Service

De Volkskrant tv-selectie voor maandag 31 mei

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van maandag.

Redactie
Chris Hemsworth in Bad Times at the El Royale van Drew Goddard. Beeld
Chris Hemsworth in Bad Times at the El Royale van Drew Goddard.

Guys and Dolls

BBC 2, 14.30 uur

(Musical, Joseph L. Mankiewicz, 1955) Bepaald niet zijn natuurlijke habitat, maar Marlon Brando kweet zich op 30-jarige leeftijd tegenover Frank Sinatra naar behoren van zijn taak in deze verfilmde Broadwaymusical. Het verhaal, dat begint en eindigt in New York, steunt op een curieuze en grappige premisse: twee gokkers sluiten een weddenschap af dat een van hen (Brando) er niet in zal slagen een Leger des Heils-soldaat (Jean Simmons) mee te tronen naar Havana. Niet alleen lukt hem dat, de twee worden ook nog verliefd op elkaar.

Jean Simmons en Marlon Brando in Guys and Dolls van Joseph L. Mankiewicz. Beeld
Jean Simmons en Marlon Brando in Guys and Dolls van Joseph L. Mankiewicz.

De kleine boerderij

NPO 1, 19.00 uur

De boer heeft het momenteel niet makkelijk. In de samenleving groeit de weerstand tegen de veeteelt en steeds strengere stikstof- en mestregels maken het werk lastiger. Toch is het runnen van een eigen boerenbedrijf de ultieme droom van de vier stellen die de hoofdrol spelen in De kleine boerderij. Deze koppels hebben ervaring in onder meer het onderwijs en de ict, maar moeten nog alles leren over varkens, aardappels, koeien melken en kaas maken. De nieuwe boeren worden de komende zes dagen gevolgd tijdens hun tegenslagen en overwinningen.

Bad Times at the El Royale

Veronica, 20.30 uur

(Thriller, Drew Goddard, 2018) Een handvol mensen verzamelt zich in een hotel precies op de grens van Californië en Nevada, ergens in de jaren zeventig. De toon van Bad Times at the El Royale doet denken aan het werk van Tarantino en de gebroeders Coen. De personages zijn kleurrijk. Niemand is wie hij of zij zegt te zijn. Net als in Drew Goddards spraakmakende debuutfilm The Cabin in the Woods zijn er doorkijkspiegels, opgehangen door een geheimzinnig management dat niet het beste met zijn klanten voorheeft. Dit alles is voor zeker de helft van de speelduur erg vermakelijk; een stijlvol en pulperig samenraapsel van bestaande misdaadfilms.

De roze revolutie

NPO 2, 20.35 uur

Tijdens de jaarlijkse Gay Pride in Amsterdam viert de lhbti-gemeenschap haar vrijheid. In Nederland heeft iedereen gelijke rechten en kun je gewoon zijn wie je bent, zonder je te moeten conformeren aan de heteronormen. Dat is althans de bedoeling, maar de laatste jaren is dat ideaal onder druk komen te staan, vertelt Michiel van Erp in het laatste deel van De roze revolutie. Nederland was het eerste land ter wereld waar lhbti’ers konden trouwen, maar inmiddels is het in vergelijking met andere landen slecht gesteld met de vrijheden van de gemeenschap.

Het dansende brein

NPO 1, 21.30 uur

In een special van zijn wetenschapsprogramma combineert Erik Scherder wetenschap met muziek en dans. In Het dansende brein vertelt de hoogleraar neuropsychologie wat er in onze hersenen gebeurt op het moment dat we dansen. Onderzoekers hebben gemerkt dat dansen gezond is voor het brein. Het kan symptomen van depressie, parkinson en alzheimer verlichten en is daarom ook voor ouderen een prima activiteit. Scherder neemt een kijkje in het brein van professionele dansers, maar daarnaast wordt er vooral veel gedanst op de livemuziek van huisorkest Luwdigs Ballroom Band.

Pointer

NPO 2, 22.20 uur

Windmolens spelen een belangrijke rol in het halen van de klimaatdoelstellingen. De energieregio’s hebben daarom grote plannen op dit gebied, maar die worden door de lokale burgers zeer wisselend ontvangen, toont Pointer vanavond. Zo zien de inwoners van Deventer de komst van windmolens op nog geen halve kilometer van hun wijk niet zitten. Ze voelen zich bovendien onvoldoende betrokken bij de plannen. Dat het ook heel anders kan, blijkt in Nederweert. Hier werd een windpark ontwikkeld door een energiecoöperatie van burgers, die delen in de opbrengst.

Film Stars Don’t Die in Liverpool

BBC 2, 23.45 uur

(Drama, Paul McGuigan, 2017) Ze werd vergeleken met Marilyn Monroe, maar de roem van Hollywoodactrice Gloria Grahame bleek vergankelijker. Haar glorietijd lag in de jaren vijftig, al bleef ze werken tot aan haar vroege dood in 1981. Het boek dat haar bijna dertig jaar jongere minnaar Peter Turner over haar schreef, Film Stars Don’t Die in Liverpool, werd onder dezelfde titel verfilmd met Annette Bening en Jamie Bell in de hoofdrollen. Vooral Bening zorgt in dit ouderwetse melodrama met haar sterke spel voor ontroering.

Annette Bening en Jamie Bell in Film Stars Don't Die in Liverpool van Paul McGuigan. Beeld
Annette Bening en Jamie Bell in Film Stars Don't Die in Liverpool van Paul McGuigan.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden