Service

De Volkskrant tv-selectie voor maandag 28 juni

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van maandag.

Eugene Levy en Jason Biggs in American Pie van Paul en Chris Weitz Beeld
Eugene Levy en Jason Biggs in American Pie van Paul en Chris Weitz

American Pie

RTL 7, 20.30 uur

(Komedie, Paul en Chris Weitz, 1999) Stiekem toch een beetje klassiek geworden puberkomedie vol flauwiteiten, dubbelzinnigheden en, toegegeven, een handvol bijzonder geslaagde grappen. Vier jongens uit de examenklas maken een afspraak: zij gaan vóór het eindejaarsbal met een meisje naar bed. Ze liegen en bedriegen voor het grote doel, maar leren ten slotte dat er belangrijker zaken zijn dan seks (wijze les). En hebben vervolgens seks (beloning en dubieuze moraal). Er kwamen vele minder geslaagde vervolgfilms, zoals dat gaat. Madonna’s cover van de Don McLean-klassieker met dezelfde titel als de film stamt trouwens uit dezelfde tijd, maar hoort bij een andere film: The Next Best Thing (2000) van John Schlesinger.

Gladiator

Net 5, 20.30 uur

(Avontuur, Ridley Scott, 2000) Met Gladiator blies regisseur Ridley Scott de historische spektakelfilm, een doodgewaand filmgenre, nieuw leven in. De grootste troefkaart is hoofdrolspeler Russell Crowe als de Romeinse generaal Maximus. Hij wordt in het Rome van 180 voor Christus gedwongen als gladiator te vechten op leven en dood. Deze verhaallijn heeft vertakkingen naar thema’s als liefde, vriendschap, trouw, verraad en familiebanden. Dergelijk drama moet uitblinken in alle aspecten van het totaalspektakel, en dat doet Gladiator. De beloning bestond uit vijf Oscars.

Connie Nielsen en Russell Crowe in Gladiator van Ridley Scott. Beeld
Connie Nielsen en Russell Crowe in Gladiator van Ridley Scott.

Bruce Almighty

Veronica, 20.30 uur

(Komedie, Tom Shadyac, 2003) Voordat Jim Carrey zich óók als serieus acteur liet zien, was gekkenbekkentrekkerij zijn handelskenmerk. In Bruce Almighty speelt hij de middelmatige televisiepresentator Bruce, die hogerop wil, maar hinder ondervindt van zijn gemene collega Evan (een hilarische rol van Steve Carell). Bruce werpt op zeker moment moedeloos de handen ten hemel, waar hij tot zijn verbazing wordt ontvangen door een in hagelwit tenue de ville gestoken Morgan Freeman. Melig, maar ook bijzonder onderhoudend. Deel twee, Evan Almighty, wederom met Freeman en Carell maar zonder Carrey, volgt na afloop.

Morgan Freeman en Jim Carrey in Bruce Almighty van Tom Shadyac. Beeld
Morgan Freeman en Jim Carrey in Bruce Almighty van Tom Shadyac.

Andere tijden special: De Europese treindroom

NPO 2, 20.35 uur

In de jaren tachtig werd reizen met het vliegtuig voor veel Europeanen betaalbaar. Vóór die tijd was de trein de aangewezen manier om in stijl en comfort door het continent te bewegen. Na een idee van NS-topman F.Q. den Hollander werd er vanaf 1957 gereden met de Trans Europ Express (TEE): luxe treinen die passagiers naar een groeiend aantal Europese bestemmingen brachten. In een special van Andere tijden komen de gloriejaren van de TEE tot leven. Op zijn hoogtepunt reikte het TEE-netwerk van Nederland en Denemarken tot aan Spanje en het zuiden van Italië.

Silent Witness

NPO 2, 22.20 uur

In een nieuwe aflevering van Silent Witness onderzoekt Thomas Chamberlain (Richard Lintern) een incident tijdens een militaire training. Soldaat John Sealy overlijdt na blootstelling aan traangas, wat gewoonlijk slechts irritatie geeft. Als de patholoog sporen van zenuwgas aantreft in Sealys lichaam, eist de familie dat de zaak grondig wordt uitgezocht. Morgenavond volgt de ontknoping, die tevens het 23ste seizoen van Silent Witness afsluit. Daarmee zijn de afleveringen voorlopig op, maar twee nieuwe seizoenen van de misdaadserie zijn in bestelling.

Kleine jongen. Het echte leven van André Hazes

NPO 3, 22.20 uur

De komende vier avonden herhaalt NPO 3 de documentaire Kleine jongen, over de in 2004 overleden volkszanger André Hazes. In de serie schetsen onder anderen weduwe Rachel, familieleden, vrienden en collega’s als Gerard Joling, Willeke Alberti, André van Duin en Simone Kleinsma een persoonlijk beeld van de zanger. Ook wordt er intensief geput uit exclusief beeldmateriaal afkomstig uit het archief van de familie. De reeks zorgde eerder dit jaar nog voor ophef, omdat dochter Roxeanne niet akkoord ging met het gebruik van opnamen waarop zij te zien is.

Uitgepreekt

NPO 2, 23.20 uur

In Uitgepreekt spreekt Margje Fikse met dominees die gedwongen of uit eigen keuze hebben gebroken met de kerk. Vier predikanten namen de moedige stap om in het EO-programma openhartig te vertellen over hun vertrek. Daarbij is het niet het doel om de onderste steen boven te krijgen en uit te zoeken wie er gelijk had, maar wordt er gefocust op de gevolgen die het vertrek had voor de predikant. Vandaag vertelt de creatieve en eigenzinnige dominee Gerard Rinsma hoe een conflict met de kerkenraad escaleerde. Hij kreeg het gevoel dat er karaktermoord werd gepleegd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden