Service
De Volkskrant tv-selectie voor maandag 27 september
Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van maandag.
2Doc: Retour kalifaat - de erfenis van een slagveld
NPO 2, 20.25 uur
In Noord-Syrië houden de Koerden honderden westerse mannen en vrouwen vast die zich hebben aangesloten bij Islamitische Staat (IS). In Retour kalifaat spreekt Sinan Can een aantal van hen. De leden van de verslagen terreurgroep hopen terug te keren naar Europa en Can wil weten of ze spijt hebben van hun daden en hoe ze denken over gerechtigheid voor hun slachtoffers. De programmamaker gaat ook in gesprek met die slachtoffers zelf: jezidi-vrouwen die vertellen hoe ze door IS werden verkocht op een slavenmarkt, verkracht en gedwongen tot een huwelijk.
A View to a Kill
RTL 7, 20.30 uur
(Actie, John Glen, 1985) De Engelsman John Glen regisseerde vijf achtereenvolgende Bondfilms: For Your Eyes Only, Octopussy, The Living Daylights, Licence to Kill en het vanavond uit te zenden A View to a Kill. Hoewel Glens reeks te boek staat als een matige, bevat ook dit veertiende James Bond-filmavontuur de nodige plezierige momenten. Zeker ook met dank aan de acteurs die Roger Moore terzijde staan, zoals Christopher Walken en Grace Jones, wier personage in een van de vaardig geregisseerde actiescènes van de Eiffeltoren springt. Duran Duran verzorgde de titelsong.
Harry Potter and the Sorcerer’s Stone
Net 5, 20.30 uur
(Fantasy, Chris Columbus, 2001) Schrijver J.K. Rowling heeft altijd grote zeggenschap gehad over de verfilmingen van haar Harry Potterboeken. Zo stond ze erop dat in de (Amerikaanse) producties alleen Britse acteurs werden gecast. Ook veel Britse locaties werden in ere gehouden. In dit eerste deel van de achtdelige filmreeks wordt de 11-jarige Harry (gespeeld door de sindsdien bijna niet van de rol los te weken Daniel Radcliffe) bij zijn nare pleegouders weggehaald om aan Zweinstein een wereld van magie te betreden. Een geslaagd begin, waarin de makers hun hoofdpersonage volgens het superheldenprincipe zijn toverkrachten met vallen en opstaan laten ontdekken – al zijn voor volwassenen de verhaallijnen van de vervolgen veel interessanter.
Le charme discret de la bourgeoisie
Arte, 21.55 uur
(Komedie, Luis Buñuel, 1972) Scenarist Jean-Claude Carrière en filmsurrealist Luis Buñuel werkten maar liefst zes keer samen. Als ze gingen schrijven, gaven zich op een afgezonderde plek over aan schrijf-praat-drink-en-eetmarathons. Uit die sessies ontstonden enkele van de meest bizarre, brutale scripts uit de filmgeschiedenis, zoals dat van Le charme discret de la bourgeoisie, waarin de gedistingeerde personages er alsmaar niet in slagen om aan hun maaltijd toe te komen. Intussen schuift de ene vervreemdende vertelling soepel in de andere, en zorgen de makers ook met humor voor smakelijke ontregeling.
Pointer
NPO 2, 22.15 uur
In het volle Nederland leven mens en natuur vaak op gespannen voet. Pointer bezoekt de Hoeksche Waard in Zuid-Holland, waar een groep van dertig damherten voor onrust zorgt. De dieren zijn de nakomelingen van een stel herten dat twintig jaar geleden is ontsnapt. De provincie wil ze allemaal afschieten, omdat ze voor gevaarlijke verkeerssituaties zorgen en damherten van nature niet voorkomen in de Hoeksche Waard. In de polder kan men echter hetzelfde zeggen van mensen of bomen. Hertenliefhebbers Ray, Arie en Jan vinden de dieren juist een verrijking.
Kruispunt
NPO 2, 22.50 uur
Als koppels kunnen kiezen, geven ze tegenwoordig meestal de voorkeur aan twee kinderen. Een eeuw geleden was een gezin met zes tot negen kinderen nog heel gewoon. In het kader van de nationale Broer-en-zusdag zoekt Kruispunt uit wat het betekent om op te groeien in zo’n groot gezin. De familie Noordover uit Wassenaar telt zeventien kinderen. De 78-jarige Ria besloot om haar herinneringen aan haar broers en zussen te vereeuwigen in het verhaal En toen waren er zeventien. Omdat Ria ernstig ziek is, heeft haar jongere zus Elly haar hierbij geholpen.
De kist
NPO 2, 23.25 uur
Op zoek naar verhalen over de dood en de zin van het leven gaat Kefah Allush vandaag in De kist langs bij Talitha Muusse. Voor de ondernemer en voormalig presentator van Op1 is de dood al haar hele leven op de achtergrond aanwezig. Twee jaar voor haar geboorte overleed haar broer Joshua, die niet ouder werd dan een paar maanden. Het verlies en verdriet van haar ouders was iets waarvan Muusse zich altijd bewust was. Al op jonge leeftijd ontwikkelde ze een sterke doodsangst en in De kist vertelt ze hoe ze heeft geleerd daarmee om te gaan.