Film- en tv-tipsMaandag 11 januari 2021

De Volkskrant-tv-selectie voor maandag 11 januari

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van maandag.

Berend Jan Bockting en Jorrit Van Broekhoven
Elijah Wood en Sean Astin in The Lord of the Rings: The Two Towers van Peter Jackson. Beeld
Elijah Wood en Sean Astin in The Lord of the Rings: The Two Towers van Peter Jackson.

The Constant Gardener

Arte, 13.45 uur

(Thriller, Fernando Meirelles, 2005) John Le Carré droeg The Constant Gardener op aan activist, vrijwilliger en internationaal bekende filantroop Yvette Pierpaoli (1938-1999), op wie hij het hoofdpersonage van zijn roman baseerde. In de verfilming van Fernando Meirelles (Cidade de Deus) wordt ze gespeeld door Rachel Weisz en is ze bovenal de spil van een romantische tragedie. Daarnaast is de film ook een maatschappelijke aanklacht tegen het nietsontziende streven naar winstmaximalisatie van de farmaceutische industrie en de praktijk om nieuwe medicijnen te testen in ontwikkelingslanden. En eigenlijk pas in laatste instantie een thriller.

Rachel Weisz en Ralph Fiennes in The Constant Gardener van Fernando Meirelles. Beeld
Rachel Weisz en Ralph Fiennes in The Constant Gardener van Fernando Meirelles.Beeld

Typisch Helmond

NPO 2, 19.25 uur

De komende drie weken is de reallifesoap Typisch te gast in Helmond-West, bij de wijkbewoners bekend als ’t Haagje. In de wijde omtrek van Helmond zijn er nogal wat vooroordelen over de bewoners: een onverstaanbaar volk dat altijd in trainingspak zou lopen. Dat blijkt enorm mee te vallen, maar markante Helmonders zijn er volop. In Typisch maken we kennis met buurtwinkeluitbater Nick Klaassens en met Anabel Arends, eigenaar van een cateringbedrijf. Behalve aan bedrijven levert Anabel ook maaltijden aan bejaarden die niet meer zelf kunnen koken.

The Lord of the Rings: The Two Towers

Net 5, 20.30 uur

(Fantasy, Peter Jackson, 2002) Heel even blikt Peter Jackson terug, aan het begin van The Two Towers, het tweede deel van zijn Lord of the Rings-trilogie. Dan dendert de film door waar The Fellowship of the Ring een jaar geleden was opgehouden. De leden van het opgesplitste Genootschap van de Ring spoeden zich van de ene beproeving naar de volgende, en net zo abrupt als de film begint, houdt hij ook weer op. En toch leverde Jackson opnieuw een meeslepend spektakel, dankzij zijn stijlvaste aanpak en virtuoze combinatie van analoge en digitale special effects (én analoge en digitale personages – Gollum oogt ditmaal nog fraaier).

Bruckner: Symfonie nr. 4

NPO 2 extra, 20.30 uur

Om de cultuursector te steunen is het themakanaal NPO 2 extra tijdelijk omgevormd tot het cultuurkanaal van de publieke omroep. Nu de theaters en concertzalen noodgedwongen gesloten zijn, presenteert de zender dagelijks registraties van concerten, optredens en voorstellingen. Het Radio Filharmonisch Orkest speelt vanavond de vierde symfonie van Anton Bruckner; een van de populairste werken van de Oostenrijkse componist. Bruckner schreef de eerste versie in 1874 op het hoogtepunt van de Romantiek. Daarna zou hij de symfonie nog een aantal keer herzien.

Monsieur Klein

Arte, 22.00 uur

(Thriller, Joseph Losey, 1976). Alain Delon in een sterke rol als kunsthandelaar van bedenkelijk allooi: hij verdient zijn geld door tijdens de Tweede Wereldoorlog in Parijs ver onder de marktwaarde kunst te kopen van joden die het land moeten ontvluchten. Wanneer hij ontdekt dat hij dezelfde naam draagt als een joodse Parijzenaar, transformeert de film van karakterstudie tot een veredelde detective. De kunsthandelaar, inmiddels op de hielen gezeten door de politie, ondervindt de gevolgen van zijn opportunisme aan den lijve, in een film die gaandeweg het hele land een spiegel voorhoudt.

Alain Delon in Monsieur Klein van Joseph Losey. Beeld
Alain Delon in Monsieur Klein van Joseph Losey.

Death in Bollywood

BBC 2, 22.00 uur

In 2013 werd Jiah Khan dood aangetroffen in haar woning in Mumbai. De in New York geboren en in Londen opgegroeide actrice was een rijzende ster in de Indiase filmwereld en de vriendin van Sooraj Pancholi, een acteur uit een beroemde Bollywoodfamilie. Volgens de politie heeft Khan zichzelf met haar shawl verhangen, maar haar familie betwijfelt dat. De driedelige documentaire Death in Bollywood volgt Jiahs moeder Rabbiya Khan, die forensisch privédetective Jason Payne James inhuurt om antwoorden te krijgen op de vragen rond de dood van haar dochter.

Pointer

NPO 2, 22.20 uur

In 2021 bundelt het datajournalistieke platform Pointer zijn krachten met de onderzoeksjournalistiek van De monitor en het programma Reporter Radio. Gezamenlijk gaan de programma’s van KRO-NCRV door onder de naam Pointer, en vanavond onderzoekt het magazine hoe ondernemers door de coronacrisis in de schulden belandden. Vooral onder zzp’ers heeft 2020 er stevig ingehakt. Sommige ondernemers kunnen aanspraak maken op de tozo-regeling of andere steun, maar bijvoorbeeld seizoenwerkers vallen buiten de boot. Laat de overheid zzp’ers aan hun lot over?

Kruispunt

NPO 2, 22.50 uur

In Nederland kampen 1,2 miljoen vrouwen met overgangsverschijnselen. Een aanzienlijk deel ondervindt behoorlijk wat klachten maar omdat het onderwerp zo moeilijk bespreekbaar is, blijven ze er alleen mee. Soms belanden ze hierdoor zelfs in de ziektewet. Dat moet anders, en daarom wijdt Kruispunt een reportage aan het doorbreken van de taboes rond de overgang. Gynaecoloog Manon Kerkhof publiceerde het boek Ook leuke meisjes worden vijftig, en in Oomen stroomt over beschrijft de populaire jeugdboekenauteur Francine Oomen haar persoonlijke ervaringen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden