Film- en televisietips

De Volkskrant tv-selectie voor maandag 15 maart

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van maandag.

Jorrit Van Broekhoven en Kevin Toma
George Clooney in Up in the Air. Beeld
George Clooney in Up in the Air.

EenVandaag verkiezingsdebat

NPO 1, 18.15 uur

Twee dagen voor de Tweede Kamerverkiezingen presenteert EenVandaag weer een rechtstreeks debat. Hiervoor zijn de lijsttrekkers uitgenodigd van de zes partijen die er in het gemiddelde van de EenVandaag-peilingen het best voor staan. De gespreksthema’s werden aangedragen door de leden van het EenVandaag Opiniepanel, en in de uitzending toegelicht door Gijs Rademaker. De lijsttrekkers gaan steeds een-op-een in debat, waarbij VVD tegenover PVV komt te staan, GroenLinks tegenover D66 en CDA tegenover PvdA. Pieter Jan Hagens treedt op als debatleider.

Up in the Air

RTL 8, 20.25 uur

(Drama, Jason Reitman, 2009) Hij heeft een heerlijke baan, vindt Ryan Bingham (George Clooney) zelf. Hij is vrij en ongebonden en altijd onderweg; vooral dat laatste is een bonus, want het levert hem vliegpunten op. Dat zijn werk eruit bestaat mensen te ontslaan, in opdracht van steeds wisselende bedrijven, deert Bingham niet, hij is er goed in. Regisseur Reitman benaderde voor een aantal bijrollen recentelijk ontslagen Amerikanen, die overtuigend baanloos, boos en radeloos in beeld komen. Maar de film is toch vooral het feestje van Clooney, die vertrouwd charmant en licht blunderend tot het inzicht komt dat het leven meer te bieden heeft dan frequent flyer miles.

Trump’s American Carnage

Canvas, 22.05 uur

Veel Amerikanen waren onthutst toen Donald Trump in 2016 tot president werd gekozen, maar dat het zo erg zou worden kon niemand toen nog vermoeden. Enkele maanden nadat Trump-aanhangers in Washington het Capitool hebben bestormd, laat de documentaire Trump’s American Carnage zien hoe de president zijn land verdeelde en een klimaat creëerde voor opstand en geweld. Interviews met journalisten, correspondenten, analisten en adviseurs uit Trumps eigen kamp schetsen hoe de president de aanval inzette op de media en zelfs de leiders van zijn eigen partij.

Hook

Net 5, 22.15 uur

(Fantasy, Steven Spielberg, 1991) Misschien wat lang en rommelig, maar Steven Spielbergs verbeelding van het Peter Pan-verhaal staat garant voor een heerlijke filmavond. Niet in de laatste plaats dankzij hoofdrolspelers Robin Williams en Dustin Hoffman (als kapitein Haak). De eerste is een gelukkig getrouwde zakenman die door zijn drukke baan als bedrijfsjurist jammerlijk weinig tijd heeft voor zijn gezin. Als op een dag zijn kinderen verdwijnen en hij ontdekt dat hij eigenlijk Peter Pan is, kan de boel los. En los gaat het. Chaotisch, warmbloedig en hartverwarmend. Met Julia Roberts als Tinkerbell.

Dustin Hoffman in Hook. Beeld
Dustin Hoffman in Hook.

Pointer

NPO 2, 22.20 uur

Mensen die tijdens hun werk covid-19 oplopen en blijvende klachten houden, hebben een dubbel probleem. Covid-19 is geen erkende beroepsziekte, waardoor de werknemer zelf moet bewijzen dat de ziekte op het werk en niet elders is opgelopen: een vrijwel onmogelijke opgave. Wie geleden schade op de werkgever wil verhalen, kan daarom alleen een rechtszaak aanspannen, wat meestal een langlopend en slopend traject is. Beroepsorganisatie voor verpleegkundigen NU’91 wil daarom dat covid-19 als beroepsziekte wordt erkend. Pointer duikt vanavond in de problematiek.

Point Break

RTL 7, 22.25 uur

(Actie, Kathryn Bigelow, 1991) Puntgave actiefilm vol indrukwekkende surfopnamen. In Los Angeles zijn in drie jaar 27 bankovervallen gepleegd door The Ex-Presidents, vier mannen met maskers van Amerikaanse presidenten. De politie en FBI tasten in het duister. Een groentje (Keanu Reeves) en een onaangepaste rot (Gary Busey) krijgen de taak de zaak nog maar weer eens op te pakken. Ze houden zich vast aan een onzekere theorie die stelt dat de overvallers surfers moeten zijn. Wanneer in beeld de reusachtige golven beginnen te rollen, gaan de bassen dreunen. En veert de kijker overeind.

Keanu Reeves en Patrick Swayze in Point Break. Beeld
Keanu Reeves en Patrick Swayze in Point Break.

Unseen: Victims & Survivors of the Cleveland Strangler

Canvas, 23.10 uur

Na een aangifte wegens verkrachting trof de politie van Cleveland in het huis van Anthony Sowell, ‘de wurger van Cleveland ’, de lichamen van elf vrouwen aan. Dat het zolang duurde voordat de seriemoordenaar werd gesnapt heeft waarschijnlijk te maken met het profiel van zijn slachtoffers: zwarte vrouwen met een laag inkomen en verslaafd aan drugs, werkzaam in de prostitutie of beide. Laura Paglins documentaire Unseen geeft het woord aan de slachtoffers van Sowell die het konden navertellen en stelt de prioriteiten van het politieapparaat aan de kaak.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden