tipsfilm en televisie

De Volkskrant tv-selectie voor maandag 12 oktober

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van maandag.

Jorrit Van Broekhoven en Kevin Toma
Susanne Wuest in Ich seh, Ich seh. Beeld
Susanne Wuest in Ich seh, Ich seh.

Typisch Betuwe

NPO 2, 19.15 uur

Flipje wordt dit jaar 85. Dat wordt gevierd in Tiel, waar het fruitbaasje zijn eigen museum heeft, maar ook in de rest van de Betuwe. Typisch is de komende weken te gast in deze streek, en maakt kennis met enkele markante bewoners. Naast de vrijwilligers van het Flipje Museum zien we onder anderen Don Piero (Piet), die altijd gekleed gaat in een tijgeroutfit. Zwerver Robbie is een voormalig voetbaltalent, maar tegenwoordig een dakloze verslaafde. Verder gaat Typisch langs bij kermisfamilie Eckelboom en bij de bijzondere moeder Truus en zoon Boudewijn.

2Doc: De Zandvoort formule

NPO 2, 20.25 uur

Na 35 jaar zou het Formule 1-circus deze zomer terugkeren in Zandvoort. Terwijl de rest van Nederland puzzelt op het halen van duurzaamheidsdoelen, wordt in Zandvoort asfalt gestort voor de racemonsters die er hun rondjes zullen rijden. De gemeente, de horeca en circuiteigenaar prins Bernhard van Oranje rekenen zich rijk met de verwachte komst van ruim 300 duizend toeschouwers. De documentaire De Zandvoort formule van Wytzia Soetenhorst toont hoe bestuurders, dorpelingen en ondernemers toeleven naar het festijn, totdat het coronavirus het de nek omdraait.

The Hateful Eight

NPO 3, 20.25 uur

(Western, Quentin Tarantino, 2015) Claustrofobisch cowboy-Kammerspiel rond acht duistere figuren die in een ingesneeuwde herberg van alles met elkaar te stellen hebben, onder wie premiejager Marquis Warren (Samuel L. Jackson), collega-premiejager John Ruth (Kurt Russell) en diens buit Daisy Domergue (Jennifer Jason Leigh). Bewonderenswaardig hoe Tarantino de aandacht drie uur lang vasthoudt met smakelijke dialogen, galgenhumor en fabuleus georkestreerd geweld. Al kunnen de vele hoofdpersonages niet verhullen dat de plot wat dun is. Met muziek van Ennio Morricone - zijn deelname was een lang gekoesterde wens van Tarantino.

Samuel L. Jackson in The Hateful Eight. Beeld
Samuel L. Jackson in The Hateful Eight.

Harry Potter and the Sorcerer’s Stone

Net 5, 20.30 uur

(Fantasy, Chris Columbus, 2001) Schrijver J.K. Rowling heeft altijd grote zeggenschap gehad over de verfilmingen van haar Harry Potterboeken. Zo stond ze erop dat in de (Amerikaanse) producties alleen Britse acteurs werden gecast. Ook veel Britse locaties werden in ere gehouden. In dit eerste deel van de achtdelige filmreeks wordt de 11-jarige Harry (gespeeld door de sindsdien bijna niet van de rol los te weken Daniel Radcliffe) bij zijn nare pleegouders weggehaald om aan Zweinstein een wereld van magie te betreden. Een geslaagd begin, waarin de makers hun hoofdpersonage volgens het superheldenprincipe zijn toverkrachten met vallen en opstaan laten ontdekken – al zijn voor volwassenen de verhaallijnen van de vervolgen veel interessanter.

Van links naar rechts: Daniel Radcliffe, Rupert Grint en Emma Watson in Harry Potter and the Sorcerer’s Stone. Beeld Reuters
Van links naar rechts: Daniel Radcliffe, Rupert Grint en Emma Watson in Harry Potter and the Sorcerer’s Stone.Beeld Reuters

De monitor

NPO 2, 22.20 uur

Op het terrein van een afvalverwerkingsbedrijf in Doetinchem ligt 1,3 miljoen liter blusschuim opgeslagen, terwijl de vergunning maar 10 duizend liter toestaat. Buurman Roelof de Wit trok aan de bel, want de grote vaten met vloeistof staan opgestapeld op rottende pallets, waardoor ze stuk raken. Hierdoor lekt het giftige PFAS, dat onbrandbaar én niet afbreekbaar is, in de grond. De monitor onderzocht de omvang van het probleem en de gevolgen voor de omwonenden. Omdat het bedrijf failliet is, vrezen zij op te draaien voor de kosten van grondsanering.

Ich seh, Ich seh

NDR, 23.15 uur

(Horror, Veronika Franz en Severin Fialla, 2014) Het beklemmende Ich seh, Ich seh is het speelfilmdebuut van Fiala en Franz. De laatste leerde als echtgenote en artistiek partner van schandaalregisseur Ulrich Seidl het filmvak van binnenuit. Een bijna ondraaglijke horrorfilm moest het worden, maar wel gefundeerd in de werkelijkheid. Twee 9-jarige broertjes herkennen hun moeder niet meer nadat zij aan haar gezicht is geopereerd. In het afgelegen huis bij het bos beginnen ze de vrouw gruwelijk te folteren, om uit te vinden waar hun echte moeder gebleven is. Voor het visuele ontwerp van Ich seh, Ich seh lieten Franz en Fiala zich onder meer door de schilderijen van Edward Hopper beïnvloeden.

De kist

NPO 2, 23.25 uur

Vanavond begint Kefah Allush weer met een nieuwe tournee langs bekende Nederlanders, met wie hij in gesprek gaat over de dood. Zijn eerste stop is Peter Plasman. De strafrechtadvocaat werd enkele jaren geleden voor het eerst geconfronteerd met de dood na het overlijden van zijn broer, die leed aan longfibrose. Plasman beschrijft zijn broer als de enige persoon met wie hij zijn geschiedenis deelde. Met hun ouders hadden ze een problematische band. Vorig jaar ontving Allush voor zijn programma de Sonja Barend Award voor het beste tv-interview.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden