Service

De Volkskrant tv-selectie voor maandag 17 januari

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van maandag.

Jorrit van Broekhoven en Kevin Toma
Naomi Watts (links) en Laura Harring Mulholland Drive. Beeld AP
Naomi Watts (links) en Laura Harring Mulholland Drive.Beeld AP

Mulholland Drive

Arte, 20.15 uur

(Drama, David Lynch, 2001) Niets is wat het lijkt in deze beeldschone en hallucinante droomvariant op de film noir, vol dubbele bodems en in elkaar overlopende identiteiten. Wanneer de naïeve Betty (Naomi Watts) naar Hollywood komt om actrice te worden, ontdekt ze een door geheugenverlies geplaagde brunette (Laura Harring) in het appartement waar ze tijdelijk mag logeren. Zowel voor haar als voor de kijker is dit de entree tot een steeds duisterder doolhof. Mulholland Drive is vergelijkbaar met David Lynch’ voorganger Lost Highway, maar veelomvattender in de thematiek: een film waarin Hollywoods droomfabriek en al zijn verborgen machtsstructuren tot verrukkelijk ongrijpbare nachtmerrie transformeert, zelfs wanneer je het met de Duitse nasynchronisatie moet doen.

De nationale reistest 2022

NPO 3, 20.24 uur

Op reis gaan was de afgelopen tijd maar voor een enkeling weggelegd, maar De nationale reistest 2022 van BNNVara gaat gewoon door. Dzifa Kusenuh en Sahil Amar Aïssa, beiden bekend van 3 op reis, ontvangen bekende Nederlanders die mogen laten zien wat ze weten van reizen anno nu. Wat is de duurzaamste manier van reizen, wat kun je zoal doen tijdens een staycation en welke mogelijkheden zijn er voor ruimtetoeristen? Onder anderen Jaimie Vaes, Stefania Liberakakis en Jan van Halst zijn kandidaat. Ook de kijker thuis kan meedingen naar een prijs.

The Lost Symbol

Net 5, 20.30 uur

Na De Da Vinci Code werden ook de andere delen uit Dan Browns populaire boekenreeks over symboliekprofessor Robert Langdon verfilmd, maar Het verloren symbool werd overgeslagen. In plaats daarvan kreeg dit boek een tv-serie, waarin Ashley Zukerman gestalte geeft aan Langdon in zijn jonge jaren. In de eerste aflevering krijgt Langdon een uitnodiging van zijn mentor Peter Solomon (Eddie Izzard) voor een lezing in de Amerikaanse hoofdstad Washington. In het Capitool ontdekt hij echter dat de uitnodiging niet van Solomon afkomstig was, en doet hij een lugubere vondst.

World War Z

RTL 7, 20.30 uur

(Actie, Marc Forster, 2013) Onevenwichtig, maar commercieel zeer succesvol actie-epos, waarmee Hollywood definitief de toen al tien jaar woekerende zombierage omarmde. Uitstekend getroffen is de blinde paniek die wereldwijd toeslaat – ook bij het gezin van VN-medewerker Gerry Lane (Brad Pitt, die de film tevens produceerde) – zodra mensen hondsdol om zich heen beginnen te bijten. Op die momenten betaalt het budget van miljoenen dollars zich uit: scènes die al voorbijkwamen in kleinere zombieproducties konden in World War Z nu eens werkelijk groots en apocalyptisch worden aangepakt.

Brad Pitt in World War Z. Beeld
Brad Pitt in World War Z.

Hunting Alaskan Dinosaurs

National Geographic, 21.00 uur

Waren dinosauriërs warm- of koudbloedig? Het is een vraag die paleontologen al decennia bezighoudt. Dankzij een snel metabolisme kunnen warmbloedige dieren zich actiever gedragen en overleven in een koud klimaat. De ontdekking van dinosaurusfossielen in het hoge noorden van Alaska lijkt dan ook een sterke aanwijzing dat in ieder geval bepaalde soorten warmbloedig waren. Hunting Alaskan Dinosaurs volgt Pat Druckenmiller en Gregory Erickson, die veel gefossiliseerde dinosauriërs en een aantal nesten met eieren aantroffen in de Prince Creek-formatie.

De zware jas van Beatrix

NPO 2, 22.19 uur

In 1980 werd koningin Beatrix ingehuldigd in een rumoerig Amsterdam. Het imago van de monarchie had onder meer door de Hofmans- en de Lockheed-affaire flinke klappen opgelopen, en het was de vraag welke koers de nieuwe koningin zou gaan varen. Beatrix koos voor een serieuze en meer formele invulling van het ambt, en maakte daarmee niet alleen maar vrienden. De komende avonden herhaalt de NTR de vierdelige documentaireserie De zware jas van Beatrix, waarin direct betrokkenen vertellen hoe zij het koningschap van Beatrix hebben ervaren.

Total Recall

Veronica, 22.45 uur

(Actie, Paul Verhoeven, 1990) Total Recall blijft een van de beste films van Verhoeven (en zijn ster Arnold Schwarzenegger). De special effects mogen verouderd ogen, ze blijven uitzonderlijk inventief, zodat de wijze waarop Schwarzenegger zijn (geïmplanteerde?) dromen tot op Mars najaagt, nog altijd overtuigt. Het ingenieuze scenario, naar een verhaal van Philip K. Dick, staat als een huis. Zoals veel sciencefictionschrijvers was Dick gefascineerd door de filosofische implicaties van futuristische verschijnselen als ruimte- en tijdreizen en kunstmatige intelligentie. Verhoeven maakte van zijn verhaal een wilde, gewelddadige, subversieve, slimme, actierijke sciencefictionfilm.

Arnold Schwarzenegger en Sharon Stone in Total Recall. Beeld Alamy Stock Photo
Arnold Schwarzenegger en Sharon Stone in Total Recall.Beeld Alamy Stock Photo
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden