevoel voor humor. Het zijn vooral losse scènes die overtuigen.
Zwarte zwanen
NPO 2, 20.55 uur
Cees Grimbergen duikt in belangenverstrengeling in de pensioenwereld. Hij onderzoekt bijbanen en gouden handdrukken van topbestuurders en het wetenschappelijk instituut Netspar, dat mede wordt gefinancierd uit pensioenpremies.
Belpop
Canvas, 21.15 uur
Een terugblik op het leven van Luc de Vos, de geliefde Vlaamse zanger van de band Gorki, die op 29 november 2014 onverwachts overleed. De getalenteerde muzikant en schrijver bracht Vlaamse hits voort als Mia en Kleine lieve piranha.
La Grande Bellezza (Paolo Sorrentino, 2013)
Arte, 21.50-00.05 uur
Er is het Rome dat wij, toeristen, kennen en er is het Rome van Jep Gambardella (Toni Servillo), de stuurloze, ondoorgrondelijke gids in een stad die met zijn geheime tuinen en dwaalgangen een labyrint is. Hij is ook de observator van het lege luxeleven dat hij met zijn vrienden leidt, en dat hem doet verlangen naar de schoonheid zoals de toeristen die nog slechts zien. Ook al leidt dat tot vreemde feestjes en ongemakkelijke ontmoetingen, La Grande Bellezza toont het mooiste Rome dat ooit op film te zien was – ook nagesynchroniseerd (Arte) de moeite waard.
Nieuwsuur
NPO 2, 22.00 uur
Met live verslag vanuit het Amstel Hotel in Amsterdam, waar bekend wordt wie de Libris Literatuurprijs 2018 wint. Genomineerd zijn schrijvers Ilja Leonard Pfeijffer, Murat Isik, Arjen van Veelen, Tommy Wieringa, Marjolijn van Heemstra en Martin Michael Driessen.
3Doc: Shinewereld
NPO 3, 22.10 uur
Documentaire over de wereld van de vloggers, die met de filmpjes over hun dagelijks leven op YouTube tienduizenden jonge abonnees bedienen. In de film worden diverse populaire YouTubers gevolgd, onder wie The Cinemates, Bardo Ellens, Dus David en Dionnetje.
Papillon (Franklin J. Schaffner, 1973)
BBC 2, 00.00-02.25 uur
Films over ontsnappingen uit een gevangenis vormen een paradoxaal genre: de actiefilms zijn juist enerverend wanneer in beeld niets lijkt te gebeuren. In Robert Bressons klassieker Un condamné à mort s'est échappé (1956), bijvoorbeeld, schraapt de held minutenlang stilletjes aan een houten deur. Dat blijkt heel spannend. In Papillon speelt Steve McQueen de Fransman Henri Charrière, die onschuldig gevangen zit in de strafkolonie op het Duivelseiland. Niemand is daarvandaan ooit ontsnapt, maar met veel geduld en doorzettingsvermogen doet Charrière het toch.
Aankomende september draait een remake van Papillon in de Nederlandse bioscopen, met Engelsman Charlie Hunnam in de hoofdrol (en Yorick van Wageningen als een van de bewakers).
Als voorbereiding op zijn vlucht zit hij dagenlang op de rotsen aan het water en bestudeert hij de wisselingen van het tij. Naast deze spanningsopbouw draait het in Papillon voornamelijk om het acteervuurwerk van twee filmiconen, een van de jaren zestig, Steve McQueen, en een van de jaren zeventig, Dustin Hoffman.