Service

De Volkskrant tv-selectie voor maandag 21 juni

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van maandag.

Jorrit Van Broekhoven en Kevin Toma
Naomi Watts en Andy Serkis in King Kong. Beeld
Naomi Watts en Andy Serkis in King Kong.

Captain America: The Winter Soldier

Fox, 20.00 uur

(Superheldenfilm, Anthony en Joe Russo, 2014) De blonde, gespierde padvinder Captain America (Chris Evans) krijgt hier een donker randje. Dit heeft alles te maken met het feit dat Captain America aan het einde van de Tweede Wereldoorlog is ingevroren en onlangs in het heden weer tot leven is gekomen. Hij is niet alleen getraumatiseerd en doelloos door het gebrek aan een grote oorlog, maar hij heeft ook stilgestaan, terwijl de rest van de wereld is doorgegaan. De regisserende broers Russo geven de met overdadige actie gevulde film een prettig soort paranoia mee.

Scarlett Johansson en Chris Evans in Captain America: The Winter Soldier. Beeld
Scarlett Johansson en Chris Evans in Captain America: The Winter Soldier.

King Kong

Net 5, 20.30 uur

(Avonturenfilm, Peter Jackson, 2005) De reuzenaapklassieker King Kong uit 1933 heeft tot veel rampzalige remakes en verbasteringen geleid. Wat een verademing was het dus, toen Peter ‘Lord of the Rings’ Jackson in 2005 de film omtoverde tot een enerverende, zeldzaam spectaculaire en warempel ook nog ontroerende avonturenfilm van drie uur. Dat deed hij vooral door het bestaande verhaal flink op te rekken en extra veel tijd te besteden aan de bijna surrealistische special effects, zoals de over elkaar een ravijn in buitelende brontosaurussen. Minstens zo onvergetelijk is de ‘romance’ tussen de reuzenaap (door middel van het motion capture-procédé vertolkt door Andy Serkis) en de door hem ontvoerde blondine Ann Darrow (Naomi Watts).

Frontlinie

NPO 2, 20.35 uur

Op de grens met Turkije bouwt Griekenland aan een 6 meter hoge muur om migranten tegen te houden. Turkije heeft de grensovergangen in het verleden gebruikt om Europa met grote mensenmassa’s onder druk te zetten, maar in Frontlinie ziet Bram Vermeulen tijdens zijn bezoek aan het grensgebied nergens migranten of vluchtelingen. Het is onduidelijk of dit komt door de epidemie of de strenge grensbewaking en beveiligingscamera’s. Een groep Afghanen vertelt Vermeulen een schokkend verhaal, maar dan wordt de filmploeg door de politie afgevoerd.

Great Inventions

National Geographic, 21.00 uur

Veel zaken die we tegenwoordig doodgewoon vinden, moesten eerst worden uitgevonden. In Great Inventions duikt National Geographic in de geschiedenis van zulke uitvindingen, die vaak een veel grotere impact hadden dan verwacht. Het plan om treinen door ondergrondse tunnels te laten rijden werd aanvankelijk bespot, maar werd een van de manieren om moderne steden te laten groeien en toch leefbaar te houden. De metro is de eerste van vier uitvindingen die vanavond worden belicht, gevolgd door de hangbrug, de supermarkt en riolering.

La ragazza nella nebbia

ZDF, 22.15 uur

(Thriller, Donato Carrisi, 2017) Inspecteur Vogel (Toni Servillo) is een dubbelzinnige figuur in deze Italiaanse thriller. Misschien wil hij daadwerkelijk het recht laten zegevieren, wanneer hij in een gehucht in de Italiaanse Alpen neerstrijkt om de verdwijning van de 16-jarige Anna Lou op te lossen. Maar evenzogoed is Vogel een mediageile engerd die rücksichtslos de toegestroomde journalisten bespeelt en moedwillig de verkeerde verdachte aanwijst. In de nodeloos ingewikkelde, maar effectief op Servillo leunende verfilming van zijn eigen roman portretteert regisseur Carrisi politie en pers vaak als twee kanten van hetzelfde kwaad.

Toni Servillo in La ragazza nella nebbia. Beeld ZDF und Loris T.Zambelli
Toni Servillo in La ragazza nella nebbia.Beeld ZDF und Loris T.Zambelli

Silent Witness

NPO 2, 22.20 uur

Het team van Nikki Alexander (Emilia Fox) komt in actie nadat in Silent Witness het dode lichaam van een vrouw wordt aangetroffen bij de spoorrails. Het slachtoffer, dat verbleef in een blijf-van-mijn-lijfhuis, heeft sporen van huiselijk geweld op haar lichaam. Haar partner is een voor de hand liggende verdachte, maar er is geen bewijs dat hem in verband brengt met de dood van de vrouw. De zaak roept bij Alexander nare herinneringen op uit haar eigen jeugd. Ze ontdekt dat diverse vrouwen in het huis in dezelfde situatie zitten als het slachtoffer.

Uitgepreekt

NPO 2, 23.20 uur

In 2004 besloot voorganger Ernest Ouwejan zijn functie neer te leggen. Hij had al een tijd moeite met de visie van zijn kerk op relaties. De grens werd bereikt toen Ouwejan een homostel niet mocht trouwen, en een koppel niet mocht inzegenen zolang ze ongehuwd samenwoonden. In Uitgepreekt spreekt Margje Fikse met de voormalige dominee, die vertelt hoe hij afknapte op de rigide opstelling van het geloofssysteem. Tegenwoordig is Ouwejan werkzaam als coach voor accountants. In de uitzending neemt hij met een kleine preek afscheid van zijn oude gemeente.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden