Service

De Volkskrant tv-selectie voor maandag 27 december

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van maandag.

Berend Jan Bockting en Jorrit van Broekhoven
Ryan Gosling in ‘Blade Runner 2049’  van Denis Villeneuve. Beeld
Ryan Gosling in ‘Blade Runner 2049’ van Denis Villeneuve.

Finding Dory

BBC 1, 14.30 uur

Babyvis Dory neemt alle eventuele bedenkingen meteen weg: ja, dit vervolg op Finding Nemo, waarin de vergeetachtige Dory zoekt naar haar ouders, was zeker nodig, al was het maar om de ontzaglijk zoete beginscène. Zie die grote ogen van dat hulpeloze visje met haperend kortetermijngeheugen. Haar ouders doen hun best om de kleine instructies te geven, maar dat wordt niks natuurlijk. Even later zwemt baby Dory verdwaald door de groenige zee, zeebaarzen aansprekend, op zoek naar iets herkenbaars, tot ze aan het einde van de proloog volgroeid is.

Beeld uit ‘Finding Dory’ van Andrew Stanton. Beeld
Beeld uit ‘Finding Dory’ van Andrew Stanton.

West Side Story

BBC 2, 17.35 uur

De Spielberg-uitvoering van West Side Story ging vanwege de bios-lockdown weer even achter slot en grendel, dus dit verouderde (zo bewees Spielberg verfijnd) doch terecht klassieke origineel komt als geroepen, op de BBC. Alleskunner Robert Wise (The Sound of Music, The Haunting) vindt precies de juiste energie en drive voor het drama over rivaliserende jeugdbendes in New York – en de Romeo-en-Julia-liefde die de kloof tussen de gangs moet overbruggen. Onvergetelijke muziek van Leonard Bernstein en Stephen Sondheim: van de openingsmambo tot evergreens als Somewhere en America.

Richard Beymer en Natalie Wood in ‘West Side Story’ van Robert Wise. Beeld
Richard Beymer en Natalie Wood in ‘West Side Story’ van Robert Wise.

Boeddha in de polder

NPO 2, 19.25 uur

In de laatste week van het jaar gaat Joris Linssen met bekende Nederlanders op zoek naar inspiratie en verlichting. Zijn gasten vertellen hoe ze zich dankzij oosterse technieken of wijsheden door een crisis hebben geslagen. Ook ontmoet Linssen bijzondere mensen bij wie spiritualiteit een belangrijke rol in hun leven speelt en belt hij aan bij willekeurige huizen met een Boeddhabeeld in de tuin. In de eerste aflevering heeft de presentator een ontmoeting met voetbaltrainer Gertjan Verbeek, die met het team van Almere City – waar hij inmiddels is ontslagen – plaatsneemt op de yogamat.

Louis Theroux: Selling Sex From Home

Canvas, 20.10 uur

Wie geld wil verdienen met seks, belandde vroeger in een schimmige wereld van pooiers en straat- of raamprostitutie. Dankzij internet is het aanbieden van seks gemakkelijker en veiliger geworden, en dat heeft een nieuwe markt geopend. In de reportage Selling Sex from Home spreekt Louis Theroux met Britse vrouwen die hun inkomen aanvullen door op legale wijze seks aan te bieden. Dat doen ze vanuit huis of een hotel, waarbij ze online foto’s uitwisselen, klanten boeken en betalingen accepteren. Is sekswerk een gezonde manier om geld te verdienen?

Staand verder leven: Na de moord op Peter R. de Vries

RTL 4, 20.30 uur

Afgelopen zomer werd Nederland geschokt door de aanslag op Peter R. de Vries. Na negen dagen in het ziekenhuis overleed de misdaadverslaggever aan zijn verwondingen. In de documentaire Staand verder leven staat Ewout Genemans stil bij de erfenis van De Vries. Met kinderen Royce en Kelly blikt hij terug op het drama en bezoekt hij een zitting in de rechtszaak over de aanslag. Ook kijken ze vooruit naar de toekomst. Voor zijn dood richtte De Vries stichting De Gouden Tip op, die voor een doorbraak moet zorgen in de verdwijningszaak van Tanja Groen.

Blade Runner 2049

BBC 2, 22.00 uur

‘We zoeken allemaal naar iets echts’, zegt agent K. (Ryan Gosling) in Blade Runner 2049. De betekenis van dat zinnetje zit in de diepste vezels van dit inktzwarte vervolg op de cultsciencefictionfilm uit 1982. Het verschil tussen echt en onecht, daarover ging het ook in Ridley Scotts oorspronkelijke meesterwerk. In het mistroostige Los Angeles van 2019, toen nog verre toekomst, werden opstandige androïden uitgeschakeld door bladerunners, premiejagers van een speciale politiedivisie. In het in 2049 gesitueerde vervolg doet K. tijdens een routineklus een ontdekking die ernstig morrelt aan de broze verhouding tussen mens en androïde. Met uitmuntende sfeerbeelden van cameraman Roger Deakins.

Wintergasten

NPO 2, 22.09 uur

De komende vier avonden gaat Janine Abbring op bezoek bij invloedrijke internationale denkers. In Tel Aviv ontmoet ze Yuval Noah Harari, geschiedkundige en schrijver van bestsellers als Sapiens en Homo Deus. Hij deelt onder meer zijn ideeën over de toekomst van kunstmatige intelligentie (AI). Harari voorziet een moment dat AI slimmer en invloedrijker wordt dan de mens, en vertelt waarom dat niet slecht hoeft te zijn. Een van de fragmenten die hij heeft uitgekozen komt uit de film Her, over de relatie tussen een man en een intelligent besturingssysteem.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden