tipsfilm en televisie

De Volkskrant tv-selectie voor maandag 28 september

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van maandag.

Uma Thurman in Kill Bill: Vol. 1 (2003)

Im Labyrinth des Schweigens 

Arte, 20.15 uur

(Drama, Giulio Ricciarello, 2014) Anno 1958 gaat de jonge Duitse jurist Johann Radmann (Alexander Fehling) op missie: Radmann, ondergeschikte van procureur-generaal Fritz Bauer (Gert Voss), wil het schimmige verleden van de vele ‘foute’ Duitsers die na de oorlog ongestraft in het alledaagse opgingen, boven water krijgen. Radmanns werk, dat in werkelijkheid door meerdere juristen werd uitgevoerd, was de aanzet tot het Auschwitzproces van 1963. Im Labyrinth des Schweigens mag als verslag van die periode wat houterig zijn, de vertelling legt uiteindelijk wel de complexiteit van het zwijgen bloot.

Alexander Fehling in Im Labyrinth des Schweigens.

Het uur van de wolf: Jochem Myjer – Nog eentje dan

NPO 2, 20.25 uur

Ruim drie jaar lang toerde Jochem Myjer met zijn theatershow Adem in, adem uit langs de Nederlandse zalen. Een uitzonderlijke prestatie van de komiek, bij wie in 2011 een ruggenmergtumor werd geconstateerd. De tournee werd bekroond met een honderdste voorstelling in Theater Carré in Amsterdam. Filmmaker Suzanne Raes mocht getuige zijn van Myers uitputtingsslag, waarvoor alles moet wijken. In haar documentaire Nog eentje dan volgt ze de cabaretier in de tweede helft van 2019, terwijl collega’s en vrienden vertellen over de mens achter de artiest.

Kill Bill: Vol. 1

NPO 3, 20.25 uur

(Actie, Quentin Tarantino, 2003) Kill Bill, het in tweeën geknipte epos met Uma Thurman als engel der wrake, is een staalkaart van Tarantino’s passies en favoriete genres. Destijds was de film wel even wennen voor zijn volgelingen, die wegliepen met de hippe, vindingrijke dialogen uit eerder werk. Met Kill Bill koos Tarantino radicaal voor uiterlijk vertoon. De tientallen, misschien honderden pulpfilm-verwijzingen vormen het hart van de film, als een eclectische dj-set voor cinefielen. Uma Thurman schittert als de voor dood achtergelaten The Bride. Zij wil maar één ding: wraak op haar voormalige collega’s van de elite-huurmoordenaarseenheid Deadly Viper Assassination Squad, die de slachting aanrichtte op haar trouwdag.

Ultimate Viking Sword

National Geographic, 22.00 uur

In Noord-Europa zijn duizenden vikingzwaarden teruggevonden. Slechts een klein aantal daarvan heeft de mysterieuze inscriptie ‘Ulfberht’. De Ulfberht-zwaarden stammen uit de periode tussen het jaar 800 en 1000. Ze boden de drager een unieke combinatie van lichtheid, sterkte en flexibiliteit die destijds door geen enkel ander zwaard werd geëvenaard. Het productieproces van het zwaard is verloren gegaan, maar in de documentaire Ultimate Viking Sword doet smid Ric Furrer aan de hand van nieuwe ontdekkingen een poging om het Ulfberht-zwaard na te maken.

De monitor

NPO 2, 22.20 uur

De monitor werd voor de reportage van vanavond getipt door Aschwin Cannoo, een internationaal vrachtwagenchauffeur. Op lange ritten slapen chauffeurs vaak in de cabine van hun truck, die tijdens de zomer behoorlijk heet kan worden. Dat is niet bevorderlijk voor de nachtrust, en slecht uitgeruste chauffeurs zijn een gevaar op de weg. Cannoo pleit daarom voor de stand-airco, een airconditioning die ook blijft werken als de vrachtwagen stilstaat. Hij vindt zo’n systeem essentieel voor de Europese verkeersveiligheid en strijdt voor verplichte invoering.

Sherlock Holmes: A Game of Shadows

Net 5, 22.45 uur

(Actie, Guy Ritchie, 2011) Met de verhalen van Sir Arthur Conan Doyle heeft deze tweede Sherlock Holmes-film van Ritchie uiteraard weinig tot niets te maken. Dat geeft niets; als sequel heeft het eerder vrolijke dan spannende A Game of Shadows in de eerste plaats een band te onderhouden met de spelregels van zijn voorganger. Dit blijft de Sherlock Holmes van regisseur Ritchie en hoofdrolspeler Robert Downey Jr. Downey Jr., vergezeld door Jude Law als Watson, lijkt meer van zijn rol te genieten dan voorheen.

Jude Law (links) en Robert Downey Jr. in Sherlock Holmes: A Game Of Shadows

Kruispunt

NPO 2, 22.55 uur

Samen met ouderenbond KBO-PCOB deed reportagemagazine Kruispunt onderzoek naar de impact van de coronacrisis op 70-plussers. Daaruit blijkt dat de meeste ouderen zich niet kwetsbaar voelen, niet willen worden afgeschermd en net zoveel vrijheid willen als jongere mensen. Vanavond vertellen enkele ouderen hoe ze in deze periode toch actief blijven. Rita van 91 gaat naar de repetitie van haar seniorenpopkoor. Nel van 76 krijgt niemand mee naar het museum en gaat daarom maar alleen, en de 77-jarige Jas is blij dat hij weer naar het linedancing kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden