Service
De Volkskrant tv-selectie voor maandag 24 oktober
Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van maandag.
Mijn vlakke land
NPO 2, 18.27 uur
In de aanloop naar de Nationale Klimaatweek trekt Kefah Allush in vijf provincies op met mensen die een speciale band voelen met de grond waarop ze wonen. In Mijn vlakke land ontmoet hij de komende vijf dagen een bekende regiobewoner die hem voorstelt aan lokale mensen met een verhaal. Vandaag is Allush in Zeeland, waar Bertie Steur (Boer zoekt vrouw) vertelt hoe haar familie verbonden is met hun akker. Erik de Vries laat zien hoe hij het strand van Schouwen-Duiveland schoonhoudt en chef-kok Edwin Vinke maakt een gerecht met lokale ingrediënten.
Halloween
SBS 9, 20.30 uur
(Horror, John Carpenter, 1978) Horrorfilms in het slasher-subgenre kunnen op dezelfde manier worden samengevat: onverwoestbare psychopaat vermoordt promiscue tieners. De regels van het genre werden geformuleerd in John Carpenters horrorklassieker Halloween (1978), die vele imitaties en sequels voortbracht; in 2018 werd zelfs een nieuwe reeks opgestart, die met Halloween Ends momenteel in de bioscopen naar verluidt tot een definitief einde wordt gebracht. Toch zijn er weinig films die zo’n onontkoombaar beklemmende sfeer uitademen als het origineel, en dat zonder overtollig bloed of al te expliciet geweld. Het kwaad schuilt hier in de schaduwen, loert vanaf de overkant van de straat of staat als een fantoom tussen de wapperende lakens aan de waslijn.
Tegenlicht
NPO 2, 20.34 uur
Elk uur bereikt 430 triljoen joule aan zonne-energie de aarde. Dat is ruwweg de hoeveelheid energie die de mensheid in een jaar verbruikt. Er is dus geen tekort aan energie, maar wel aan infrastructuur om energie te vangen en op te slaan. In Tegenlicht pleit Marjan van Aubel voor een ‘solar democracy’. Op de Dutch Design Week presenteert de kunstenaar een zonnemanifest en een zonne-installatie. Samen met gelijkgestemden pleit ze voor manieren om zonne-energie binnen ieders bereik te brengen, bijvoorbeeld met zonnelampen en ramen die energie oogsten.
God, Jezus, Trump!
NPO 2, 22.19 uur
Op 8 november gaat Amerika weer naar de stembus, dit keer voor onder meer het Congres. De verkiezingen worden gezien als graadmeter voor de populariteit van president Biden én die van zijn belangrijkste rivaal Donald Trump. In God, Jezus, Trump! vertrekt Tijs van den Brink op zijn derde reis door het christelijke hart van de VS, waar hij spreekt met conservatieve gelovigen die de afgelopen jaren op Trump hebben gestemd. Is hun liefde voor Trump bekoeld sinds de bestorming van het Capitool? En hoe reageert hun gemeenschap op politieke afvalligheid?
Rise of the Nazis
BBC 2, 22.30 uur
In het voorjaar van 1945 zag het Derde Rijk de geallieerden van alle kanten naderen. Een van de laatste publieke daden van de nazipartij was het organiseren van een concert van het Berliner Philharmoniker, dat in april een uitvoering speelde van Wagners Götterdämmerung; een godenstrijd met een zelfmoord in het centrum. De BBC sluit de serie Rise of the Nazis af met de laatste weken van Adolf Hitler en zijn getrouwen, die in deze periode vooral bezig zijn met het maken van plannen om levend uit de oorlog te komen. Hitler zelf koos een andere uitweg.
Dragonheart
Net 5, 23.05 uur
(Fantasy, Rob Cohen, 1996) Fijne jarennegentigfantasy waarin drakendoder Bowen (Dennis Quaid) en zijn draak Draco (een digitale animatie met de stem van Sean Connery) in de 10de eeuw door het Engelse platteland reizen en zeer bedreven zijn in het oplichten van de lokale bevolking. Overal zetten ze de dood van Draco in scène en haalt Bowen de beloning voor het doden van een draak op. Voor zijn tijd mooie special effects (genomineerd voor een Oscar) en goede hoofdrollen maken van Dragonheart een alleraardigste film.
The Omen
BBC 2, 00.15 uur
(Horror, Richard Donner, 1976) Zestien jaar geleden verscheen van horrorklassieker The Omen een steriele remake, The Omen 666, uitgebracht op 6 juni 2006 – op 6-06-06 dus. Van dat soort marketingvondsten hoefde het origineel het niet te hebben. In de film over een echtpaar dat zonder het zich te realiseren een duivels kind ter wereld brengt, wordt de spanning door regisseur Donner op een subtiele manier opgeroepen, zonder goedkope trucages. In plaats daarvan wordt effectief gebruik gemaakt van de muziek van Jerry Goldsmith, die beloond werd met een Oscar.