Film- en televisietips

De Volkskrant-tv-selectie voor maandag 22 februari

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van maandag.

Jorrit Van Broekhoven en Berend Jan Bockting
Katharine Hepburn en Cary Grant in Bringing Up Baby van Howard Hawks. Beeld
Katharine Hepburn en Cary Grant in Bringing Up Baby van Howard Hawks.

Bringing Up Baby

BBC 2, 14.00 uur

(Komedie, Howard Hawks, 1938) Het oorspronkelijke uitgangspunt van Bringing Up Baby behelsde weinig meer dan een vrouw die een luipaard heeft. Regisseur Hawks en zijn scenaristen voegden vervolgens allerlei maffe toestanden toe. Uiteraard ontmoet die rijke dame-met-luipaard (Katharine Hepburn) haar droomman, maar deze stoffige paleontoloog (Cary Grant) doet er aanzienlijk langer over voor hij beseft dat ze voor elkaar zijn gemaakt. ‘The love impulse in men very frequently reveals itself in terms of conflict’, observeert een zomaar in de plot voorbij wandelende psychoanalyticus. Dit vaakst geciteerde zinnetje uit Bringing Up Baby legt de motor bloot achter deze heerlijk waanzinnige screwballkomedie.

Typisch Den Dolder

NPO 2, 19.20 uur

Ook in de reallifesoap Typisch zijn de gevolgen van de coronacrisis merkbaar. De komende weken neemt het programma een kijkje in Den Dolder, waar cabaretier Anne het hoofd boven water probeert te houden. Ze had een drukke agenda, maar door corona kwam alles tot stilstand. Ook bezoekt Typisch de firma Brickr, die ‘refurbished’ Lego verkoopt. Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt helpen er met het sorteren van de steentjes. Kunstenaarsechtpaar Koen en Dees woont op het terrein van de Willem Arntsz Hoeve, een voormalig psychiatrisch zorgcomplex.

2Doc: Doelwit

NPO 2, 20.30 uur

Zo’n 30 procent van de Nederlandse bestuurders krijgt te maken met intimidatie, doodsbedreigingen of geweld. Slechts een klein deel van hen doet hiervan aangifte. In de documentaire Doelwit vertellen zes wethouders hun verhaal. Zo werd Herbert Raat uit Amstelveen op sociale media bedreigd door een vrouw die geen urgentiebewijs voor een woning had gekregen. Voor het huis van Jurgen van Houdt uit Enschede werd zwaar vuurwerk afgestoken nadat de gemeente een plek voor een asielzoekerscentrum had aangewezen. Is besturen onder deze omstandigheden nog wel mogelijk?

The Hunger Games: Mockingjay Part 2

Net 5, 20.30 uur

(Fantasy, Francis Lawrence, 2015) Het laatste deel van de vier films (2012-2015) over de strijd van rebellenleider Katniss Everdeen (Jennifer Lawrence) tegen het totalitaire kwaad komt wat langzaam op stoom. De film ontpopt zich gaandeweg als oorlogsfilm-light, waarin mensen worden opgeblazen of verslonden zonder dat er bloed vloeit. Zo doe je dat, als je wilt dat ook jonge tieners in de VS naar de film mogen. Het gevaar dient zich immer spectaculair aan en de regie van Francis Lawrence is effectief als het op spanning aankomt.

Josh Hutcherson en Jennifer Lawrence in The Hunger Games: Mockingjay - Part 2 van Francis Lawrence. Beeld
Josh Hutcherson en Jennifer Lawrence in The Hunger Games: Mockingjay - Part 2 van Francis Lawrence.

Pointer

NPO 2, 22.20 uur

Door gemeentelijke herindeling is het aantal Nederlandse gemeenten sinds de jaren zeventig van 900 terugbracht tot 350. De fusies zouden leiden tot meer efficiëntie, kostenbesparing en professionalisering, zo was het idee. Pointer onderzoekt vanavond of dat inderdaad zo heeft uitgepakt. Twee jaar terug fuseerden vijftig Groningse dorpen tot de gemeente Hogeland, en even verderop werd Haren tegen de zin van de bewoners opgeslokt door de stad Groningen. Wat betekende dat voor de voorzieningen, de financiële druk op de bewoners en het dorpsgevoel?

RoboCop

RTL 7, 22.35 uur

(Sciencefiction, José Padilha, 2014) Het uitgangspunt van deze bewerking van Paul Verhoevens klassieker is min of meer hetzelfde: in het corrupte en gewelddadige Detroit van de toekomst wordt een agent na een zwaar ongeluk verbouwd tot veredelde robot. In tegenstelling tot Verhoeven neemt Padilha het onderwerp volstrekt serieus: de film gaat over de relatie tussen lichaam en geest en de illusie van vrije wil. De actie, in schokkerige guerrillastijl gefilmd, komt veelal op het tweede plan. Die aanpak resulteert in hier en daar pompeus en topzwaar, doch voornamelijk opvallend slim entertainment.

Joel Kinnaman in RoboCop van José Padilha. Beeld
Joel Kinnaman in RoboCop van José Padilha.

Ingelijst

NPO 1, 23.50 uur

Muziek en kunst zijn de grote passies in het leven van Ruud de Wild. Ze komen bij elkaar in Ingelijst, een programma waarin De Wild de lijsttrekkers van diverse politieke partijen interviewt in zijn atelier. In een gesprek onderzoekt hij de soundtrack van hun leven: aan welke platen hebben ze mooie of minder fijne herinneringen en welke muziek draaien ze onder werktijd of ter ontspanning? In de eerste aflevering ontvangt de presentator FvD-lijsttrekker Thierry Baudet. Naderhand maakt hij een schilderij rond de favoriete songtekst van de politicus.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden