Service

De Volkskrant tv-selectie voor maandag 4 oktober

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van maandag.

Berend Jan Bockting en Jorrit Van Broekhoven
George Cooper en Robert Mitchum in Crossfire van Edward Dmytryk Beeld
George Cooper en Robert Mitchum in Crossfire van Edward Dmytryk

Crossfire

BBC 2, 15.20 uur

(Misdaad, Edward Dmytryk, 1947) Het boek waarop de sterke film noir Crossfire is gebaseerd, het in 1945 verschenen The Brick Foxhole van Richard Brooks, handelt over de gevolgen van een moord op een homoseksuele man. De Amerikaanse censuur uit die tijd, de Hays Code, verbood echter films omtrent ‘seksuele perversie’: daarop veranderden de filmmakers het slachtoffer in een Joodse man. Nog een tijdsbeeld: regisseur Edward Dmytryk behoorde in de late jaren veertig van de vorige eeuw tot de Hollywood Ten, de eerste tien mensen uit de Amerikaanse entertainmentindustrie op de zwarte lijst van de House Un-American Activities Committee vanwege vermeende sympathie voor het communisme.

Yuli

Arte, 20.15 uur

(Biopic, Icíar Bollaín, 2018) Carlos Acosta, tussen 1998 en 2015 de sterdanser van het Londense Royal Ballet, wilde als jongetje helemaal niet op dansles. Dat is althans de lezing van Yuli, waarin het levensverhaal van Acosta op vrije wijze gestalte krijgt in dansscènes en flashbacks over de moeizame relatie tussen de balletdanser en zijn vader. Yuli snijdt met zijn mengvorm van fictie en autobiografie interessante thema’s aan: kan een verzonnen herinnering toch waar zijn? Ster van de film is Edilson Manuel Olbera Núñez als de jonge, opstandige Carlos.

Carlos Acosta in Yuli van Icíar Bollaín Beeld
Carlos Acosta in Yuli van Icíar Bollaín

The World is Not Enough

RTL 7, 20.30 uur

(Actie, Michael Apted, 1999) De 19de Bond-episode, de derde met Pierce Brosnan en de eerste en enige onder regie van de begin dit jaar overleden Michael Apted (bekend van de Up-reeks) is een overvolle, razendsnelle en voortdenderende actiefilm. Meest opvallend aan The World is Not Enough zijn niet de schurken (Robert Carlyle en Sophie Marceau) maar het feit dat de film de zwanenzang bleek van Desmond Llewlyn, good old Q. Hij overleed kort na de première aan de gevolgen van een auto-ongeluk en werd opgevolgd door John Cleese.

Pierce Brosnan en Sophie Marceau in The World Is Not Enough van Michael Apted Beeld
Pierce Brosnan en Sophie Marceau in The World Is Not Enough van Michael Apted

70 jaar live tv! U was erbij… thuis

NPO 1, 21.25 uur

Televisie kan het land samenbrengen, en dat geldt voor live tv nog sterker. In een terugblik van de NOS laat Herman van der Zandt opvallende rechtstreekse uitzendingen uit zeventig jaar Nederlandse tv-geschiedenis de revue passeren. Sommige uitzendingen waren feestelijk, zoals de eerste live Koninginnedag en de ‘Open het Dorp’-actie. Andere liveverslagen waren droevig maar helend, bijvoorbeeld de thuiskomst van de slachtoffers van vlucht MH 17. Door de rechtstreekse uitzendingen is ook de aandacht voor de Nationale Dodenherdenking toegenomen.

Karbonkel – The Ugly Truth

NPO 3, 22.20 uur

Tussen 1994 en 2002 keken veel kinderen in de basisschoolleeftijd in de klas naar Ik Mik Loreland, een educatieve tv-serie die hielp bij het leren lezen. Voor sommige leerlingen waren dat traumatische uurtjes vanwege Karbonkel, een monsterlijke vis met één oog die een grote rol speelde in de serie. Kinderen kregen er nachtmerries van en boze ouders deden hun beklag. Later werd Karbonkel minder eng gemaakt. In de ludieke documentaire Karbonkel – The Ugly Truth blikt Karbonkel terug om te vertellen hoe hij al die kritiek destijds zelf heeft ervaren.

Pugly

NPO 3, 22.55 uur

Mede door de schattige foto’s op sociale media is het fotogenieke mopshondje populairder dan ooit. Hondenfokkers ruiken geld en lappen de regels aan hun laars om zo veel mogelijk van de hondjes te kunnen verkopen. Daardoor is de gemiddelde mopshond geen gezond beest. Ze zijn gevoelig voor oogproblemen, ademhalingsmoeilijkheden en overgewicht, en kunnen hun lichaamstemperatuur maar moeilijk regelen. Veel hondjes worden daarom al snel weer afgedankt. De documentaire Pugly volgt een aantal van de beesten in Pugalug, het opvanghuis van Blanche Axton in Toronto.

Nacht van de kist

NPO 2, 23.25 uur

Al tweehonderd afleveringen maakt Kefah Allush met De kist een praatprogramma over de dood. In de jubileumuitzending van vanavond gaat hij daarom terug naar een gast die grote indruk op hem heeft gemaakt: Ernst Daniël Smid, die sinds drie jaar worstelt met de ziekte van Parkinson. Na middernacht is Allush opnieuw te zien in de Nacht van de kist: tien herhalingen van memorabele afleveringen met onder anderen Joop Braakhekke, Evi Hanssen en Joost Zwagerman. Ook de aflevering met Peter van Uhm, waarvoor Allush de Sonja Barend Award kreeg, zit erbij.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden