Service

De Volkskrant tv-selectie voor maandag 12 juli

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van maandag.

Berend Jan Bockting en Jorrit Van Broekhoven
Sylvester Stallone en Michael B. Jordan in Creed van Ryan Coogler Beeld
Sylvester Stallone en Michael B. Jordan in Creed van Ryan Coogler

Ghostbusters

Veronica, 20.30 uur

(Komedie, Ivan Reitman, 1984) Ook na de soort-van-remake uit 2016, waarin de mannelijke hoofdrolspelers werden vervangen door vrouwen, blijft de allereerste Ghostbusters het leukst. Wie beseft dat de cast destijds afkomstig was van het satirische tv-programma Saturday Night Live (Bill Murray, Dan Aykroyd), weet van tevoren dat in de komedie over wetenschappers die als klusjesmannen bovennatuurlijk kwaad te lijf gaan, de meligheid zegeviert, tot en met de duivels lachende reuzenspekjesman die in de finale dreunend op de helden afstapt. Als toetje vertoont Veronica vanavond ook deel twee.

Sigourney Weaver in Ghostbusters van Ivan Reitman. Beeld
Sigourney Weaver in Ghostbusters van Ivan Reitman.

De slimste mens

NPO 2, 20.40 uur

Afgelopen winter wist zanger Rob Kemps vriend en vijand te verbazen door in De slimste mens als winnaar uit de bus te komen. Heeft het nieuwe seizoen van de populaire kennisquiz ook weer zo’n verrassing in petto? In de eerste aflevering ontvangen presentator Philip Freriks en jurylid Maarten van Rossem vandaag Bert Visser, Daphne Deckers en Sergio Vyent (van tv-programma First Dates). Ook voor de komende weken staan er weer opvallende deelnemers in de startblokken, onder wie Marc-Marie Huijbregts, Barbara Barends, Ellen ten Damme en BBB-politicus Caroline van der Plas.

Olympische dromen

NPO 2, 22.00 uur

Na een jarenlange voorbereiding moet het voor de olympische topsporters straks in een paar uur, minuten of zelfs seconden gebeuren: de perfecte oefening, prestatie of wedstrijd. In de aanloop naar de Olympische Spelen in Tokio neemt Wilfried de Jong in Olympische dromen plaats op de bedrand van Nederlandse atleten, om ze te laten vertellen over hun droom van olympische glorie. In de eerste aflevering komt de olympische droom van Churandy Martina tot leven. Voor de 37-jarige sprinter is het de vijfde keer dat hij deelneemt aan de Olympische Spelen.

Bob Ballard: An Explorer’s Life

National Geographic, 22.00 uur

Al op jonge leeftijd was Bob Ballard gefascineerd door de verfilming van Twintigduizend mijlen onder zee. Hij studeerde scheikunde en geologie, diende in de marine en specialiseerde zich in de verkenning van de zeebodem met behulp van onderzeeërs. Met zijn onderwaterrobot Argo kwam Ballard in 1985 op het spoor van het rampschip Titanic, dat op een diepte van bijna 4 kilometer werd aangetroffen voor de kust van Newfoundland. De vondst maakte hem een beroemdheid. In An Explorer’s Life vertelt Ballard over zijn grootste uitdagingen en successen.

2Doc: We Are the Thousand

NPO 2, 22.10 uur

Italiaan Fabio Zaffagnini is geo-archeoloog, ondernemer én een enorme fan van de Amerikaanse band Foo Fighters. Zijn grote droom is om Dave Grohl en de andere bandleden te laten optreden in zijn woonplaats Cesena, maar hoe trek je de aandacht van een superster aan de andere kant van de wereld? Zaffagnini besluit een oproep te plaatsen op YouTube en een muzikale ode te brengen die niet kan worden genegeerd. In Anita Rivaroli’s documentaire We Are the Thousand vormen duizend enthousiaste musici na één dag repeteren de grootste rockband ter wereld.

Creed

RTL 7, 22.45 uur

(Drama, Ryan Coogler, 2015) De destijds 26-jarige Coogler klopte met een uitstekend scriptidee aan bij de beheerders van de Rocky-sage: wat als Apollo Creed, Rocky’s grootste tegenstander in de eerste films, een buitenechtelijke zoon had? En die vraagt of Rocky hem wil coachen? Held in Creed is zodoende financieel specialist Adonis Johnson (Michael B. Jordan), die heimelijk bokst in Mexico. Jordan kon dit personage vooral in Creed II uitdiepen, maar Stallone is wederom op zijn best als Rocky, die twijfelt over zijn rentree in de bokswereld én kampt met een ernstige ziekte. Het personage leverde hem opnieuw een Oscarnominatie op, in navolging van de oorspronkelijke Rocky (1976).

A Knight’s Tale

Net 5, 23.15 uur

(Actie, Brian Helgeland, 2001) Vroege film in de carrière van Heath Ledger, die door diens dood op 28-jarige leeftijd maar kort duurde. In deze amusante en anachronistische kijk op de Middeleeuwen van regisseur Brian Helgeland (die vooral naam maakte als scenarioschrijver van onder meer Clint Eastwoods Mystic River) klimt hij op van knecht tot ridder. Het anachronistische schuilt niet alleen in het te eigentijdse taalgebruik, maar vooral in de gebruikte muziek, van onder anderen AC/DC, Queen, David Bowie en Eric Clapton.

Heath Ledger in A Knight’s Tale van Brian Helgeland. Beeld
Heath Ledger in A Knight’s Tale van Brian Helgeland.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden