De Volkskrant tv-selectie voor maandag 25 september

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Bart Koetsenruijter
Rapper Akwasi helpt kinderen te 'rechillen'. Beeld Lilian van Rooij
Rapper Akwasi helpt kinderen te 'rechillen'.Beeld Lilian van Rooij

ReChill
NPO 3, 16.10 uur

Jeugdserie waarin rapper Akwasi kinderen helpt te 'rechillen', oftewel te mediteren en ontspannen. Broodnodig, want de jeugd is veel te druk met school, hobby's en sociale media. Rechillen helpt om te ontstressen en het hoofd leeg te maken.

2Doc: Vergeef me mijn schulden
NPO 2, 20.55 uur

Filmmaker Ingeborg Jansen verdiept zich in de wettelijke schuld-sanering, voor mensen met grote schulden. Jansen volgt mensen die drie jaar lang van een minimum moeten leven en aan strenge voorwaarden moeten voldoen.

Van God los
NPO 3, 21.20 uur

Aflevering twee van deze misdaadserie draait om het huwelijk van hondenfokkers Joris (Martijn Fischer) en Kristina (Saskia Temmink). Dat komt onder druk te staan wanneer Kristina begint te dementeren en denkt dat Joris vreemdgaat.

Johnny into the wild
RTL 4, 21.30 uur

Johnny de Mol reist met zanger Dinand Woesthoff (Kane) naar Bhutan, het boeddhistische koninkrijkje in het Himalayagebergte dat bekendstaat als 'gelukkigste land ter wereld'. Wat is het geheim van de Bhutanezen?

Dinand Woesthoff tijdens een concert. Beeld anp
Dinand Woesthoff tijdens een concert.Beeld anp

Wie kent mij nog?
NPO 2, 22.45 uur

In de Week tegen eenzaamheid vijf portretten van eenzame mensen. Zoals de 79-jarige Daan, die een goede baan bij Philips had en een rijk sociaal leven, totdat veertien jaar geleden zijn vrouw overleed. Hoe komt hij uit zijn isolement?

Nooit meer slapen
NPO Radio 1, 00.00 uur

Pieter van der Wielen spreekt scenarioschrijver Gerard Soeteman (81), die op het Nederlands Filmfestival het Gouden Kalf voor de Filmcultuur won. Soeteman schreef scenario's voor films van Paul Verhoeven, zoals Turks Fruit en Soldaat van Oranje

Pieter van der Wielen, presentator. Beeld anp
Pieter van der Wielen, presentator.Beeld anp

The Heat (Paul Feig, 2013)
Net 5, 20.30-22.55 uur.

Hij is een opmerkelijke verschijning op zijn eigen feestjes. Regisseur Paul Feig (55) mag op een première van zijn film graag een double-breasted krijtstreeppak dragen én een bolhoed. Hij ziet er zelf naar alle waarschijnlijkheid als geen ander de grap van in. Een groter verschil tussen zo'n présence en de inhoud van zijn films is niet mogelijk. Feig heeft behoorlijk grove en platte films op zijn naam staan, waarvan Bridesmaids de bekendste is, de komedie met de klassieke scène waarin een vrouw in bruidsjurk midden op straat gaat zitten poepen. De onconventionele romantische komedie over een ruziënd stel vriendinnen rond de bruiloft van hun beste vriendin, destijds wel de vrouwelijke tegenhanger van The Hangover genoemd, kreeg een gedenkwaardige opvolger met The Heat, waarin Sandra Bullock en Melissa McCarthy (die voor haar bijrol in Bridesmaids een Oscarnominatie kreeg) een parodie, maar ook meer dan een parodie, ten beste geven van die typisch mannelijke bestemaatjes politiefilm. Bullock is daarin de serieuze, ambitieuze FBI-agent van gegoede komaf en McCarthy de grofgebekte politieagent uit de onderklasse. De twee moeten samen achter een drugsbaron aan. De vloeken zijn niet van de lucht en seksisme en andere ismen die minder en minder worden geaccepteerd al evenmin. Maar het aardige is dat The Heat tussen de regels door ook nog enkele serieuzere statements maakt, over datzelfde seksisme onder meer. Interessant voor de toekomst is tot slot wanneer het ongeremde alcohol gebruik, in deze film tijdens een geslaagd avondje bonding tussen de dames, niet langer als grappig wordt beschouwd, maar gewoon als genant en stuitend.

The Avengers (Joss Whedon, 2012)
Veronica, 20.30-23.15 uur.

In het jaar dat Batman en Spider-Man, de succesvolste superhelden als het om bioscooprecette gaat, hun rentree maakten, gingen The Avengers er met de zilvervloot vandoor. Het computereffectenspektakel, dat 184 miljoen euro had gekost, verdiende zich in het openingsweekend al bijna terug. De aanloop daarvoor had wel uit vijf films bestaan. In The Avengers komen alle helden en bijbehorende verhaallijnen samen uit Iron Man (2008), The Incredible Hulk (2008), Iron Man 2 (2010), Thor (2011) en Captain America (2011) in een oorverdovende en vrolijke mix van botsende ego's, zwaaiende vuisten en bovennatuurlijke vuurkracht. Vooral de slotscène is een feest van destructie. Whedon beweegt daarbij virtuoos mee met dan weer de ene, dan weer de andere 'vergelder'. Tussendoor leveren onder anderen Scarlett Johansson en Gwyneth Paltrow wat vrouwelijk tegengas.

Moordwijven (Dick Maas, 2007)
RTL 8, 20.30-22.40 uur.

De drie miljonairsvrouwen Kitty, Estelle en Nicolette leiden een welvarend bestaan. Een bezoek aan de plastisch chirurg is in dit universum net zo vanzelfsprekend als een knipbeurt bij de kapper. Het kabbelende bestaan wordt doorbroken wanneer Kitty vermoedt dat haar echtgenoot vreemdgaat. Verveling en hebzucht drijven de dames ertoe een plan te beramen: de overspelige echtgenoot moet dood. De uitvoering van de moord geeft regisseur Dick Maas (De Lift, Flodder, Sint) de ruimte zijn moppentrommel flink open te trekken. Door het uitgekiende camerawerk van Guido van Gennep oogt deze 'Glamourland zonder nooduitgang' als een zuurstok met veel dubieuze kleurstoffen: een bewust aangezette stijl die in het acteren van Bracha van Doesburgh, Hadewych Minis en Sanne Wallis de Vries is doorgezet.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden