Tv-tips

De Volkskrant tv-selectie voor maandag 15 februari

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van maandag.

Jorrit Van Broekhoven en Kevin Toma
null Beeld

Framing Britney Spears

Net 5, 20.30 uur

(Samantha Star, 2021) Vanavond zendt Net 5 de documentaire Framing Britney Spears uit, een productie van The New York Times die in de VS al veel heeft teweeggebracht. De film schetst de opkomst, ondergang en huidige treurige situatie van de zangeres, die al dertien jaar onder curatele staat: haar vader bepaalt alles voor haar. De film vertelt niets nieuws, maar zet alleen alle bekende feiten rond de poptragedie nog eens op een rijtje. Hoe ze als zeer jonge vrouw achtereenvolgens werd neergezet als slet, als een slechte moeder en als een mentaal wrak. Zo ontstaat een ontluisterend beeld van de Amerikaanse sterrencultuur en de rol van de media in dat circus.

2Doc: Nieuw licht - Het Rijksmuseum en de slavernij

NPO 2, 20.30 uur

De documentaire Nieuw licht van Ida Does toont de totstandkoming van de nieuwe tentoonstelling over slavernij in het Rijksmuseum. Objecten, schilderijen en archiefstukken worden in de expositie gekoppeld aan persoonlijke verhalen uit het slavernijverleden. Een speciaal samengesteld team van conservatoren buigt zich over vergeten voorwerpen en plaatst bekende werken in een ander perspectief. Zo blijkt er op een schilderij van Bartholomeus van der Helst uit 1640 tussen de schutters een zwarte jongen te staan, die tot op heden onderbelicht is gebleven.

The Hunger Games: Mockingjay - Part 1

Net 5, 20.30 uur

(Fantasy, Francis Lawrence, 2014) Wat zou een actrice met minder talent dan Jennifer Lawrence hebben gemaakt van alle motiverende betogen over opstand en verzet die ze houdt in dit eerste deel van de Hunger Games-finale? De boze Katniss Everdeen wordt hier door het verzet tot ster in oorlogspropaganda gebombardeerd: oorlog wordt hier ook via de media gevoerd. Het blijft een van de krachten van de The Hunger Games-trilogie, naar Suzanne Collins’ romantrilogie: grootse thema’s als revolutie en manipulatie aansnijden, die griezelige overeenkomsten vertonen met de actualiteit.

Jennifer Lawrence in The Hunger Games: Mockingjay Part 1.  Beeld AP
Jennifer Lawrence in The Hunger Games: Mockingjay Part 1.Beeld AP

Untamed Americas: America from Above

National Geographic, 22.00 uur

De BBC-serie Britain from Above werd een succes in eigen land en kreeg navolging in andere landen. De VPRO zond in 2011 Nederland van boven uit, en National Geographic ging aan de haal met het idee in series waarin China, India, Egypte en Europa met vliegtuigen, helikopters en drones werden gefilmd. In een special van Untamed Americas wordt vanavond de Amerikaanse westkust vanuit de lucht in beeld gebracht. America from Above maakt een reis van Alaska, de noordelijkste staat van de VS, tot Patagonië in het zuidpuntje van Argentinië.

Pointer

NPO 2, 22.20 uur

Volgens de huidige normen mag gerecycled bouwpuin voor 1 procent bestaan uit plastic bouwafval, zoals stukjes pvc-buis, pluggen en isolatiemateriaal. Dit puin wordt gebruikt voor de aanleg van wegen, fiets- en voetpaden. Onderzoekmagazine Pointer stelt vandaag de vraag hoe wenselijk dat is. Volgens Harmen Spek van de milieuorganisatie Plastic Soup Foundation is die ene procent heel veel, want jaarlijks wordt zo’n 23 miljoen ton puin gerecycled. Dat betekent dat elk jaar miljoenen kilo’s plastic afval onder de bodem worden weggemoffeld.

Mishima: A Life in Four Chapters

Arte, 22.20 uur

(Biografie, Paul Schrader, 1985) Paul Schrader, scenarist van Taxi Driver, beschouwde dit biografische, hypnotiserende drama over de Japanse schrijver Yukio Mishima als zijn beste film. Een - in Japan nog altijd zeer controversiële - kijk op Mishima’s leven wordt ingebed in dramatiseringen van fragmenten uit diens literaire oeuvre. Schrader maakt gretig gebruik van flashbacks, verschillende kleurstellingen en de meeslepende soundtrack van minimal music-meester Philip Glass, in een film die door Francis Ford Coppola en George Lucas werd geproduceerd. Hoofdrolspeler Ken Ogata verving Ken Takakura, nadat die zich uit het project had terug getrokken.

Mishima: A Life in Four Chapters. Beeld
Mishima: A Life in Four Chapters.

Hanna

Net 5, 22.45 uur

Actie, Joe Wright, 2011) Puber Hanna (Saoirse Ronan) is door haar vader (Eric Bana) in de wildernis van Finland opgeleid tot perfecte sluipmoordenaar. Na jaren van isolatie begint ze aan een gevaarlijke missie richting Berlijn, die haar doelbewust in het hol van de genadeloze geheim agente Marissa Wiegler (Cate Blanchett) brengt. Uiterst kille actiethriller, zonder compassie voor zijn personages. Hanna krijgt een wat aangenamere gevoelstemperatuur door de verwijzingen naar sprookjes (Marissa is de boze heks in het verhaal) en enkele ogenblikken van intimiteit. De scène waar Hanna en het aardige Engelse meisje Sophie (Jessica Barden) samen in een tent liggen, toont mooi subtiel de mens in de moordmachine.

Kruispunt

NPO 2, 22.55 uur

De traditionele viering van carnaval in Brabant gaat dit jaar niet door, maar er zijn volop initiatieven om het carnavalsvuur brandend te houden. Kruispunt bezoekt Den Bosch, samen met historicus Rob van de Laar, wiens leven in het teken van carnaval staat. Als kind zag hij de carnavalsoptocht voor zijn ouderlijk huis voorbijkomen en later zou hij tijdens het volksfeest zijn vrouw ontmoeten. Volgens Van de Laar, die de wereld afreisde op zoek naar antieke spullen voor het Carnavalsmuseum, is dit stukje cultureel erfgoed van enorm sociaal belang.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden