Service

De Volkskrant tv-selectie voor maandag 14 juni

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van maandag.

Berend Jan Bockting en Jorrit Van Broekhoven
Shia LaBeouf, Harrison Ford en Karen Allen in Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull van Steven Spielberg. Beeld
Shia LaBeouf, Harrison Ford en Karen Allen in Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull van Steven Spielberg.

Opium op Oerol

NPO 2, 19.25 uur

Voor het tweede jaar op rij kan het Oerol-festival op Terschelling niet doorgaan in zijn gebruikelijke vorm. Ook het programma Opium op Oerol heeft daarom een andere opzet. Presentator Cornald Maas ontvangt op het Waddeneiland dagelijks een bekende schrijver, met wie hij spreekt over hun werk en relatie met theater, muziek en Oerol in het bijzonder. Verder is er een bijdrage van historicus Mischa Blok over de verborgen verhalen van Terschelling, een streekgerecht van Yvette van Boven en een optreden van Huub van der Lubbe en Frédérique Spigt.

Guardians of the Galaxy

Fox, 20.00 uur

(Fantasy, James Gunn, 2014) Een merkwaardig gezelschap is het: een wasbeer met een voorliefde voor machinegeweren, een kruimeldief, een wandelende boom, een groene vrouw en een spierbundel die niet weet wat een metafoor is. Gelukkig is het Marvel-spektakel Guardians of the Galaxy met een vette knipoog gemaakt. Regisseur Gunn (ook verantwoordelijk voor het prima tweede deel, vervolgens door Disney de deur gewezen wegens een handvol opgerakelde foute tweets uit een ver verleden) geeft de kleurrijk vormgegeven film een fijne jarenzeventig- en tachtigvibe.

Zoe Saldana en Chris Pratt in Guardians of the Galaxy van James Gunn. Beeld
Zoe Saldana en Chris Pratt in Guardians of the Galaxy van James Gunn.

2Doc: Jij bent van mij

NPO 2, 20.25 uur

Nederland heeft al ruim twintig jaar een anti-stalkingswet, maar slachtoffers die worden belaagd kloppen vaak tevergeefs aan bij de politie. Toen voormalig tv-presentatrice Daniëlle aangifte wilde doen van stalking door een verliefde fan, kreeg ze van de politie te horen dat dat erbij hoort als je op tv komt. Daniëlle is een van de belaagden die worden geportretteerd in Jij bent van mij, een documentaire van Hetty Nietsch. Gitarist Harry Sacksioni deelt hoe hij veertig jaar lang werd lastiggevallen, maar niet alle slachtoffers kunnen het navertellen.

Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull

Net 5, 20.30 uur

(Avontuur, Steven Spielberg, 2008) Harrison Ford doet op 66-jarige leeftijd wat we hem als ‘Indy’ altijd zagen doen, wanneer hij het geheim van de kristallen schedels probeert te ontrafelen en daarbij stuit op tegenstand van Russische slechteriken. Terwijl de critici redelijk te spreken waren over dit spektakel, zagen de fans de film niet zitten. Er was vooral hoon voor de openingssequentie, waarin Ford zich voor een dreigende atoombomexplosie verstopt in een koelkast. De scène leidde tot de gevleugelde uitroep ‘nuke the fridge’, een variant op het aloude ‘jump the shark’, waarmee het moment in een film- of tv-serie wordt bedoeld waarop een absurde gebeurtenis alle resterende geloofwaardigheid wegneemt.

Beau Séjour

NPO 3, 22.30 uur

Vier jaar na de première van Beau Séjour kreeg de Vlaamse misdaadserie een tweede seizoen. Het verhaal en de personages zijn nieuw, maar de spelregels zijn hetzelfde: een moordslachtoffer blijft op aarde rondwaren totdat zijn of haar dood is opgehelderd. Alleen mensen die bij de dood betrokken waren, kunnen de overledene zien. Dit keer is voormalig marinecommandant Maurice Teirlinck (Gene Bervoets) de ongelukkige. Hij ziet zijn eigen lichaam hangen aan een scheepsmast, maar weigert te geloven dat hij zelfmoord heeft gepleegd en gaat op onderzoek uit.

The Adventures of Tintin

Net 5, 23.00 uur

(Animatie, Steven Spielberg, 2011) Steven Spielbergs animatie-adaptatie van Kuifje is als de liefdesbaby van Hergés stripavonturier en Spielbergs eigen Indiana Jones (die de Amerikaanse familieblockbusterfilmer overigens onder meer op de Kuifjeverhalen had gebaseerd). The Adventures of Tintin biedt een nostalgische combinatie van humor en actie, geanimeerd met een mengeling van cartooneske en natuurlijke bewegingen. Spielberg omarmt het bronmateriaal met evenveel liefde als de nieuwe technieken: de voortrazende film zit vol verwijzingen en favoriete figuren als kapitein Haddock – mooi neergezet door Andy ‘Gollum’ Serkis – dragen de film.

The Adventures of Tintin van Steven Spielberg. Beeld
The Adventures of Tintin van Steven Spielberg.

Uitgepreekt

NPO 2, 23.20 uur

Predikanten die het ambt verlaten – gedwongen of uit eigen keuze – doen dat meestal met stille trom en zonder uitgebreide toelichting. In de nieuwe EO-serie Uitgepreekt spreekt Margje Fikse met vier dominees die het volledige verhaal achter hun vertrek uit de doeken doen. In de eerste aflevering vertelt Kees Stam hoe hij vorig jaar werd geschorst na een buitenechtelijke relatie met een vrouw uit zijn kerkgemeente, die zwanger raakte van hem. Stam worstelt met gevoelens van schaamte en verdriet, en is op zoek naar een nieuwe weg voor zichzelf.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden