Service

De Volkskrant tv-selectie voor maandag 5 juli

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van maandag.

Jorrit Van Broekhoven en Kevin Toma
Kristoffer Joner in The Quake. Beeld
Kristoffer Joner in The Quake.

De slet van 6 vwo

NPO 3, 19.50 uur

De NPO 3-serie De slet van 6 vwo heeft er op internet al drie seizoenen opzitten, en is met ingang van seizoen vier ook te zien op tv. Met een frisse cast begint het tienerdrama aan een nieuw verhaal. Alex (Florence Vos Weeda) is 18, woont in het saaie Posthoorn en zit in het examenjaar van het vwo. Dan gebeurt er iets wat niemand zag aankomen: de populaire Sephine maakt een fatale sprong van een toren. Al snel gaan er geruchten dat ze zelfmoord heeft gepleegd omdat er een naaktvideo van haar rondgaat, maar Alex gelooft daar niets van.

2Doc: Dood in de Bijlmer

NPO 2, 20.25 uur

In Amsterdam Zuidoost, de Bijlmer, wonen mensen uit honderddertig landen. De Amsterdamse wijk telt daardoor veel culturen, stuk voor stuk met eigen gebruiken en rituelen rond de dood. Allemaal zijn ze straks welkom in het multiculturele rouwcentrum dat in de Bijlmer moet verrijzen. De documentaire Dood in de Bijlmer van Paul Sin Nam Rigter volgt uitvaartmanager Anita, die begint aan een inventarisatie van alle wensen en behoeften. Hoe meer ze leert over de verscheidenheid aan gebruiken, hoe meer ze gaat twijfelen aan de haalbaarheid van het plan.

The Drowning

NPO 2, 20.25 uur

Acht jaar na de verdrinking van haar zoontje Tom ziet Jodie Walsh (Jill Halfpenny) schooljongen Daniel (Cody Molko) lopen. Hij lijkt sprekend op een oudere versie van Tom en heeft zelfs hetzelfde litteken. Omdat Toms lichaam nooit is teruggevonden, begint Jodie te vermoeden dat hij niet is verdronken, maar ontvoerd. Ze besluit zich binnen te werken in Daniels leven en het mysterie op te lossen. Vier achtereenvolgende avonden op NPO 2 volgt de Britse miniserie The Drowning de obsessieve Jodie: is haar vermoeden juist, of heeft ze haar grip op de realiteit verloren?

The Quake

RTL 7, 20.30 uur

(Rampenfilm, John Andreas Andersen, 2008) Enkele jaren na de tsunami uit The Wave (2015) gaan bij de getroebleerde geoloog Kristian – waarom heeft hij destijds niet méér mensen kunnen redden? – in het vervolg opnieuw de alarmbellen rinkelen. En Kristian (Kristoffer Joner) krijgt gelijk, na de tergend lange opbouw die deze Noorse rampenfilm zo sterk maakt: je hebt alle tijd om je aan Kristian en de zijnen te hechten, terwijl de dreiging van de door de titel aangekondigde aardbeving steeds groter wordt. Klamme handen, hoogtevrees en claustrofobie gegarandeerd, wanneer het dan eindelijk zover is. De catastrofe, waarbij zo ongeveer heel Oslo van de kaart wordt geveegd, is adembenemend in beeld gebracht.

All Stars

NPO 3, 20.30 uur

(Komedie, Jean van de Velde, 1997) Bleek Nederland zo rond de eeuwwisseling opeens goede voetbalfilms te kunnen maken, zoals In Oranje (2004) en de melancholieke buddy-komedie All Stars, over het kleedkamergevoel en vooral de veronderstelde onmogelijkheid om aan vrouwen de buitenspelregel uit te leggen. Een voortreffelijke cast vertolkt zeven vrienden die al vanaf de lagere school wekelijks op achterafveldjes hun balletje trappen. Het werkelijke leven verdringt uiteindelijk het gedroomde jongensbestaan. All Stars kreeg vervolgen in de vorm van twee televisieseries en een bioscoopfilm en zowel een Belgische als Spaanse remake.

De voetballende vrienden uit All Stars. Beeld
De voetballende vrienden uit All Stars.

Ace Ventura: Pet Detective

Veronica, 20.30 uur

(Komedie, Tom Shadyac, 1994) Jim Carrey, al jaren óók bekend als uitstekend drama-acteur, is vanavond nog maar eens te zien zoals de meesten hem vermoedelijk nog steeds kennen: een hysterische, energieke mafkees. Carrey speelt in deze grote hitfilm een vrolijke detective gespecialiseerd in het opsporen van vermiste huisdieren. Werd een jaar later direct gevolgd door Ace Ventura: When Nature Calls, dat niet zo grappig is, maar wel begint met een mooie parodie op Cliffhanger. De formule werd in 2009 met Ace Ventura: Pet Detective Jr. op nog kinderachtiger niveau verder uitgemolken.

Jim Carrey in Ace Ventura: Pet Detective. Beeld
Jim Carrey in Ace Ventura: Pet Detective.

[SERIE]

Twin

NPO 3, 23.05 uur

Adam heeft een leuk gezin en runt een succesvol familiebedrijf aan de Noorse kust. Zijn tweelingbroer Erik, die hij al jaren niet gezien heeft, leidt een zwervend bestaan. Als Erik in de problemen komt, vraagt hij Adam om hulp. Hierdoor komt een oud conflict weer aan de oppervlakte, met dramatische gevolgen. In de Noorse misdaadthriller Twin worden de rollen van Adam en Erik gespeeld door Kristofer Hivju, bekend als Tormund uit Game of Thrones en Steinar uit Beck. NPO 3 zendt Twin de komende twee weken uit van maandag tot en met donderdag.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden