Tv-tips

De Volkskrant tv-selectie voor maandag 1 maart

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van maandag.

Jorrit Van Broekhoven en Kevin Toma
Amy Adams in Arrival. Beeld
Amy Adams in Arrival.

2Doc: Het zaad van Karbaat

NPO 2, 20.30 uur

Vruchtbaarheidsarts Jan Karbaat overtrad in zijn kliniek zowat alle voorschriften rond kunstmatige inseminatie. Hij gebruikte zelfs zijn eigen sperma om zeker 65 vrouwen te insemineren, waardoor er zo’n zeventig ‘Karbaatkinderen’ ter wereld kwamen. Zij zitten met vragen die niemand meer kan beantwoorden, want Karbaat zelf overleed in 2017. In haar serie Het zaad van Karbaat laat Miriam Guttmann zien hoe de kinderen omgaan met de wetenschap dat hun biologische vader er bedenkelijke praktijken op nahield, en met de angst zijn karakter te hebben geërfd.

Arrival

RTL 7, 20.30 uur

(Science fiction, Denis Villeneuve, 2016) Taalwetenschapper Louise Banks (Amy Adams) krijgt de opdracht en ook de inzichten van haar leven. Wanneer wereldwijd kegelvormige ruimteschepen opdagen, wordt Banks door de Amerikaanse regering gevraagd contact met de aliens te leggen. Zoekend naar de taal van de octopus- en olifantachtige wezens nadert Banks niet alleen de grenzen van de menselijke communicatie, maar ontwikkelt ze ook een bovenaards tijdsbesef, dat door de vernuftige opbouw van Villeneuves filosofische sciencefictionmeesterwerk óók op de toeschouwer overslaat. Dat Arrival niet alleen tot denken aanzet maar ook flink ontroert, onderstreept de zeggingskracht van deze perfecte vertelling. Jeremy Renner heeft een fijne bijrol als Banks wiskundige mede-avonturier.

De Kalvijn show

NPO 3, 21.15 uur

Met het motto ‘Doe eens gek, je bent al normaal genoeg’ noteerde het YouTube-kanaal van Kalvijn (echte naam Kelvin Boerma) al meer dan 1,25 miljoen abonnees. Vandaag maakt Boerma zijn debuut op televisie, waar de vlogger op NPO 3 een eigen programma kreeg. In De Kalvijn show ontvangt hij bekende gasten, met wie hij de actualiteit doorneemt. In deze crisistijd moet het een vrolijk en positief programma worden, als tegenhanger van de serieuzere talkshows op tv. Daarnaast gaat de 24-jarige YouTuber gewoon door met zijn eigen kanaal, dat al sinds 2010 bestaat.

We gaan het maken

NPO 1, 21.30 uur

Handige hulpmiddelen kunnen een groot verschil maken in het leven van mensen met een handicap. Soms moet zo’n hulpmiddel heel specifiek zijn. In We gaan het maken brengt Patrick Lodiers Nederlandse uitvinders in contact met jonge mensen met een lichamelijke beperking. Kunnen zij iets bedenken om hen verder te helpen? In de eerste aflevering hoopt de jonge Juli, die een bindweefselaandoening heeft, op een idee waardoor ze zelfstandig kan zwemmen. Vogelspotter Johannes heeft een spierziekte, maar wil graag zijn camera en verrekijker blijven gebruiken.

Exotica

Arte, 21.50 uur

(Drama, Atom Egoyan, 1994) In de bizar ingerichte nachtclub Exotica, gerund door de hoogzwangere Zoe (Arsinée Khanjian), dansen meisjes naakt voor betalende heren. Danseres Christina (Mia Kirshner) heeft een vaste klant, belastinginspecteur Francis (Bruce Greenwood), tot ongenoegen van dj Eric (Elias Kotreas). De Canadese cineast Egoyan grijpt zich koelbloedig vast in een van zijn vaste thema’s – voyeurisme – en ontleedt in de loop van de film de achtergrond van de hoofdpersonen. Vader-dochterrelaties blijken een grote rol te spelen, terwijl de non-lineaire opbouw van Exotica als een psychologische striptease werkt.

Mia Kirschner in Exotica. Beeld
Mia Kirschner in Exotica.

Kruispunt

NPO 2, 22.50 uur

Wanneer mogen eindelijk de winkels weer open? Dat is de vraag die al maanden door het hoofd van veel Nederlandse ondernemers spookt. In de Kleine Overstraat in de binnenstad van Deventer volgde Kruispunt enkele winkeliers bij wie het water tot aan de lippen staat. Zo ligt Petra Tebbe wakker van het idee dat ze haar lunchcafé zou moeten opgeven. Marlou Hollink moest investeren in een zomercollectie voor haar kledingwinkel, terwijl de winterkleding onverkocht bleef. Gelukkig zijn er ook succesverhalen: de wolwinkel van Claudi Janssen doet online goede zaken.

Don’t Be Afraid of the Dark

RTL 7, 23.00 uur

(Horror, Troy Nixey, 2010) De televisiefilm Don’t Be Afraid of the Dark (1973) maakte zo’n indruk op Guillermo del Toro als kind, dat hij per se een remake wilde maken. Hij trad op als producent en co-scenarist, striptekenaar Troy Nixey debuteerde als filmregisseur. Het werd een film die meteen alle kinderangsten weer oproept: van enge wezens onder het bed tot de teddybeer die ’s nachts tot leven lijkt te komen. Een typische Del Toro-horrorfilm ook, eentje die angst niet in ranzig hak-en-snijwerk zoekt, maar in een donker gotisch huis.

Bailee Madison in Don't Be Afraid of the Dark Beeld
Bailee Madison in Don't Be Afraid of the Dark
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden