Service

De Volkskrant tv-selectie voor maandag 29 november

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van maandag.

Berend Jan BocktingJorrit Van Broekhoven en Kevin Toma
Catherine Deneuve in Place Vendôme van Nicole Garcia. Beeld
Catherine Deneuve in Place Vendôme van Nicole Garcia.

2Doc: Alsof ik Palestina heb gestolen

NPO 2, 20.27 uur

Het Joodse restaurant HaCarmel in Amsterdam was al twee keer doelwit van een aanslag. De Explosieven Opruimingsdienst moest uitrukken voor een nepbom bij het pand en de eigenaar wordt telefonisch bedreigd, vaak met verwijzingen naar de Holocaust. Volgens hem zijn de aanslagen en intimidatie duidelijk een vorm van antisemitisme. De advocaat van de Palestijnse aanslagpleger Saleh A. noemt zijn cliënt echter geen antisemiet, maar antizionist. In Alsof ik Palestina heb gestolen onderzoekt Frans Bromet de dunne lijn tussen kritiek op Israël en Jodenhaat.

Place Vendôme

Arte, 21.50 uur

(Drama, Nicole Garcia, 1998) Actrice, scenarist en regisseur Nicole Garcia schreef de hoofdrol van de melancholische thriller Place Vendôme speciaal voor Catherine Deneuve, die op het filmfestival van Venetië tot beste actrice werd bekroond. Deneuve speelt de kersverse weduwe Marianne, die na de dood van haar echtgenoot in zijn juwelierspraktijk duikt en op schimmig gedoe stuit omtrent een stel peperdure diamanten. Het thrillerplotje fungeert vooral als aanzet voor een mooie, sfeervolle karakterschets van een vrouw die zichzelf noodgedwongen opnieuw ontdekt, gefilmd in een Parijs waar het onophoudelijk lijkt te regenen. Hoe dieper Marianne graaft in het verleden, hoe steviger ze weer op eigen benen leert staan.

The Outlaws

BBC 1, 22.00 uur

Graffitikunstenaar Banksy houdt van een geintje. Zo liet hij zijn werk Girl with Balloon direct nadat het geveild was verdwijnen in een shredder, die zat verstopt in de lijst. Voor de laatste aflevering van het comedydrama The Outlaws werd een soortgelijke stunt uitgehaald. Speciaal voor de serie, waarin een bont gezelschap als werkstraf een pand moet opknappen, maakte Banksy een graffitiwerk van een rat met een spuitbus. Op een veiling zou het miljoenen opleveren, maar in The Outlaws gaat acteur Christopher Walken er met de verfroller overheen.

Crank

RTL 7, 22.10 uur

(Actie, Mark Neveldine en Brian Taylor, 2006) Jason Statham speelt een Engelse huurmoordenaar die als een tornado door Los Angeles raast. De reden daartoe is helder: de Chinese maffia heeft hem met gif ingespoten en alleen een voortdurende aanmaak van adrenaline houdt de dood op afstand. Het is een magistraal excuus voor een aaneenschakeling van woeste achtervolgingen, wilde seks en afranselingen. Het resultaat, zo schreef de Volkskrant ten tijde van de release, is een film die meer testosteron in het systeem heeft dan alle wielrenners van honderd jaar Tour de France bij elkaar.

Jason Statham in Crank van Mark Neveldine en Brian Taylor. Beeld
Jason Statham in Crank van Mark Neveldine en Brian Taylor.

Pointer

NPO 2, 22.17 uur

Vijf jaar geleden tekende Nederland een VN-verdrag dat het verbiedt om onderscheid te maken tussen mensen met en zonder een handicap. Een nobel initiatief, maar de realiteit is minder fraai, blijkt vanavond in Pointer. Sinds 2016 is de situatie van mensen met een handicap er namelijk alleen maar op achteruitgegaan. Kinderen met een handicap moeten naar een speciale opvang en er zijn afzonderlijke scholen voor leerlingen die in een rolstoel zitten of doof zijn. Wat zijn de gevolgen van zo’n een parallelle samenleving voor mensen met een beperking?

De slapelozen

NPO 2, 22.50 uur

Een uitgeslapen nacht is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Afgelopen zomer maakte Frits Spits op vijf opeenvolgende warme nachten een radioprogramma voor de mensen die de slaap niet konden vatten. Vanaf vandaag portretteert De slapelozen die woelers, piekeraars en nachtbrakers in een vijfdelige tv-serie. We zien hoe sommigen wanhopig worden door hun slaapproblemen, terwijl anderen hun slapeloze uren benutten voor creatieve of sportieve activiteiten. Ook zijn er mensen die de hele nacht werken, van vissers en bakkers tot bewakers en kunstenaars.

Dragonheart

Net 5, 23.10 uur

(Fantasy, Rob Cohen, 1996) Fijne jarennegentigfantasy waarin drakendoder Bowen (Dennis Quaid) en zijn draak Draco (een digitale animatie met de stem van Sean Connery) in de 10de eeuw over het Engelse platteland reizen en zeer bedreven zijn in het oplichten van de lokale bevolking. Overal zetten ze de dood van Draco in scène en haalt Bowen de beloning voor het doden van een draak op. Voor zijn tijd mooie special effects (genomineerd voor een Oscar) en goede hoofdrollen maken van Dragonheart een alleraardigste film.

Dennis Quaid in Dragonheart van Rob Cohen. Beeld
Dennis Quaid in Dragonheart van Rob Cohen.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden