TipsFilm en televisie

De Volkskrant-tv-selectie voor en zaterdag 26 september

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van zaterdag.

Géza Morcsányi en Alexandra Borbély in On Body and Soul. Beeld
Géza Morcsányi en Alexandra Borbély in On Body and Soul.

Orlando

RTL 4, 06.49 uur

(Sally Potter, 1992) Eerbiedig en genadeloos, zo ging regisseur Sally Potter te werk in haar – zeer vroeg uitgezonden – bewerking van Virginia Woolfs roman Orlando (1928). Ze wilde trouw blijven aan het boek en aan Woolfs bedoelingen, maar veranderde alles wat filmisch niet werkte. Terwijl in het boek onduidelijk blijft waarom edelman Orlando (een fantastische Tilda Swinton) gedurende een leven van vier eeuwen verandert in een vrouw, geeft Potter daar wél redenen voor. Zodoende werd de film Orlando een geheel eigen, even tegendraadse als weldadig vormgegeven variatie op Woolfs literaire meesterwerk.

Tilda Swinton in Orlando. Beeld
Tilda Swinton in Orlando.

Vranckx

Canvas, 20.10 uur

In Japan zijn idols een fenomeen. Deze jonge zangers, acteurs en modellen worden na een intensieve training gelanceerd door gespecialiseerde mediabedrijven en hebben een ware sterrenstatus. Sommige schoolmeisjes worden al op zeer jonge leeftijd als idols in de schijnwerpers geplaatst en aanbeden door voornamelijk oudere mannen. In Vranckx onderzoekt Marcel Theroux dit verschijnsel. Hij maakt kennis met de 11-jarige Yune, die optreedt als popster en met haar fans chat via de webcam. Yunes manager geeft toe dat het niet alle mannen om de liedjes te doen is.

Begin Again

SBS 9, 20.30 uur

(John Carney, 2013) Keira Knightley zingt zelf haar liedjes in Begin Again en eigenlijk zou je die voor in totaal 1 dollar moeten kunnen downloaden. Dat is immers het concept dat ex-platenproducer Dan (Mark Ruffalo) bedenkt nadat hij singer-songwriter Gretta (Knightley) heeft horen zingen: een spotgoedkoop album waarbij elk liedje ergens anders is opgenomen, op het dak van een kantoor of in de metro, inclusief verkeersgeluiden en over geluidsoverlast klagende New Yorkers op de achtergrond. Regisseur Carney (Once) leverde een mooie soort-van-musicalromkom af.

Keira Knightley en Mark Ruffalo in Begin Again. Beeld .
Keira Knightley en Mark Ruffalo in Begin Again.Beeld .

Bernard Haitink, the Enigmatic Maestro

BBC 2, 20.30 uur

Vorig jaar rondde Bernard Haitink zijn 65-jarige carrière in de muziek af met een concert met de Wiener Philharmoniker in Luzern. Als een van de bekendste en meest bewonderde dirigenten ter wereld kan Haitink terugkijken op een samenwerking met het Koninklijk Concertgebouworkest, het London Philharmonic Orchestra en vele andere orkesten. In het documentaire portret The Enigmatic Maestro probeert regisseur John Bridcut de Nederlandse dirigent te doorgronden aan de hand van interviews met hemzelf en de internationale musici met wie Haitink samenwerkte.

On Body and Soul

Canvas, 22.10 uur

(Ildikó Enyedi, 2017) Mária (Alexandra Borbély) speelt thuis gesprekken na die ze op haar werk in een abattoir heeft gevoerd. Met peper- en zoutvaatjes, of met Playmobilpoppetjes. Ook haar baas Endre (Géza Morcsányi) is een einzelgänger, in dit delicate Hongaarse liefdesverhaal waarin normaal gedrag nu eens niet de norm is. Dat ze elkaar in hun dromen tegenkomen, in de gedaante van hert en hinde, maakt de film des te markanter. Alleen al de vroege scène waarin de slachthuismedewerkers en de op hun dood wachtende koeien samen naar de zon kijken, is een pareltje op zich. Door juryvoorzitter Paul Verhoeven bekroond met de Gouden Beer op het filmfestival van Berlijn.

McQueen

BBC 2, 22.45 uur

Tien jaar geleden maakte de Britse modeontwerper Alexander McQueen een einde aan zijn leven. Hij was op dat moment pas 40 jaar. Toen Ian Bonhôte en Peter Ettedgui een documentaire wilden maken over het leven en werk van McQueen, weigerde diens familie daaraan mee te werken. Toch is het de regisseurs gelukt een gedetailleerd, compleet en ontroerend document te maken. We zien hoe McQueen zich van kleermaker uit een arm milieu opwerkte tot ontwerper bij Givenchy, om vervolgens naam voor zichzelf te maken met een reeks van zinderende modeshows.

Het Uur van de Wolf: De Gouden Wolf

NPO 2, 23.15 uur

Het Uur van de Wolf bestaat deze maand 25 jaar. Om dat te vieren presenteert de NPO een speciale uitzending, waarin de top-15 van Uur van de Wolf-documentaires wordt gepresenteerd. Presentator Marijn Frank praat de lijst samen met regisseurs en hoofdrolspelers aan elkaar. Aansluitend wordt De Nacht van de Wolf uitgezonden. Hierin komen van 0.15 uur tot na zessen bijzondere documentaires uit de archieven voorbij, zoals Bloot van Paul Cohen (2.25 uur), De jacht op mijn vader van Gülsah Dogan (3.35 uur) en Boudewijn de Groot - Kom nader (4.35 uur).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden