Service

De Volkskrant tv-selectie voor maandag 10 mei

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van maandag.

Redactie
Emilia Clarke en Sam Claflin in Me Before You. Beeld
Emilia Clarke en Sam Claflin in Me Before You.

Typisch Harderwijk

NPO 2, 19.25 uur

De inwoners van Harderwijk, een oud vestingstadje bij het Veluwemeer, worden deze week gevolgd door de camera van Typisch. Patrick maakt kunstwerken van oud ijzer, en verwerkt daarin oud gereedschap en andere voorwerpen. Nu zijn nieuwste kunstwerk beoordeeld gaat worden door een klant, is hij behoorlijk nerveus. Ondertussen probeert Kars van zijn overtollige kilo’s af te komen. Hij komt in aanmerking voor een maagverkleining, maar zal ook zijn leef- en eetgewoonten moeten verbeteren. Ter voorbereiding op de ingreep probeert Kars meer te bewegen.

Me Before You

RTL 8, 20.25 uur

(Drama, Thea Sharrock, 2016) De onervaren thuiszorger Louisa Clark (Emilia Clarke) moet de ooit zeer succesvolle, nu tot de nek verlamde Will (Sam Claflin) een beetje opvrolijken. In de praktijk valt dat lang niet mee, vooral omdat Wills moeder (Janet McTeer) een verborgen agenda blijkt te hebben. Will wil dood en ze hoopt dat Lou hem van dat plan kan afbrengen. Me Before You is een verfilming van het gelijknamige boek van Jojo Moyes, een mengsel van Intouchables en alle films naar de boeken van Nicholas Sparks, waarbij de tragiek extra wordt aangezet met muziek. Regisseur Sharrock maakt het de kijker nooit lastig en houdt alles zo romantisch en keurig mogelijk. Toch ontroerend, dankzij de chemie tussen de hoofdrolspelers.

King Arthur: Legend of the Sword

Net 5, 20.30 uur

(Actie, Guy Ritchie, 2017) Koning Arthur groeide op in een Londens bordeel. Althans, volgens King Arthur: Legend of the Sword, een interpretatie van de ridders-van-de-ronde-tafelmythen die puristen ongetwijfeld tot waanzin drijft. Slimme typecasting (van de mannenrollen), niettemin. Charlie Hunnam is geknipt als ruige, zelfverzekerde held. En Jude Law als gladde, verbitterde koning? Dan denk je dankzij zijn theatercarrière toch even aan Shakespeare, wat de film (onverdiend) meer zwaarte geeft. De film is een idioot, murwbeukend, luid, bombastisch rommeltje, en vermakelijker dan hij zou moeten zijn.

Charlie Hunnam in King Arthur: Legend of the Sword. Beeld
Charlie Hunnam in King Arthur: Legend of the Sword.

De roze revolutie

NPO 2, 20.35 uur

De strijd van de lhbti-gemeenschap is er een met pieken en dalen. Na de verworven vrijheden van de jaren zeventig kwam de aids-epidemie van de jaren tachtig, en op de overwinning van het homohuwelijk volgde een groeiende en nog voortdurende intolerantie tegen lhbti’ers. Documentairemaker Michiel van Erp weet sinds zijn 12de dat hij homo is en volgt sindsdien wat er leeft in de gemeenschap. In de documentaireserie De roze revolutie maakt hij via interviews en archiefbeelden de balans op van de verworvenheden en alles wat nog moet worden bevochten.

Dionne dichtbij

NPO 1, 21.35 uur

Koningin Máxima viert deze maand haar 50ste verjaardag. Daarom maakt Dionne Stax in Dionne dichtbij een persoonlijke zoektocht door het leven van de vorstin, die ze eerder als journalist al op afstand leerde kennen. In Argentinië, New York, Brussel en Nederland spreekt Stax mensen die Máxima professioneel of privé van nabij hebben meegemaakt. In de eerste aflevering bezoekt ze de chique wijk Recoleta in Buenos Aires, waar ministersdochter Máxima Zorreguieta een eliteschool bezocht. Daar werd ze klaargestoomd voor een baan in het buitenland.

Pointer

NPO 2, 22.20 uur

De meeste coronapatiënten zijn na een aantal weken aardig opgeknapt, maar een significante groep houdt langer last. Van de patiënten die tijdens de eerste golf ziek werden zijn er in Nederland nog 16 duizend die langdurig ernstige klachten ervaren. Pointer constateert vanavond dat het voor deze mensen moeilijk is om erkenning en de juiste hulp te krijgen. In tegenstelling tot bijvoorbeeld het Verenigd Koninkrijk kent Nederland geen speciale covid-19-klinieken. Ook de druk die patiënten voelen om weer aan de slag te gaan, staat hun herstel in de weg.

Skyscraper

Veronica, 22.20 uur

(Actie, Rawson Marshall Thurber, 2018) ‘This is stupid’, zegt Dwayne ‘The Rock’ Johnson tegen zichzelf in Skyscraper, terwijl hij op krankzinnige hoogte met behulp van ducttape een klim- en slingertocht inzet om zijn gezin in ’s werelds hoogste wolkenkrabber te redden uit handen van crimineel gespuis. Maar domme beslissingen krijgen voortdurend een virtuoze verbeelding, in deze lompe, weinig originele en toch hoogst vermakelijke nazaat van Die Hard, The Towering Inferno en die ene briljante scène in Mission: Impossible 4 waarin Tom Cruise in Dubai de Burj Khalifa-toren aan de buitenkant beklimt.

Neve Campbell en Dwayne ‘The Rock’ Johnson in Skyscraper. Beeld
Neve Campbell en Dwayne ‘The Rock’ Johnson in Skyscraper.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden