Service

De Volkskrant tv-selectie voor maandag 1 november

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van maandag.

Berend Jan Bockting en Jorrit van Broekhoven
Michiko Hada en Tony Leung in Flowers of Shanghai van Hou Hsiao-hsien Beeld
Michiko Hada en Tony Leung in Flowers of Shanghai van Hou Hsiao-hsien

2Doc: Blue Monday

NPO 2, 20.25 uur

Mensen met een psychose worden vaak geconfronteerd met een zorgsysteem dat hun ervaringen ontkent en patiënten het liefst weghaalt uit hun vertrouwde omgeving. Ingrid Kamerlings documentaire Blue Monday en de campagne ‘Welkom in mijn waanzinnige wereld’ pleiten voor een andere benadering, die patiënten niet ontmenselijkt, maar serieus neemt. Drie hoofdpersonen nemen de kijker mee in hun wereld, waarin psychosen meer zijn dan een ziekte. Zo ziet Joyce haar psychose als een spirituele ervaring en blijft Chester het liefst ver weg van de psychiatrie.

Hunted

NPO 3, 20.25 uur

Is het anno 2021 nog mogelijk om je onopgemerkt door de maatschappij te bewegen? In een nieuw seizoen van Hunted proberen zes duo’s weer acht weken uit handen van een opsporingsdienst te blijven. Naast een hightech hoofdkwartier met toegang tot observatie- en computersystemen zijn er drie ervaren hunters-teams die actief sporen volgen en de voortvluchtigen opjagen. Deze hunters met een achtergrond bij de politie of defensie hebben onder meer gewerkt als opsporingsambtenaar bij de Koninklijke Marechaussee of als specialist in het Korps Mariniers.

Men in Black: International

RTL 7, 20.30 uur

(Fantasy, F. Gary Gray, 2019) Geen Will Smith en Tommy Lee Jones als beteugelaars van buitenaardsen in deze degelijke vierde aflevering van Men in Black, maar Chris Hemsworth en Tessa Thompson. Ze doen het leuk, met dito rolverdeling: hij het leeghoofdige sekssymbool waarvoor een verlekkerend slowmotioneffect tevoorschijn wordt gehaald, zij óók sexy, maar toch vooral intelligent en zelfverzekerd. Inclusief geslaagde castinghumor: ‘Hou maar op’, zegt Men in Black-baas Emma Thompson als wordt geïnformeerd of dat eigenlijk wel kan, een vrouw bij een organisatie genaamd Men in Black. ‘Ik heb die discussie al gehad.’

Tessa Thompson en Chris Hemsworth in Men in Black: International van F. Gary Gray Beeld
Tessa Thompson en Chris Hemsworth in Men in Black: International van F. Gary Gray

Het klimaat: zijn we te laat?

NPO 1, 20.35 uur

Naar aanleiding van de klimaattop in Glasgow presenteert NPO 1 vanavond een rechtstreeks programma over de aanpak van klimaatverandering in binnen- en buitenland. Winfried Baijens ontvangt weervrouw Willemijn Hoebert, terwijl haar collega Peter Kuipers Munneke verslag doet vanaf een smeltende Zwitserse gletsjer. Verder vertellen verschillende buitenlandcorrespondenten over de klimaatsituatie in hun land, wordt er gekeken naar de actuele ontwikkelingen in Glasgow en maakt Emil van Oers complexe informatie over de klimaatverandering begrijpelijk.

Horns

RTL 7, 22.45 uur

(Fantasy, Alexandre Aja, 2013) Hij houdt vol onschuldig te zijn, maar voor zijn dorpsgenoten staat vast dat Ig Perrish (Daniel Radcliffe) de moordenaar is van zijn jeugdliefde Merrin (Juno Temple). Het wordt niet beter wanneer hij wakker wordt met hoorntjes op zijn hoofd. Vreemd genoeg schokt dat niemand. In plaats van gillend voor hem weg te rennen, biechten vrienden en vreemden plotseling al hun duistere gedachten aan hem op. Daarbij bewijst Radcliffe met zichtbaar plezier zijn komisch talent, in een film die romantiek, humor en horror op gedurfde maar ongemakkelijke wijze combineert.

Daniel Radcliffe in Horns van Alexandre Aja Beeld
Daniel Radcliffe in Horns van Alexandre Aja

Kruispunt

NPO 2, 23.05 uur

Vorige maand verscheen het boek Na een lang leven samen alleen verder, waarin Maria de Greef en Marjon Weijzen vertellen hoe ouderen omgaan met het verlies van hun levenspartner. Een van de verhalen in het boek is dat van emeritus-dominee Gerd Kelling. Sinds het verlies van zijn grote liefde Louise, die drie jaar geleden overleed, vindt de 89-jarige er niets meer aan. Corry Burgers was 66 jaar getrouwd met de twee jaar geleden gestorven Harry. In Kruispunt vertelt ze hoe het haar heeft verrast dat ze toch weer zin in het leven heeft gekregen.

Flowers of Shanghai

Arte, 23.15 uur

(Drama, Hou Hsiao-hsien, 1998) ‘Bloemenhuizen’ werden ze genoemd, de bordelen in negentiende-eeuws Shanghai. Verboden terrein voor Chinese ambtenaren, maar in het stadsdeel waar de Engelsen de scepter zwaaiden stond de overheid machteloos. De Taiwanese filmer Hou Hsiao-hsien (Millennium Mambo, The Assassin) brengt de met opium benevelde wereld via aparte verhalen op fabelachtige wijze tot leven. Hou, die voor het eerst een film maakte die zich niet in Taiwan afspeelde, zei daarover in deze krant: ‘Flowers of Shanghai had toch iets dat ik ook uit mijn eigen leven ken. De omgang van die vrouwen met hun klanten, het indirecte, omzichtige communiceren. Ook in Taiwan verloopt de communicatie indirect.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden