Film- en televisietips

De Volkskrant tv-selectie voor maandag 1 februari

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van maandag.

Jorrit Van Broekhoven en Kevin Toma
Hans Löw in In My Room. Beeld
Hans Löw in In My Room.

Typisch Utrechtse Heuvelrug

NPO 2, 19.20 uur

Met plaatsen als Doorn, Amerongen, Soesterberg en Austerlitz is de Utrechtse Heuvelrug een statige streek vol geschiedenis in het hart van Nederland. De realitysoap Typisch trekt de komende weken door de regio om enkele markante inwoners te portretteren. Vandaag maken we kennis met Heimen, een kleine boer die nog zo te werk gaat als in de jaren vijftig van de vorige eeuw. In Soesterberg volgt Typisch enkele vrijwilligers van het Nationaal Militair Museum en aan de voet van de Amerongse Berg zoeken zusters de rust in een bijzondere leefgemeenschap.

2Doc: Als Mara lacht

NPO 2, 20.30 uur

Door een bindweefselziekte die haar spieren doet verslappen is de 25-jarige Mara Tempelman volledig aangewezen op de zorg van haar ouders. Ingrid en Arnoud tillen haar uit bed en in haar rolstoel, en moeten steeds alert zijn op ademhalingsproblemen. Mara vindt het leven steeds minder de moeite waard en gaat in gesprek met de Levenseindekliniek over euthanasie. Binnen het gezin leidt dat tot verdeeldheid: moeder Ingrid steunt haar dochter, maar vader Arnoud kan Mara nog niet missen. Ans L’Espoir schetst het dilemma in haar documentaire Als Mara lacht.

Kursk

RTL 7, 20.30 uur

(Actie, Thomas Vinterberg, 2018) Bij vlagen sterk actiedrama over de ramp met de Russische onderzeeër Kursk, die in 2000 zonk met 118 bemanningsleden aan boord. Terwijl boven water de ene mislukte reddingsoperatie na de andere op touw gezet werd en de Russen tergend lang buitenlandse hulp afwezen, lieten de mannen elk uur van zich horen, vanuit hun duikboot op de bodem van de Barentszzee. Vinterberg (Festen) laat de kijker naar adem happen als de mannen dat doen en de explosies die de boot deden zinken zijn goed getimed.

Matthias Schoenaerts in Kursk. Beeld
Matthias Schoenaerts in Kursk.

The Hunger Games

Net 5, 20.30 uur

(Fantasy, Gary Ross, 2012) De eerste Hunger Games-film, met knipogende kritiek op de vercommercialiseerde (televisie)maatschappij, is een groots opgezette productie die indrukwekkend een wereld verbeeldt waarin een ooit gevoerde oorlog herdacht wordt met een spel op leven en dood. Hoofdrolspeler Jennifer Lawrence is geweldig, als een van de jongeren die zich aan het spel moeten wagen, en de film blinkt vooral uit in de verbeelding van de deels welvarende totalitaire staat. De toon blijft serieus; precies de ambiance waarin latere Oscar-winnaar Lawrence met haar brutaal stoïcijnse blik kan uitblinken.

Jennifer Lawrence in The Hunger Games. Beeld
Jennifer Lawrence in The Hunger Games.

In My Room

Arte, 22.00 uur

(Drama, Ulrich Köhler, 2018) Ulrich Köhler maakte naam als een van de jongere leden van de Berliner Schule, een los verband van (niet altijd in Berlijn gevestigde) cineasten die naar een precieze, uitgekristalliseerde verteltrant streefden. Met het afwisselend beklemmende en pastorale In My Room (te zien op het Rotterdamse filmfestival van 2019) waagde Köhler zich aan het postapocalyps-genre. Dertiger Armin (Hans Löw) sleept zich verloren door het leven, tot hij in een wereld ontwaakt waar verder niemand meer lijkt te zijn. Hij trekt weg uit de stad en ontpopt zich tot een hedendaagse (en niet altijd handige) Robinson Crusoe, schijnbaar gelukkig met wat de dag hem brengt. Of dat zo blijft?

Pointer

NPO 2, 22.20 uur

WhatsAppfraude is een snel groeiende vorm van oplichting. Beoogde slachtoffers ontvangen een bericht dat zogenaamd afkomstig is van een bekende in nood, met het verzoek om geld over te maken. Inmiddels is er veel aandacht voor deze vorm van fraude, waardoor de kans dat iemand er nog intrapt is afgenomen. Pointer laat echter zien dat oplichters steeds geraffineerder te werk gaan en iemands online identiteit kapen om slachtoffers te misleiden. Het actualiteitenmagazine onthult de methoden en stelt de vraag wat de politie kan doen om fraudeurs te pakken.

Kruispunt

NPO 2, 22.50 uur

Tijdens de coronacrisis hebben veel Nederlanders het wandelen ontdekt als veilige en gezonde manier om eens buiten te komen. Kruispunt staat vanavond stil bij enkele bijzondere wandelinitiatieven. Zanger Tim Knol richtte een wandelclub op en verloor 40 overtollige kilo’s. Neuropsycholoog Erik Scherder ontwikkelde samen met de Hersenstichting een wandelapp en vertelt over het belang van activiteit voor het afweersysteem. Henk Korevaar en Jacqueline Kortekaas maakten een wandeling langs de contouren van Nederland om geld op te halen voor het KWF.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden