Service

De Volkskrant tv-selectie voor maandag 20 september

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van maandag.

Tahar Rahim en Mahmud Shalaby in Les hommes libres van Ismaël Ferroukhi. Beeld
Tahar Rahim en Mahmud Shalaby in Les hommes libres van Ismaël Ferroukhi.

2Doc: Alleen tegen de staat

NPO 2, 20.25 uur

Jarenlang beschuldigde de Belastingdienst duizenden mensen onterecht van fraude met kinderopvangtoeslagen. De toeslagenaffaire heeft velen van hen ernstige financiële en emotionele schade toegebracht. Stijn Bouma maakte de documentaire Alleen tegen de staat, waarin hij vijf moeders portretteert die door de Toeslagenaffaire in de knel kwamen. Derya, Janet, Nazmiye, Badriah en Naoual vertellen hoe zij en hun gezinnen werden geconfronteerd met dreigende taal, loonbeslag en deurwaarders, en met gevoelens van schaamte, onmacht en verlies van vertrouwen.

You Only Live Twice

RTL 7, 20.30 uur

(Actie, Lewis Gilbert, 1967) De vijfde Bond en de eerste waarmee Sean Connery afscheid nam als geheim agent 007. Hij zou het later nog twee keer doen, met Diamonds are Forever (1971) en Never Say Never Again (1983). Het is een bijzonder aardige aflevering, mede door de onvergetelijke titelsong van Nancy Sinatra en het scenario van Roald Dahl, die Ian Flemings boek slechts deels volgde en het vaste stramien van de Bondverhalen fantasierijk aanvulde. 007 staat weer eens tegenover zijn aartsvijand Ernst Stavro Blofeld, geweldig vertolkt door Donald Pleasence.

Sean Connery en Donald Pleasence in You Only Live Twice van Lewis Gilbert. Beeld
Sean Connery en Donald Pleasence in You Only Live Twice van Lewis Gilbert.

The House With a Clock in Its Walls

Net 5, 20.30 uur

(Fantasy, Eli Roth, 2018) Gruwelhorrorspecialist Eli Roth (Hostel) maakte met The House with a Clock in Its Walls zowaar een film voor het hele gezin. Tenminste, het deel van het gezin dat van griezelen houdt. De toon wordt nooit echt macaber, maar het verhaal over een weesjongetje dat bij zijn tovenaar-oom in een soort spookhuis terechtkomt, is behoorlijk akelig en Roths visuele stijl oogt creepy. Roth maakt er wel een beetje een rommeltje van, maar roept een aardige vraag op voor de jonge doelgroep: wanneer wordt eng té eng?

Jack Black in The House With a Clock in Its Walls van Eli Roth. Beeld
Jack Black in The House With a Clock in Its Walls van Eli Roth.Beeld

Spoorloos

NPO 1, 21.30 uur

Al meer dan dertig jaar zoekt Derk Bolt in Spoorloos naar verloren familieleden, vaak de biologische ouders van geadopteerde kinderen. Omdat het zoeken in archieven op verre locaties in bijvoorbeeld Azië en Zuid-Amerika momenteel onmogelijk is, houdt het programma het bij de start van het nieuwe seizoen wat dichter bij huis. De geadopteerde Ionut is op zoek naar zijn biologische moeder die hem in Roemenië afstond en de verzorger van het kindertehuis die hem tijdelijk opving. Bolts speurtocht in Roemenië brengt hem naar de zelfkant van de samenleving.

Pointer

NPO 2, 22.15 uur

De jeugdzorg gaat gebukt onder een grote administratieve last. Medewerkers zijn zo veel tijd kwijt met formulieren en procedures dat er nauwelijks tijd overblijft voor contact met de kinderen en gezinnen waar het allemaal om draait. Drie jaar geleden besloot minister De Jonge van Volksgezondheid daarom dat er wat moest gebeuren. Rita Verdonk werd aangesteld als adviseur voor het programma (Ont)regel de Zorg, dat de administratieve last binnen een jaar merkbaar moest verminderen. Pointer onderzoekt wat er van die plannen is terechtgekomen.

Kruispunt

NPO 2, 22.50 uur

Afgelopen juli veroorzaakten overstromingen in Limburg, België en Duitsland vele slachtoffers en grote schade. De hevige regenval die aan de ramp voorafging werd al snel in verband gebracht met klimaatverandering, maar ondanks waarschuwingen vanuit de wetenschap blijft klimaat een splijtzwam in de maatschappij. Kruispunt belicht een initiatief van wetenschappers en religieuze leiders die de handen ineenslaan om politici aan te spreken op hun verantwoordelijkheid. In het Vaticaan moeten ze tot een gezamenlijke oproep komen voor de VN-klimaattop.

Les hommes libres

TV 5, 23.08 uur

(Drama, Ismaël Ferroukhi, 2011) Een oase in het door de Duitsers bezette Frankrijk. Zo wordt de grote moskee van Parijs in Les hommes libres gepresenteerd. Terwijl de jonge Younes (Tahar Rahim, de ster van Un prophète) door de politie wordt ingezet om in de moskee te spioneren, heeft hij vooral oog voor het mooie meisje dat door de gangen dwaalt. De kalme sfeer zegt veel over de relatief veilige positie die moslims in nazi-Parijs hadden. Met de autochtone bevolking lijken ze in goede verstandhouding te leven. Die harmonie kan op een hedendaags toeschouwer nogal ongewoon werken; dat Les hommes libres zo fascineert, ligt in eerste instantie aan deze premisse.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden