Service

De Volkskrant tv-selectie voor maandag 6 september

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van maandag.

Samuel L. Jackson in The Hitman’s Bodyguard van Patrick Hughes Beeld
Samuel L. Jackson in The Hitman’s Bodyguard van Patrick Hughes

De faker op vakantie

NPO 3, 18.05 uur

Een van de leukste programma’s op NPO Zapp is terug met een vakantie-editie. In De faker mogen twee teams van bekende Nederlanders meedraaien in een schijnbaar normaal Nederlands gezin. Een van de gezinsleden hoort echter niet thuis in het huishouden, maar is iemand die een rol speelt. Lukt het om de faker te ontmaskeren? In De faker op vakantie wordt het spel niet bij het gezin thuis gespeeld, maar op de camping. Het team van Stephanie van Eer, Marije Zuurveld en Moïse Trustfull neemt het op tegen Juvat Westendorp, Niek Roozen en Steven Kazàn.

Anna’s brains

NPO 3, 20.25 uur

Elke week zoekt Anna Gimbrère in Anna’s brains een oplossing voor een technisch probleem van een bekende Nederlander. Dit keer is dat cabaretier Stefano Keizers, die zich afvraagt of het mogelijk is om met dieren te praten. Gimbrères team van onderzoekers en uitvinders besluit te kijken of ze een spraakcomputer voor honden kunnen maken. Natuurlijk formuleert een hond geen zinnen in zijn kop, maar op grond van zijn gedrag kan er een aardige inschatting worden gemaakt van wat hem op elk moment bezighoudt. De omzetting naar taal is dan de volgende stap.

Un Flic

Arte, 20.15 uur

(Misdaad, Jean-Pierre Melville, 1972) De politiethrillers van Jean-Pierre Melville zijn een klasse apart. Op zich weinig spectaculaire misdaadverhalen functioneren als kapstok voor uitgebreide stijloefeningen, waarvan je als kijker op een aangename manier weemoedig wordt. De laatste van zijn slechts veertien films tellende oeuvre voldoet wat dat betreft aan alle verwachtingen. Er is een politieman en er is een verhaal (iets met een bankoverval), maar Un flic is vooral sfeer, melancholie en fatalisme. En een superieur koele, bloedmooie Catherine Deneuve als minnares van politieman Alain Delon, zelf ook niet mis.

Alain Delon en Catherine Deneuve in Un flic van Jean-Pierre Melville Beeld
Alain Delon en Catherine Deneuve in Un flic van Jean-Pierre Melville

The Hitman’s Bodyguard

RTL 7, 20.30 uur

(Actie, Patrick Hughes, 2017) Superbodyguard Bryce (Ryan Reynolds) begeleidt huurmoordenaar Kincaid (Samuel L. Jackson) die moet getuigen voor het Internationaal Gerechtshof in Den Haag. Al het goede dat deze prettig onzinnige actiekomedie te bieden heeft, zit in de opzet van deze twee personages. En tussenlocatie Amsterdam staat er geweldig op. De scènes op de grachten, waar een motorrijder zichzelf via het dak van een rondvaartboot richting een brug lanceert om met een raketwerper een vent onschadelijk te maken die het heeft voorzien op Samuel L. Jackson in een speedboot, zijn uitgebreide en fijne kunststukjes die doen denken aan de beste actiefilms uit de jaren tachtig en negentig.

Pointer

NPO 2, 22.15 uur

Door de krapte op de woningmarkt liggen de huizenprijzen hoger dan ooit en is het vinden van een betaalbare huurwoning vrijwel onmogelijk. Pointer onderzoekt vandaag hoe het is gesteld met de sociale huurwoningen, die bedoeld zijn voor de huishoudens met een laag inkomen. Hoewel de wachtlijsten groeien lijken gemeenten en woningcorporaties niet geïnteresseerd in het bouwen in de sociale huursector. Daardoor zit Dorien nu met twee dochters in een te krappe woning, en bivakkeert Inge sinds haar scheiding met drie kinderen in een vakantiewoning.

The Last Samurai

Net 5, 22.40 uur

(Avontuur, Edward Zwick, 2003) Megalomane vertelling (speelduur: 157 minuten, productiebudget: 140 miljoen dollar) over de door Tom Cruise gespeelde Amerikaanse legerkapitein Nathan Algren, die in het Japan van 1876 beschaving komt brengen. Maar de besliste samoerai nemen de hooghartige Amerikanen gevangen en dat zal van Algren een ander mens maken. Hij wordt door de samoerai omgeschoold naar hun normen en waarden. Cruise past goed bij de grootheidswaanzin van de film, maar pel je de actiehuid eraf, dan blijft toch vooral een fascinerend gevalletje miscasting over.

Tom Cruise in The Last Samurai van Edward Zwick Beeld
Tom Cruise in The Last Samurai van Edward Zwick

Kruispunt

NPO 2, 22.50 uur

Midden in Rotterdam vormt het volkstuinencomplex van Helpt Elkander een oase van rust. De oudste volkstuinvereniging van Nederland telt zo’n negentig tuintjes, die soms al tientallen jaren worden beheerd door dezelfde hobbytuiniers. Kruispunt bezoekt tachtigers Hans en Trudy Vlug, die dagelijks actief zijn in hun tuintje en er in de zomer ook ‘s nachts verkoeling zoeken. Omdat het tuinieren te zwaar wordt, neemt Ine Kreitz afscheid van de minimaatschappij. Voor nieuwkomer Johan Holthof is de tuin een manier om de drukte en de corona te ontvluchten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden