Tips

De Volkskrant tv-selectie voor maandag 26 april

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van maandag.

Alicia Vikander in Tomb Raider. Beeld AP
Alicia Vikander in Tomb Raider.Beeld AP

Good Will Hunting

Arte, 20.15 uur

(Drama, Gus Van Sant, 1997) Acteurs Ben Affleck en Matt Damon moesten jaren leuren met hun scenario voor Good Will Hunting voordat Gus Van Sant zich aan het sprookjesachtig mooie verhaal zette. Naamgever van de film (Damon) is een achterbuurtjongen met een baan als schoonmaker op de universiteit. Wanneer een docent (Stellan Skarsgård) de oplossing van een complex wiskundeprobleem op een schoolbord ziet staan, weet hij niet wat hij ziet. Het brengt hem in contact met de geniale (oudere) puber. Een therapeut (Robin Williams) probeert vervolgens door diens pantser van gevoelloosheid heen te breken.

Robin Williams (links) en Matt Damon in Good Will Hunting. Beeld Brunopress
Robin Williams (links) en Matt Damon in Good Will Hunting.Beeld Brunopress

Socials, seks & centen

NPO 3, 20.25 uur

Acteur en zanger Ferry Doedens is sinds eind vorig jaar actief op het onlineplatform OnlyFans. Hier laten beroemdheden hun fans betalen voor persoonlijk contact, dat vaak erotisch van aard is. Voor PowNed begint Doedens vandaag in Socials, seks & centen een persoonlijke ontdekkingstocht in de wereld van sexy social media. Hoe steekt de winstgevende wereld van dit soort 18+-platforms in elkaar, wie zijn de winnaars en wat zijn de risico’s voor de contentmakers? Doedens spreekt met bekende influencers als Levy van Wilgen, Kiki van Hees en hun familie.

Tomb Raider

RTL 7, 20.30 uur

(Actie, Roar Uthaug, 2018) Menselijker, zo verschijnt Lara Croft (Alicia Vikander) in de heropstart van de Tomb Raider-avonturenreeks. Geen verrassing voor wie bekend is met het bronmateriaal van de film: terug naar de begindagen van Lara, aspirant-tombeplunderaar en -schatzoeker. Dan nog zonder hotpants, pistolen en pin-upproporties. Gewoon een stoere en tanige jonge vrouw, die ook wel eens niet wint met kickboksen. De nieuwe speelfilm kent dezelfde kwalen als de vorige Tomb Raider-bewerkingen: onvoldoende vindingrijk plot, bordkartonnen personages, gezwollen dialogen (‘ik ben niet zover gekomen om je te zien sterven!’) en opzichtig uit Indiana Jones geleende clichés. De actie is wél geslaagd. Vikander schopt, slaat, kreunt en klautert door de eilandjungle, en blijft overeind.

Het uur van de wolf: Claudia de Breij – Hier zijn wij

NPO 2, 20.30 uur

In haar voorstelling Hier ben ik wilde Claudia de Breij een ode brengen aan Heintje Davids, de Joodse variétéartiest die als enige in haar familie de Tweede Wereldoorlog had overleefd. De show moest gaan over Davids’ behoefte om zich ondanks alle tegenslagen te laten zien. In haar documentaire Claudia de Breij – Hier zijn wij registreert Suzanne Raes hoe de plannen voor de voorstelling door de coronamaatregelen in het water vallen. De Breij laat zich door Davids inspireren om toch door te zetten en giet de show samen met twee musici in een andere vorm.

Filemon en de complotten

NPO 3, 21.20 uur

Vanavond ontmoet Filemon Wesselink in Filemon en de complotten een aantal mensen die overtuigd zijn van zaken die uit een sf-film lijken te komen. Zo denkt Robbert niet alleen dat hij paranormaal begaafd is, maar ook dat hij al van jongs af aan contact heeft met buitenaardse wezens. Ook spreekt Wesselink een ‘ET-healer’ die beweert mensen te kunnen genezen door contact met buitenaardsen. Martin is ervan overtuigd dat we leven in een gesimuleerde werkelijkheid, zoals in de film The Matrix. Buitenaardsen zouden ons op deze manier willen bestuderen.

Miller’s Crossing

Arte, 22.15 uur

(Misdaad, Joel Coen, 1990) Van alle karakteristieken die je zo op het rijke oeuvre van de gebroeders Coen kunt plakken, springt er in Miller’s Crossing een wel heel opzichtig uit: de film loopt over van de nostalgie. Je ziet Gabriel Byrne en Marcia Gay Harden, maar je hoort Humphrey Bogart en Lauren Bacall. Je ziet Jon Polito maar je hoort Edward G. Robinson. En zo dwalen je gedachten bij elk personage en elke liquidatie naar een historisch equivalent. Wat onverlet laat dat de broers in deze fijne maffiafilm ook hun eigen handtekening zetten.

Albert Finney in Miller’s Crossing. Beeld
Albert Finney in Miller’s Crossing.

Pointer

NPO 2, 22.20 uur

Om het huizentekort aan te vullen moet er in ons land stevig worden doorgebouwd: zo’n twee miljoen woningen in de komende veertig jaar. Maar dat is niet genoeg, vertelt hoogleraar Peter Boelhouwer vanavond in Pointer. Door de hoge huizenprijzen kunnen mensen met een modaal inkomen zich geen koopwoning meer veroorloven. Boelhouwer pleit er daarom voor om een grotere groep Nederlanders een beroep te laten doen op sociale huurwoningen. Zzp’er Marieke en docent Maike vertellen in de uitzending over de hopeloze huizenjacht voor mensen met een middeninkomen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden