Service

De Volkskrant tv-selectie voor maandag 22 november

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van maandag.

Jorrit van Broekhoven en Kevin Toma
Vanaf links: Thekla Reuten, Jacob Derwig, Kim van Kooten en Daan Schuurmans in Het diner. Beeld
Vanaf links: Thekla Reuten, Jacob Derwig, Kim van Kooten en Daan Schuurmans in Het diner.

Typisch Eijsden

NPO 2, 19.19 uur

In het zuiden van Limburg ligt Eijsden, een plaatsje aan de Maas met 25 duizend inwoners. De komende weken geven markante Eijsdenaren in Typisch Eijsden een kijkje in hun dagelijks leven. Diana zorgt voor haar vijftien jaar oudere man Peter, die langzaam verlamd raakt door een progressieve spierziekte. Hierdoor wordt hun leven steeds ingewikkelder. Sabria vluchtte acht jaar geleden uit Koerdisch Syrië naar Nederland. Ze spreekt vijf talen, wat van pas komt in haar werk op een AZC-basisschool. De 7-jarige Hannah is net begonnen bij de harmonie.

Gosford Park

Arte, 20.15 uur

(Drama, Robert Altman, 2001) Meesterlijke proeve van bekwaamheid van de toen 75-jarige regisseur Robert Altman (overleden in 2006). Kostuumdrama en whodunit ineen, waarin de camera’s zwieren tussen gasten en bedienden van een verveeld aristocratisch echtpaar dat een jachtweekend organiseert. Die verveling verdwijnt op slag als een lijk wordt gevonden. Altman (Short Cuts, The Player) legt zich daarop schijnbaar achteloos toe op het observeren van zijn personages. Die bijzondere, zeer Altmaneske benadering leverde zeven Oscarnominaties op, waarvan alleen die voor Julian Fellowes’ scenario in een beeldje werd omgezet.

Emily Watson in Gosford Park. Beeld
Emily Watson in Gosford Park.

2Doc Idfa primeur: Raising a School Shooter

NPO 2, 20.27 uur

Vorig jaar waren er in de Verenigde Staten meer dan tachtig schietincidenten op scholen, waarbij negentien doden vielen; een ramp voor ouders van de slachtoffers, maar wat zijn de gevolgen voor de ouders van de daders? In Raising a School Shooter vertelt Jeff Williams hoe zijn zoon Andy twee klasgenoten doodschoot en er dertien verwondde. Nicholas, de zoon van Clarence Elliot, schoot zijn docent dood. Sue Klebolds zoon Dylan was een van de daders van de dodelijke Columbine-schietpartij in 1999. Andy en Nicholas zitten een levenslange celstraf uit. Dylan pleegde zelfmoord.

Fantastic Beasts and Where to Find Them

Net 5, 20.30 uur

(Fantasy, David Yates, 2016) ‘Dit kán geen droom zijn’, zegt een doodgewone bakker verrukt als hij in Fantastic Beasts and Where to Find Them oog in oog komt te staan met het ene fantastische beest na het andere. Drakenslangen in pauwenkleuren, een wandelende tak extraordinaire, een kleptomaan vogelbekdier. Schepsels uit het brein van schrijver en scenarist J.K. Rowling, die met deze eerste Fantastic Beasts-film voortborduurt op haar Harry Potter-universum. Eddie Redmayne is een wat stuntelige Britse zoöloog in de jaren twintig die een koffer met een fabeldierenreservaat Amerika binnensmokkelt.

Eddie Redmayne in Fantastic Beasts and Where to Find Them. Beeld
Eddie Redmayne in Fantastic Beasts and Where to Find Them.

The Princes and the Press

BBC 2, 22.00 uur

Het Britse koningshuis beleeft weer roerige tijden, waarbij de aandacht dit keer wordt getrokken door kroonprins William en zijn broer Harry. De prinsen en hun echtgenotes hebben een totaal verschillende houding ten opzichte van de media gekozen. In de tweedelige documentaire The Princes and the Press analyseert Amol Rajan hoe deze dramatische breuk tot stand kwam. De eerste aflevering belicht de periode na het 60-jarig jubileum van koningin Elizabeth II, toen de nieuwe generatie van het koningshuis nog een zorgeloze toekomst tegemoet leek te gaan.

Het diner

RTL 8, 22.30 uur

(Thriller, Menno Meyjes, 2013) Geschiedenisleraar Paul Lohman (Jacob Derwig) heeft in Het diner duidelijk een schroefje los. Eerder dan in de gelijknamige bestseller van Herman Koch weet de kijker dat Paul een onbetrouwbare verteller is. Slimme zet van scenarist en regisseur Menno Meyjes: zijn bronmateriaal is een boek vol plotwendingen en onthullingen die veel Nederlanders al kennen. Wie het boek las weet precies waar Paul, zijn vrouw (Thekla Reuten), zijn broer (Daan Schuurmans) en diens vrouw (Kim van Kooten) het over hebben, tijdens dat dinertje in dat chique restaurant. Ondertussen blijft Jacob Derwig het publiek volledig om de vinger winden. Doordat Paul zich soms rechtstreeks tot de camera wendt, maakt hij het publiek medeplichtig.

Kruispunt

NPO 2, 22.53 uur

Ook voor mensen die op latere leeftijd uit de kast komen, blijft het een moeilijke stap. Toch zijn ze achteraf vaak blij dat ze dit dappere besluit hebben genomen, vertelt Kruispunt vanavond in een reportage. Wim wist op jonge leeftijd al dat hij op mannen viel, maar kon zijn gevoelens met niemand delen. Pas na de dood van zijn vrouw kwam hij op zijn 66ste uit voor zijn geaardheid. Ies kwam op dezelfde leeftijd uit de kast, waar door zijn streng religieuze opvoeding een enorm gevecht met zichzelf aan voorafging. De stress bezorgde hem een hartaanval.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden