TipsFilm en televisie

De Volkskrant-tv-selectie voor maandag 18 januari

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van maandag.

Martijn Lakemeier in Oorlogswinter. Beeld
Martijn Lakemeier in Oorlogswinter.

Operation Petticoat

Arte, 20.15 uur

(Komedie, Blake Edwards, 1959) De man achter Breakfast at Tiffany’s en The Pink Panther was ook verantwoordelijk voor deze vermakelijke komedie, waarin Cary Grant en Tony Curtis mannen aan boord van een beschadigde onderzeeër tijdens de Tweede Wereldoorlog spelen. Stiekeme steel-acties, romantisch gekonkel, een medicijnman en per ongeluk afgevuurde torpedo’s, het komt allemaal voorbij in Operation Petticoat. De film, die grotendeels op Curtis’ initiatief tot stand kwam en bijna een Oscar won voor beste scenario, was zo succesvol dat een tv-serie volgde. Zonder Curtis en Grant, evenwel, maar wel met Curtis’ dochter Jamie Lee.

Tony Curtis in Operation Petticoat. Beeld
Tony Curtis in Operation Petticoat.

Oorlogswinter

NPO 3, 20.25 uur

(Oorlogsfilm, Martin Koolhoven, 2008) Stijlvaste verfilming van Jan Terlouws roman. De volwassenwording van de jonge Michiel (sterk debuut van Martijn Lakemeier) tijdens de winter van 1944-1945 wordt door regisseur-scenarioschrijver Koolhoven overtuigend vormgegeven. De grote gebeurtenissen (verraad, dood) worden klein gehouden, details (de wanhoop van achterblijvers) krijgen de benodigde nadruk. En zo overtuigt het verhaal waarin Michiel van een schuchtere burgemeesterszoon, aangetrokken door de spanning van de oorlog, verandert in een daadkrachtige verzetsstrijder, nou ja, op zijn manier dan. Waar de muziek (van Brian De Palma’s huiscomponist Pino Donaggio) en sommige slowmotioneffecten te dik zijn aangezet, zijn de vertolkingen van de acteurs prachtig in balans.

The Lord of the Rings: The Return of the King

Net 5, 20.30 uur

(Fantasy, Peter Jackson, 2003) Overtuigend slotoffensief van de The Lord of the Rings-trilogie, waarmee regisseur Peter Jackson c.s. miljarden binnenhaalden. In het met Oscars overladen derde deel breekt de oorlog tussen de zwarte vorst Sauron en de witte coalitie van tovenaar Gandalf in alle hevigheid los. Op verhaalniveau is deel drie als losstaande film nauwelijks te behappen, maar wát een spektakel. De massale slagveldscènes die in The Two Towers (deel 2) zo’n indruk maakten, blijken slechts een voorproefje van wat Jackson hier in petto heeft.

Elijah Wood in The Lord of the Rings: The Return of the King van Peter Jackson. Beeld
Elijah Wood in The Lord of the Rings: The Return of the King van Peter Jackson.

Het familiediner

NPO 1, 21.35 uur

Al meer dan twintig jaar gaat Bert van Leeuwen in Het familiediner op pad om ruzies op te lossen en families te herenigen. De presentator laat zich er door de coronacrisis niet van weerhouden er in een nieuw seizoen weer op uit te trekken. Bij de eerste ruzie die hij wil oplossen – twee zussen die door een verkeerd geïnterpreteerde opmerking al jaren in de clinch liggen – wordt hij niet al te hartelijk onthaald. Ook Jari deed een beroep op Van Leeuwen. Hij hoopt op verzoening nadat zijn zus Gina rond oudjaar knallende ruzie heeft gekregen met hun oma.

Pointer

NPO 2, 22.20 uur

De Floriade van 2022 moet Almere internationaal op de kaart zetten. Hoewel de vorige drie edities van de wereldtuinbouwtentoonstelling verliesgevend waren, stemde Almere in met plannen die de gemeente 10 miljoen euro zouden gaan kosten. Inmiddels ligt de schatting van de ware kosten boven de 40 miljoen euro. De aanvankelijk enthousiaste ondernemer Philippe van Tiel uit in Pointer zijn twijfels over de Floriade, dat van een duurzaam idee is veranderd in een prestigeproject. Veel inwoners van Almere vrezen dat zij indirect voor de kosten opdraaien.

Kruispunt

NPO 2, 22.50 uur

Deze week krijgen de Verenigde Staten een katholieke president in het Witte Huis. Dat is geen unicum – John F. Kennedy ging hem zestig jaar geleden voor – maar wel een zeldzaamheid. In tegenstelling tot Kennedy is Biden bepaald niet terughoudend over zijn geloof, dat hij een grote inspiratie noemt voor zijn politieke beslissingen. Kruispunt staat vandaag stil bij de rol van het geloof in het Amerikaanse presidentschap. Terwijl evangelische christenen zich massaal achter Trump schaarden, krijgt Biden vanwege zijn standpunt over abortus kritiek uit religieuze hoek.

Crime and Punishment

Canvas, 23.35 uur

Vanaf 2005 werden in het Verenigd Koninkrijk zogenoemde IPP-straffen uitgedeeld. Hiermee werd het mogelijk om wetsovertreders die geen levenslang konden krijgen toch langdurig op te sluiten omdat ze een gevaar zouden vormen voor de maatschappij. Inmiddels is de maatregel afgeschaft, maar nog steeds zitten gedetineerden lange IPP-straffen uit voor relatief lichte misdaden. In de eerste aflevering van de Britse documentaireserie Crime and Punishment worstelen Aaron Harris en Paul Bousell in de gevangenis van Winchester met hun uitzichtloze situatie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden