Service

De Volkskrant tv-selectie voor maandag 11 oktober

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van maandag.

Jorrit Van Broekhoven en Kevin Toma
Hugh Grant en Andie MacDowell in Four Weddings and a Funeral. Beeld Brunopress
Hugh Grant en Andie MacDowell in Four Weddings and a Funeral.Beeld Brunopress

Four Weddings and a Funeral

RTL 8, 20.25 uur

(Komedie, Mike Newell, 1994) Four Weddings and a Funeral kostte 4 miljoen euro, bracht 250 miljoen op en veranderde daarmee en passant de Britse filmwereld. Dat is vooral te danken aan het voortreffelijke scenario van Richard Curtis. In de komedie valt stuntelaar Charles (Hugh Grant) voor de wereldwijze Amerikaanse Carrie (Andie MacDowell), met alle heerlijke gevolgen van dien. Door het succes zagen de Britten film weer als een echte industrietak. Terwijl in het begin van de jaren negentig zo’n dertig films per jaar werden gemaakt, waren dat er een paar jaar later ruim honderd, zonder dat het succes van Mike Newells zorgeloze film werd geëvenaard.

The Beach

Veronica, 20.30 uur

(Drama, Danny Boyle, 2000) In deze curieuze boekverfilming speelt DiCaprio avonturenzoeker Richard, een Amerikaanse rugzaktoerist die op zijn eerste nacht in Bangkok van een doorgedraaide Engelsman (Robert Carlyle) visioenen krijgt doorgespeeld over een paradijselijk eiland. Daar moet hij natuurlijk heen, en natuurlijk lopen in het paradijs de spanningen al snel hoog op. DiCaprio doet je het rommelige scenario geregeld met speels gemak vergeten. Bovendien toont Boyle zich andermaal een visuele virtuoos. De effectieve score van Angelo Badalamenti en een uitstekende vertolking van Tilda Swinton als hippie-opperhoofd doen de rest.

Leonardo di Caprio in The Beach. Beeld
Leonardo di Caprio in The Beach.

Hemel, hel & regenboog

NPO 2, 20.30 uur

Op Coming-Outdag staat de EO stil bij de onverdraagzame opstelling van sommige orthodox-protestante kerken als het gaat om homoseksualiteit. In Hemel, hel & regenboog volgt Noud Holtman de homoseksuele jurist en marineofficier John Lapré, die zich inzet om reformatorische en evangelische geloofsgemeenschappen inclusiever te maken voor mensen die niet voldoen aan de heteronormen. Lapré gaat met CU-voorman Gert-Jan Segers in gesprek over conversietherapie en deelt zijn visie tijdens een bezoek aan zijn reformatorische middelbare school in Kampen.

Cheyenne et Lola

VRT, 21.35 uur

Als Cheyenne (Veerle Baetens) na een half jaar cel weer op vrije voeten komt, gaat ze aan de slag als schoonmaker. Zo kruist haar pad dat van Lola (Charlotte Le Bon), de geliefde van een kleine oplichter. Nadat Lola heeft ontdekt dat haar vriend heeft verzwegen dat hij getrouwd is, volgt er tussen de minnares en de echtgenote een confrontatie met dodelijke afloop. Als op dat moment net Cheyenne komt binnenlopen, dwingt Lola haar te helpen om de sporen op te ruimen. De nieuwe Frans-Belgische serie Cheyenne et Lola combineert drama met inktzwarte humor.

Veleno: The Town of Lost Children

Canvas, 22.50 uur

In de jaren tachtig was Amerika in de grip van de ‘satanic panic’: geruchten over georganiseerd seksueel misbruik door satanisten. In andere landen ontstond een soortgelijke ophef, maar bewijs voor de beschuldigingen werd nooit gevonden. De vijfdelige documentaireserie Veleno: The Town of Lost Children vertelt wat er met de kinderen in het Italiaanse Veleno gebeurde nadat de paniek eind jaren negentig hun plaatsje bereikte. Zestien kinderen werden uit huis geplaatst na verhalen over een netwerk van satanische pedofielen dat nooit werd aangetoond.

To bi or not to bi

NPO 3, 23.00 uur

Is het voor biseksuelen makkelijker of juist moeilijker om uit de kast te komen dan voor homoseksuelen? Enerzijds lijkt het verschil met hetero’s kleiner als je bi bent, maar aan de andere kant is er bij mensen veel onbegrip over biseksualiteit en zijn er weinig biseksuele rolmodellen. In de documentaire To bi or not to bi zoekt Bastiaan Rosman naar de manier waarop hij zijn biseksualiteit het beste kan accepteren en openbaar maken. Na gesprekken met een goede vriendin en enkele ervaringsdeskundigen vertelt hij zijn moeder voor het eerst hoe het zit.

Nos batailles

TV 5, 23.06 uur

(Drama, Guillaume Senez, 2018) Aan het begin van (vanavond helaas niet Nederlands ondertitelde) Nos batailles is vakbondsman Olivier (Romain Duris) het type vader dat de kinderen nog net welterusten kan wensen als hij thuiskomt. Wanneer zijn vrouw plotseling vertrekt, moet hij ook thuis aan de bak. Dat is een stuk moeilijker voor deze liefdevolle, maar emotioneel afstandelijke vader. Vol nuance schetst regisseur Senez een portret van een man die zijn sociale betrokkenheid vooral buitenshuis botviert. Een maatschappelijke strijd op de vierkante meter, met veel psychologisch inzicht geschreven en perfect geacteerd.

Romain Duris in Nos batailles van Guillaume Senez. Beeld
Romain Duris in Nos batailles van Guillaume Senez.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden