tipsFILM EN TELEVISIE

De Volkskrant-tv-selectie voor maandag 21 september

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van maandag.

Tim Roth en Harvey Keitel in ‘Reservoir Dogs’ van Quentin Tarantino. Beeld
Tim Roth en Harvey Keitel in ‘Reservoir Dogs’ van Quentin Tarantino.

2Doc: Wei

NPO 2, 20.25 uur

Door de inrichting van ons zorgstelsel ligt er een grote last op de schouders van mantelzorgers. Filmmaker Ruud Lenssen besloot te laten zien wat dit in de praktijk betekent. Voor zijn documentaire Wei filmde hij de laatste twee jaar dat zijn dementerende vader Jac nog in staat was om thuis te wonen. Terwijl Jac meer en meer verward raakt, probeert hij vast te houden aan zijn levenswerk: een grote weide met paarden, kippen en een moestuin waarvoor hij dagelijks zorgt. Jacs vrouw en mantelzorger Ria ziet zijn achteruitgang met lede ogen aan.

Reservoir Dogs

NPO 3, 20.25 uur

(Misdaad, Quentin Tarantino, 1992) Het onverwoestbare debuut van de destijds 28-jarige Quentin Tarantino stoelt op een scenario vol sprankelende dialogen, een ijzersterke soundtrack (Little Green Bag, Stuck in the Middle with You) en liefdevolle verwijzingen naar popcultuur in het algemeen en misdaadfilmklassiekers in het bijzonder. Plaats van handeling is een loods waar een criminele bende na een mislukte overval samenkomt voor een grimmig spelletje wie-is-de-mol. Terwijl de kijker langzaam zijn informatieachterstand omzet in een voorsprong, groeit bij de personages het onderlinge wantrouwen, met desastreuze gevolgen. Acteurs als Steve Buscemi, Michael Madsen, Tim Roth en Harvey Keitel krijgen alle ruimte om zich geweldig uit te leven.

Miami Vice

RTL 7, 20.30 uur

(Thriller, Michael Mann, 2006) De op de cultserie gebaseerde actiethriller heeft weinig gemeen met het zweterige origineel, waarin de misdaadscene van Miami in al zijn jarentachtigkitch van het scherm spatte. Regisseur Michael Mann (als producent medeverantwoordelijk voor de serie) slaat op onderhoudende wijze nieuwe wegen in. James ‘Sonny’ Crockett (Colin Farrell) en Ricardo ‘Rico’ Tubbs (Jamie Foxx) bleken gevrijwaard van alle ironie die recente remakes van jarentachtigseries doorgaans siert, terwijl ze fungeren als serieuze undercoveragenten in een vrijwel onherkenbaar, naargeestig Miami zonder beachboys en bikinimeisjes.

Colin Farrell en Jamie Foxx in ‘Miami Vice’ van Michael Mann. Beeld
Colin Farrell en Jamie Foxx in ‘Miami Vice’ van Michael Mann.

Het A-woord

NPO 1, 21.30 uur

In de eerste aflevering van Het A-woord worden Mariël (Lies Visschedijk) en Teun (Guy Clemens) tijdens het verjaardagsfeestje van hun zoontje Sam met de neus op de feiten gedrukt: Sam is anders dan andere kinderen. Ze besluiten hem te laten testen. Als blijkt dat Sam autisme heeft, komt dat als een schok. Het gezin moet de conclusie accepteren en een manier vinden om met Sams autisme om te gaan. Daarbij proberen ze het A-woord te vermijden. Het A-woord is de Nederlandse versie van een BBC-drama dat weer is gebaseerd op een originele Israëlische serie.

De monitor

NPO 2, 22.20 uur

Reportagemagazine De monitor is vandaag gewijd aan de 17-jarige Elijah, die bij het programma aan de bel trok. De autistische scholier is een campagne begonnen tegen een homeopathische therapie die autisme zou kunnen genezen. Een ongefundeerde en schadelijke claim volgens Elijah, die van mening is dat autisme helemaal niet hoeft te worden genezen. Op zoek naar steun belandde hij bij staatssecretaris Blokhuis van VWS. De monitor volgt Elijah in zijn strijd en laat zien of de bewindsman bereid is hem te helpen met een verbod op de therapie.

Kruispunt

NPO 2, 22.55 uur

De paters van de Heilige Harten woonden met zijn tienen in een complex in Teteringen. De coronaepidemie had grote gevolgen voor de voormalige missionarissen: zes broeders overleden aan de gevolgen van het virus. In Kruispunt vertellen de vier overgebleven mannen over dit grote verlies. Ook blikken ze terug op hun leven in de missie, waarvoor ze tientallen jaren werkten in verre oorden als Brazilië en Mozambique. Paters Jan en Frans bezoeken een speciale kerkdienst in Den Bosch, waar de ruim 120 religieuzen die aan corona overleden worden herdacht.

Sherlock Holmes

Net 5, 23.00 uur

(Actie, Guy Ritchie, 2009) In deze gejaagde Sherlock Holmes-versie onder regie van Guy Ritchie (Snatch) denkt en mept de legendarische meesterspeurder bijkans sneller dan zijn schaduw. Voordat hij zijn tegenstander in de worstelring te lijf gaat, checkt hij als een menselijk scanapparaat diens zwakke plekken, waarna hij precies weet waar hij hem moet raken. Volgens Ritchie en Holmesvertolker Robert Downey Jr. past die nieuwe look, net als de bipolaire stoornis die Holmes hier krijgt aangemeten, uitstekend bij het oorspronkelijke personage van Sir Arthur Conan Doyle (1859-1930).

Jude Law en Robert Downey Jr. in Sherlock Holmes van Guy Ritchie. Beeld
Jude Law en Robert Downey Jr. in Sherlock Holmes van Guy Ritchie.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden