Service

De Volkskrant tv-selectie voor maandag 17 mei

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van maandag.

Redactie
Helena Zengel in System Crasher van Nora Fingscheidt Beeld
Helena Zengel in System Crasher van Nora Fingscheidt

Op weg naar het Songfestival

NPO 3, 19.25 uur

Voordat morgen in Rotterdam het Eurovisie Songfestival van start gaat, laat NPO 3 de hoogtepunten van de afgelopen jaren passeren. Samen met Songfestivalkenners en -liefhebbers als Albert Verlinde, Emma Wortelboer en Sanne Wallis de Vries blikt Op weg naar het Songfestival terug op spraakmakende momenten uit de geschiedenis van de liedjeswedstrijd. Aansluitend (20.25 uur) volgt Dit is Jeangu, de zanger die Nederland dit jaar vertegenwoordigt. Jeangu Macrooy bereidt zich voor op zijn optreden met het lied Birth of a New Age in Rotterdam Ahoy.

System Crasher

ZDF, 20.15 uur

(Drama, Nora Fingscheidt, 2019) Het 9-jarige meisje Benni (Helena Zengel) wordt telkens aan onderzoeken onderworpen, maar niemand weet waarom ze steeds door agressie wordt overmand en kapotmaakt wat haar lief is. De Duitse kinderpsychiatrie schiet tekort voor zulke Systemsprenger, blijkt uit de filmhuishit van de debuterende schrijver en regisseur Nora Fingscheidt. Haar film is oprecht en hartverscheurend, maar laat zich ook kijken als slopende estafette waarin hulppogingen en rampspoed elkaar afwisselen. Aan hoofdrolspeler Zengel, 11 tijdens de opnamen, zal het niet liggen: ze lijkt werkelijk alles te geven in deze zeer lichamelijke rol. Alsof ze zichzelf letterlijk en figuurlijk binnenstebuiten keert.

The Age of Adaline

RTL 8, 20.25 uur

(Drama, Lee Toland Krieger, 2015) Adaline Bowman, geboren in 1908, is 29 als ze met haar auto in het water stort, onderkoeld raakt en door de bliksem wordt getroffen. En 29 blijft ze, qua uiterlijk althans. De ongeloofwaardige premisse van The Age of Adaline is geruime tijd volstrekt aannemelijk. Blake Lively is uitstekend als Adaline en heeft vertederende scènes met tachtiger Ellen Burstyn, in de rol van haar dochter. Wanneer Michiel Huisman verschijnt – Adaline is dan eigenlijk 107 jaar oud – komt de film op Nicholas Sparks-achtig relatieterrein.

Michiel Huisman en Blake Lively in The Age of Adaline van Lee Toland Krieger Beeld
Michiel Huisman en Blake Lively in The Age of Adaline van Lee Toland Krieger

De roze revolutie

NPO 2, 20.25 uur

De jaren tachtig waren een donkere tijd voor de homogemeenschap, die een enorme klap kreeg door de aidsepidemie. Negen van de tien patiënten was homoseksueel. In de tweede aflevering van De roze revolutie laat Michiel van Erp zien hoe in deze pijnlijke periode vol angst en verlies de solidariteit van de lhbti-beweging juist groeide. De verbondenheid die destijds ontstond is tot op de dag van vandaag belangrijk. Vooral transgendermensen staan bloot aan nieuwe gevaren en moeten kunnen vertrouwen op de steun van de beweging om uit de kast te durven komen.

Deadpool 2

Veronica, 22.20 uur

(Actie, David Leitch, 2018) Het vervolg op de zelfbewust-geestige en hypergewelddadige superheldenfilm Deadpool (2016) rammelt opnieuw met sardonisch genoegen aan de ketenen van de stripverfilming; steeds opnieuw drijft het scenario de spot met zijn wetmatigheden. Maar dit keer oogt het vertrouwd en zelfs al sleets. Toch valt er ook wel weer het nodige te genieten, voor wie Deadpools maniakale rebellie kan waarderen. Ryan Reynolds weet de uiterlijke onverschilligheid van het titelpersonage knap te combineren met zijn sentimentele aard. Dat geeft de film een prettige dynamiek.

Ryan Reynolds en Zazie Beetz in Deadpool 2 van David Leitch Beeld
Ryan Reynolds en Zazie Beetz in Deadpool 2 van David Leitch

Pointer

NPO 2, 22.20 uur

Meer dan de helft van het textiel dat we afdanken belandt bij het restafval en wordt dus verbrand. Jammer, want ook versleten kleding kan worden gerecycled en hoort dus in de bak van de textielverzamelaar. Pointer vraagt zich af hoe de overheid de doelen van bet beleidsprogramma Circulair Textiel denkt te gaan halen. Een kwart van het nieuwe textiel zou over vier jaar van ‘recyclaat’ gemaakt moeten worden. Grote kledingfabrikanten roepen dat ze nu al gebruikmaken van gerecycled materiaal, maar exacte cijfers zijn er niet of ze vallen zwaar tegen.

Kruispunt

NPO 2, 22.50 uur

Aandacht voor bedevaartroutes is een terugkerend thema in Kruispunt. In een speciale dubbelaflevering bewandelt het reportageprogramma een nieuwe pelgrimsroute. Omdat 2021 is uitgeroepen tot het jaar van het Brabantse Kloosterleven werd er een 330 kilometer lange tocht uitgestippeld langs vijftig kloosters, waarvan sommige nog altijd in gebruik zijn. Kruispunt volgt enkele pelgrims die vertellen over hun redenen om het pad te lopen. Mirjam verloor tien jaar geleden haar zoon Luuk. Sindsdien heeft ze veel steun aan haar wandelingen met vriendin Carla.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden