Service

De Volkskrant tv-selectie voor maandag 7 juni

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van maandag.

Jorrit Van Broekhoven en Kevin Toma
Maha Alemi in Sofia. Beeld
Maha Alemi in Sofia.

Welkom in hotel The Savoy

NPO 1, 19.00 uur

Het statige hotel Savoy is een van de eerste echte luxehotels in Londen. Gelegen aan de Theems is het al 130 jaar de plek waar koninklijke bezoekers, staatshoofden en filmsterren komen slapen en dineren. De realityserie Welkom in hotel The Savoy volgt het hotelpersoneel tijdens een druk jaar vol ups en downs. In de eerste aflevering geeft hoofdbutler Sean zijn nieuwste personeelslid Michael de bijzondere taak een cocktailparty te organiseren voor een voorname gast. Gordon Ramsay is eigenaar van de Savoy Grill en komt zijn restaurant inspecteren.

2Doc: Het leven gaat niet altijd over tulpen

NPO 2, 19.55 uur

Het leven van de West-Friese familie Schouten staat in het teken van tulpen en schaatsen. De tulpenkwekerij is een bloeiend familiebedrijf, en kinderen Irene en Simon zijn grote beloften in de schaatssport. De dromen en ambities van de familie worden echter overhoop gehaald als moeder Jolanda in 2016 een hersenbloeding krijgt. Naast het harde werken en trainen zal er ook voor moeder moeten worden gezorgd. Barbara Makkinga volgde het gezin twee jaar en toont in Het leven gaat niet altijd over tulpen hoe de Schoutens deze mantelzorgtaak op zich nemen.

The Avengers

Fox, 20.00 uur

(Superheldenfilm, Joss Whedon, 2012) In deze eerste Avengers-film komen alle helden en verhaallijnen samen uit Iron Man (2008), The Incredible Hulk (2008), Iron Man 2 (2010), Thor (2011) en Captain America (2011): een oorverdovende mix van botsende ego’s, zwaaiende vuisten en bovennatuurlijke vuurkracht. Dat het geheel niet aan zijn eigen spierkracht ten onder gaat, is een prestatie van formaat. Vooral de slotscène is een indrukwekkend feest van destructie: in een gigantisch gevecht gaat New York aan barrels, waarbij regisseur Whedon virtuoos meebeweegt met dan weer de ene, dan weer de andere ‘vergelder’.

Chris Hemsworth (links) en Chris Evans in The Avengers. Beeld AP
Chris Hemsworth (links) en Chris Evans in The Avengers.Beeld AP

Indiana Jones and the Last Crusade

Net 5, 20.30 uur

(Avontuur, Steven Spielberg, 1989) Sean Connery en Harrison Ford vormen een komisch kibbelend duo in deze derde, erg fijne Indiana Jones-film. Als vader en zoon Jones, beiden archeoloog en ontdekkingsreiziger, proberen ze zich al ruziënd een stel nazi’s van het lijf te houden tijdens een zoektocht naar de bron van de onsterfelijkheid, de Heilige Graal. De film bevat ook een leuke kleine rol voor River Phoenix, in scènes uit Indy’s jonge jaren die ons leren hoe de held aan zijn hoed, zijn zweep, zijn naam én angst voor slangen is gekomen.

Sean Connery (links) en Harrison Ford in Indiana Jones and the Last Crusade. Beeld
Sean Connery (links) en Harrison Ford in Indiana Jones and the Last Crusade.

Outcry

NPO 3, 21.35 uur

Scholier Greg Kelley lijkt een gouden toekomst tegemoet te gaan, totdat hij wordt beschuldigd van seksueel misbruik. Hij zou zich hebben vergrepen aan een 4-jarig jongetje, maar ontkent in alle toonaarden. Een fanatieke openbare aanklager weet een jury echter van Kelleys schuld te overtuigen, waarna hij aankijkt tegen een gevangenisstraf van 25 jaar. De vijfdelige documentaireserie Outcry van Pat Kondelis vertelt hoe Kelleys familie, zijn advocaten en vriendin in verzet komen tegen de veroordeling en aandringen op een nieuw proces.

Pointer

NPO 2, 22.20 uur

Nina heeft behoefte aan psychiatrische hulp. Ze heeft vier diagnosen die dat bevestigen, maar dat betekent niet dat ze die hulp ook krijgt. Integendeel: omdat ze niet makkelijk in een psychiatrisch hokje te passen is, wordt Nina keer op keer afgewezen door psychiatrische ggz-instellingen. Melissa heeft een soortgelijke ervaring: met een trauma én een eetstoornis kan ze nergens terecht. Pointer werpt een kritische blik op de omgang met complexe patiënten in de psychiatrie. Staat de verregaande specialisatie van de zorg een brede behandeling in de weg?

Sofia

TV 5, 23.09 uur

(Drama, Meryem Benm’Barek, 2018) Op seks buiten het huwelijk staat in Marokko een gevangenisstraf van maximaal een jaar, aldus de openingstitels van Sofia. De conclusies zijn snel getrokken, wanneer de 20-jarige, ongehuwde en nog bij haar ouders wonende titelheldin enorme buikpijn krijgt: Sofia, een gepijnigde rol van Maha Alemi, is zwanger, al heeft ze het zelf aanvankelijk niet door. Benm’Bareks sterke speelfilmdebuut is amper begonnen of Sofia wordt door nicht Lena (Sarah Perles) van ziekenhuis naar ziekenhuis gereden. Knap, hoe Benm’Barek de klasseverschillen en hypocrisie van de Marokkaanse maatschappij subtiel verweeft in het scenario, dat in Cannes werd bekroond. En na de bevalling zijn de problemen nog niet voorbij. Engels ondertiteld.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden