De Volkskrant tv-selectie voor maandag 23 mei

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag kijken.

Jeremy Renner in The Bourne Legacy.

Post Beiroet

NPO 2, 20.25 uur

Een portret van de Nederlandse ambassade in Libanon, waar dertien medewerkers de fragiele stabiliteit van het land in stand proberen te houden. Ambassadeur Hester Somsen doorkruist Libanon met haar chauffeur in een gepantserde wagen.

De jacht

SBS 6, 20.30 uur

Misdaadserie waarin rechercheur Lea Smid (Loes Haverkort) en forensisch psycholoog Thomas de Wolf (Fedja van Huêt) achter seriemoordenaars aangaan. Van het Deense origineel verscheen al een Amerikaanse remake: Those Who Kill.

Loes Haverkort.Beeld anp

Spuiten en slikken op reis

NPO 3, 20.30 uur

Presentator Jan Versteegh is in Canada, waar het gebruik van de drug fentanyl, een extreem sterke pijnstiller, jaarlijks vele levens eist. In Engeland ziet Geraldine Kemper hoe de ijdelheid van jonge mannen leidt tot steroïdengebruik op grote schaal.

Inside Obama's White House

NPO 2, 22.55 uur

Vierdelige documentaireserie over de successen en mislukkingen van president Obama. Zijn campagnestrateeg en oud-stafchef geven een kijkje in de keuken. In aflevering één een terugblik op de eerste honderd dagen na Obama's verkiezing.

Fintro Literatuurprijs

Canvas, 22.50 uur

De Gouden Boekenuil, Vlaanderens belangrijkste literaire onderscheiding, heet sinds kort Fintro Literatuurprijs. De genomineerden, enkel Nederlanders, worden deze week geportretteerd. De eerste is Stephan Enter met zijn boek Compassie.

Kunststof NPO

Radio 1, 19.00 uur

Op de Avond van het Luisterboek wordt in Radio Kunststof de winnaar bekendgemaakt van de Luisterboek Award 2016. Ook is er een gesprek met Sander van de Pavert van LuckyTV, maker van het luistergeschenk Willy haalt alles uit de kast.

'Je zou kunnen zeggen dat ik de koning geestig heb gemaakt'

Programmamaker Sander van de Pavert maakte ter ere van de Week van het Luisterboek het luisterboek Willy haalt alles uit de kast, een compilatie van zijn persiflages op ons koningshuis. Wat vindt de maker van LuckyTV zelf grappig? (+)

The Bourne Legacy (Tony Gilroy, 2012)

Veronica, 20.30-23.10 uur

Nog dit jaar is Matt Damon opnieuw te zien als Jason Bourne. Na The Bourne Identity (2002), The Bourne Supremacy (2004) en The Bourne Ultimatum (2007) wilde hij de opgejaagde geheim agent altijd nog eens spelen, maar lange tijd kwam het er niet van door allerlei gekissebis achter de schermen. Met dit vierde deel ging studio Universal verder met de reeks zonder Damon en Jason Bourne. The Bourne Legacy draait om Aaron Cross; een tot in de poriën getrainde geheim agent die, net als Bourne, door zijn organisatie buitenspel moet worden gezet. Daar is Cross het niet mee eens, omdat hij niet buiten het strakke dieet van blauwe en groene pillen kan dat hem zowel fysiek als geestelijk op peil houdt.

Voor die pilletjes trekt regisseur-scenarist Tony Gilroy, die ook de scripts van de eerste drie films schreef, opmerkelijk veel tijd uit. Waar ze goed voor zijn, waarom Cross ze niet meer heeft en toch echt weer moet krijgen: een hoop geklets dat de vaart uit de film haalt. Dat geldt ook voor de eindeloze motorachtervolging, die het meteen aflegt tegen vergelijkbare scènes uit de eerdere films. Jeremy Renner is prima als Cross, dat wel, en krijgt aardig tegenspel van Rachel Weisz als de wetenschapper die hem terzijde staat. De schietpartij in het laboratorium en de met drones, raketten en wolven gevulde openingssequentie mogen er ook zijn. Eindconclusie: een degelijke actiefilm, maar we missen de echte held.

Stardust (Matthew Vaughn, 2007)

RTL 8, 20.30-23.05 uur

Ironische sprookjesfilm met sterren als Robert De Niro, Michelle Pfeiffer en Sienna Miller, over een prins die speurt naar een deel van een vallende ster. Hiermee hoopt hij het hart van zijn grote liefde te veroveren. Dit liefdesverhaal speelt tegen de achtergrond van een machtsstrijd om de kroon. Regisseur Vaughn probeert uit alle macht deze fantasie vol gnomen en boosaardige bomen er zo gewoon mogelijk uit te laten zien, en tegelijk zet hij stevig in op platte, lompe humor die het verhaal ondeugend moet maken.

Analyze This (Harold Ramis, 1999)

SBS 9, 20.30-22.35 uur

Geslaagde komedie vol grappen over gangsters en psychiaters. Maffiabaas (Robert De Niro, die in deze rol zijn komische talent etaleert) stelt zich onder behandeling van een nerveuze psychiater, gespeeld door Billy Crystal een uitgangspunt dat vrijwel gelijktijdig de prachtserie The Sopranos opleverde. Kreeg in 2002 het vervolg Analyze That.

Maps to the Stars (David Cronenberg, 2014)

Film 1 Spotlight, 20.30-22.20 uur

Als Maps to the Stars een maatstaf is, gaan in Hollywood roem, rijkdom en mentale stoornissen hand in hand. Regisseur Cronenberg toont het hart van de filmindustrie als een plek waar iedereen voortdurend acteert. Zelfs de 18-jarige Agatha (Mia Wasikowska), die van Miami naar Los Angeles reist om de huizen van filmsterren te bezichtigen, is niet wie ze lijkt te zijn. In plaats van een naïeve toerist is ze een uitgestotene, op zoek naar een ingang tot haar oude leven. Die vindt ze bij Havana Segrand (Julianne Moore), een actrice met een moedercomplex, terend op oude roem. Zonder iets van haar verleden te weten, huurt Havana de timide Agatha in als assistent. De film is een onvoorspelbare combinatie van genres, die desoriënterend werkt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden