Film- en tv-tips

De Volkskrant tv-selectie voor maandag 29 maart

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van maandag.

Michael Sheen in The Damned United. Beeld
Michael Sheen in The Damned United.

De boerenrepubliek

NPO 2, 20.30 uur

In De boerenrepubliek wordt de MKZ-crisis van 2001 gereconstrueerd. Een hotspot in de crisis was het Gelderse dorpje Oene, waar besmette kalveren werden aangetroffen. Om het mond- en klauwzeervirus te stoppen besloot minister van Landbouw Laurens Jan Brinkhorst dat ruim 50 duizend gezonde dieren in de omgeving moesten worden geruimd. De onrust in Oene en het nabijgelegen Kootwijkerbroek was groot en de ME werd eropaf gestuurd om de rust te herstellen. De boerenrepubliek schetst het verband tussen de ervaringen van twintig jaar geleden en de recente boerenprotesten.

Ronin

RTL 7, 20.30 uur

(Actie, John Frankenheimer, 1998) Veel pittoreske Parijse couleur locale in deze verder weinig pittoreske keiharde actiefilm. Robert De Niro speelt Sam, een freelancende voormalig geheimagent die met een stel andere voormalige spionnen (gespeeld door Jean Reno, Stellan Skarsgård en Sean Bean) achter een geheimzinnig koffertje aanzit. Wat er in dat koffertje zit en waar het nu eigenlijk allemaal precies om draait in dit ingewikkelde verhaal, doet er eigenlijk niet zoveel toe in deze een-na-laatste film van Hollywood-veteraan John Frankenheimer, die talrijke geweldige actiescènes serveert.

Robert De Niro en Jean Reno in Ronin. Beeld
Robert De Niro en Jean Reno in Ronin.

Jumanji: Welcome to the Jungle

Net 5, 20.30 uur

(Avontuur, Jake Kasdan, 2017) Regisseur Jake Kasdan raakt met zijn update van Jumanji (1995), een jarennegentigblockbuster over een betoverd bordspel, een andere snaar dan voorganger Joe Johnston. Waar het in het behoorlijk griezelige origineel vooral draaide om de special effects en het komische talent van Robin Williams, is de versie van 2017 een opgewekte ensemblefilm die de hoofdrolspelers in een computergame plaatst. De scenarioschrijvers verlegden de aandacht naar de verhoudingen tussen de personages en vooral ook naar de fantasie: hoe zou het zijn om ineens een personage in een computergame te zijn?

Van links naar rechts: Karen Gillan, Dwayne Johnson en Jack Black in Jumanji: Welcome to the Jungle. Beeld
Van links naar rechts: Karen Gillan, Dwayne Johnson en Jack Black in Jumanji: Welcome to the Jungle.

De 100: wachten op een donor

NPO 1, 21.30 uur

Indringende verhalen van patiënten die wachten op een donororgaan komen voorbij in De 100. Presentator Bert van Leeuwen volgt onder anderen Sabine, een van de 1.250 wachtenden in Nederland. Sabine is 46 en heeft een erfelijke hartspierziekte. Sinds drie jaar heeft ze een steunhart dat op batterijen draait, maar alleen een donorhart kan haar leven redden. De 100 toont de hoop en wanhoop van de patiënten en volgt donoren die als daad van medemenselijkheid een orgaan afstaan. Verder kijkt het programma naar de gevolgen van de nieuwe donorwet.

Pointer

NPO 2, 22.20 uur

Sinds twee jaar zit de leefstijlcoach in de basisverzekering. Geen overbodige luxe, want een ongezonde leefstijl leidt tot overgewicht en chronische ziekten. Dit groeiende probleem kost de samenleving bakken met geld, maar de 3,5 miljoen Nederlanders die baat zouden hebben bij leefstijlcoaching lijken er niet warm voor te lopen. Pointer zocht uit hoe dit komt. Wil deze groep niet gezonder leven, of wordt de leefstijlcoach onvoldoende onder de aandacht gebracht? En is het promoten van de leefstijlcoach eigenlijk wel in het belang van de zorgverzekeraars?

Kruispunt

NPO 2, 22.50 uur

Een flinke schuld kan een verlammend effect hebben. Wie door pech of een verkeerde beslissing een geldschuld opbouwt, komt daar vaak moeilijk weer vanaf. In Kruispunt vertellen enkele mensen hoe ze in een neerwaartse spiraal zijn beland en wat ze doen om daaruit te ontsnappen. Arjan moest door zijn schulden zijn huis uit en kwam terecht in een kleine huurwoning. Hij hoopt zijn vrachtwagenrijbewijs te halen en een nieuwe start te maken. Voor Kaylee was een burn-out het begin van de problemen. Nu is ze begonnen aan een traject met de stichting ONSbank.

The Damned United

BBC 2, 01.10 uur

(Biografie, Tom Hooper, 2009) Sportfilms, het blijft een lastig genre. De daadwerkelijke sportscènes vormen vaak een te groot obstakel: hoe moet je zoiets geloofwaardig verfilmen met mensen die van beroep niet topsporter maar acteur zijn? Voor dat probleem bedachten de makers van het fijne The Damned United een slimme oplossing. De film gaat over de ‘wraak’ van de kleine Engelse voetbalclub Derby County, die onder leiding van de later legendarisch geworden Brian Clough (hier gespeeld door Michael Sheen) eerst vernederd wordt door het toen, in 1968, grote Leeds United. Door slim gebruik te maken van archiefbeelden, wordt de belangrijkste hindernis vakkundig omzeild. De prima cast doet de rest.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden