Service

De Volkskrant tv-selectie voor maandag 23 augustus

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van maandag.

Berend Jan Bockting en Jorrit Van Broekhoven
Georgina Verbaan en Jeroen van Koningsbrugge in De surprise van Mike van Diem Beeld
Georgina Verbaan en Jeroen van Koningsbrugge in De surprise van Mike van Diem

De surprise

NPO 3, 20.20 uur

(Mike van Diem, 2015) Bitterzoete comebackfilm van Mike van Diem, achttien jaar na Karakter. In een vrije variatie op de novelle van Belcampo verhaalt De surprise over een man (Jeroen van Koningsbrugge) die een schimmig bedrijf inschakelt om hem te doden. In Georgina Verbaan (voor haar ijzersterke rol bekroond met een Gouden Kalf) vindt hij een charmante geestverwant. Er volgt een stijlvaste, moderne vertelling over de zin en de eindigheid van het leven. Met humor op de juiste momenten, humor op ongemakkelijke momenten en een vol elementen voor kijkers die details weten te waarderen – zelfs over de auto’s die rondrijden in de film is nagedacht.

The Revenant

Net 5, 20.30 uur

(Drama, Alejandro González Iñárritu, 2015) Het is 1823, in het noorden van de Verenigde Staten. Pelsjager Hugo Glass (Leonardo DiCaprio), afgezonderd van zijn groep, wordt na een aanval door een beer voor dood achtergelaten en moet in zijn eentje zien te overleven. De berenaanval is een magistraal gefilmde, weerzinwekkende en hoogst overtuigende scène, alsof DiCaprio tijdens het maken van een natuurdocumentaire per ongeluk aan stukken wordt gereten. De acteur levert in dit meesterlijke overlevingsdrama een grommende, schreeuwende, spugende, gillende, piepende, sissende en kreunende totaalperformance, die hem zijn eerste Oscar bezorgde.

Leonardo DiCaprio in The Revenant van Alejandro González Iñárritu. Beeld
Leonardo DiCaprio in The Revenant van Alejandro González Iñárritu.

De wereld volgens Xi Jinping

Canvas, 21.20 uur

De Chinese leider Xi Jinping lijkt geen plannen te hebben plaats te maken voor een opvolger. Met de macht stevig in handen heeft Xi een duidelijke routekaart voor een toekomst waarin China zijn economische, diplomatieke en militaire macht zal vergroten. Het zijn ambities die veel westerse leiders zenuwachtig maken. De wereld volgens Xi Jinping probeert de sterke man van China te doorgronden. Na een impressie van zijn moeilijke jeugd en politieke carrière zoekt de documentaire een antwoord op de vraag waarvoor Xi staat en waar hij naartoe wil.

Denkend aan Holland

NPO 1, 21.25 uur

Vanaf vanavond trekken Janny van der Heijden en André van Duin weer eropuit om Nederland vanaf het water te verkennen. Dit keer gaat Denkend aan Holland van start in Amsterdam, waar de presentatoren op het IJ op zoek gaan naar hun boot, de Pollux. In de Zaanstreek zien ze behalve monumentale fabriekspanden ook de pittoreske Zaanse Schans. De volgende dag voert de reis naar het voormalige walvisvaardersdorp De Rijp en het eilandje De Woude, dat alleen per boot bereikbaar is. Komende winter krijgt Denkend aan Holland een speciale Elfstedeneditie

Dertigers

NPO 3, 22.00 uur

Na het succes van het eerste seizoen van Dertigers kon een vervolg niet uitblijven. Vanaf vandaag presenteert NPO 3 elke maandag tot en met donderdag nieuwe afleveringen van de dramaserie die een aantal vrienden volgt in hun typische dertigersproblemen op het gebied van relaties, carrière en het opvoeden van pubers. De relatie tussen Elias en Alex loopt zo gesmeerd dat Elias zijn partner verrast met een mededeling. Sinds haar breuk met Feras moet Nora wennen aan het leven als alleenstaande moeder. Een derde seizoen van Dertigers is al besteld.

2Doc: The Mystery of D.B. Cooper

NPO 2, 22.10 uur

Een van de vreemdste kapingen uit de luchtvaartgeschiedenis vond plaats in 1971. Aan boord van een binnenlandse Amerikaanse vlucht eiste een passagier een geldsom van 200 duizend dollar en vier parachutes. De man was ingecheckt als Dan Cooper en leek een bom bij zich te hebben. Nadat zijn eis was ingewilligd, sprong de kaper uit het toestel. Ondanks een enorme zoekactie werd er geen spoor van hem gevonden. In de amusante documentaire The Mystery of D.B. Cooper vertellen enkele mensen waarom ze zeker weten dat hun echtgenoot, oom, kennis of collega de kaper was.

Bean

Veronica, 22.20 uur

(Komedie, Mel Smith, 1997) Rowan Atkinsons legendarische Mr. Bean moest eens Amerika veroveren en daartoe werd een vergezocht en amusant verhaal bedacht: de opperkluns wordt als suppoost van de National Gallery in Londen opgezadeld met de taak een Amerikaans schilderij naar een museum in Los Angeles te escorteren. Het siert de makers dat ze behalve de locatie geen enkele concessie hebben gedaan om Bean in Amerika geliefd te maken; de film biedt meer van het melige zelfde. Met één primeur: Bean spreekt, sterker nog, hij houdt zowaar een speech.

Rowan Atkinson in Bean van Mel Smith Beeld
Rowan Atkinson in Bean van Mel Smith

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden