TipsFilm en televisie

De Volkskrant-tv-selectie voor en woensdag 4 november

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van woensdag.

Berend Jan Bockting en Jorrit Van Broekhoven
Noée Abita in Ava van Léa Mysius. Beeld
Noée Abita in Ava van Léa Mysius.

World War Z

RTL 7, 20.30 uur

(Actie, Marc Forster, 2013) Onevenwichtig, maar commercieel zeer succesvol actie-epos, waarmee Hollywood definitief de toen al tien jaar woekerende zombierage omarmde. Uitstekend getroffen is de blinde paniek die wereldwijd toeslaat – ook bij het gezin van VN-medewerker Gerry Lane (Brad Pitt, die de film tevens produceerde) – zodra mensen hondsdol om zich heen beginnen te bijten. Op die momenten betaalt het budget van miljoenen dollars zich uit: scènes die al voorbijkwamen in kleinere zombieproducties konden nu eens werkelijk groots en apocalyptisch worden aangepakt.

Daniella Kertesz en Brad Pitt in World War Z van Marc Forster Beeld
Daniella Kertesz en Brad Pitt in World War Z van Marc Forster

Max Masterclass

NPO 1, 21.40 uur

In drie nieuwe colleges van Max Masterclass houden experts interessante lezingen over het lichaam en onze gezondheid. Vanavond vertelt hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder hoe we ons brein fit kunnen houden. Dat is niet alleen interessant voor ouderen, maar voor alle volwassenen. Ons brein begint namelijk al na 25 jaar af te takelen. Aan de hand van de nieuwste inzichten geeft Scherder tips en tools om de schade beperkt te houden. De komende weken gaat Max Masterclass dieper in op aspecten van de slaap en feiten en fabels over onze voeding.

De kennis van nu

NPO 2, 22.20 uur

Ondanks het tekort aan donoren wordt maar een klein deel van de beschikbare organen getransplanteerd. Niet meer dan een half procent van alle overledenen is geschikt als donor en het grootste deel van de organen wordt afgekeurd wegens twijfels over de kwaliteit. In De kennis van nu ziet Dirk de Bekker een nieuwe machine die nauwkeuriger kan beoordelen of een lever geschikt is voor transplantatie. In Eindhoven tonen onderzoekers aan Elisabeth van Nimwegen hoe ze organen buiten het lichaam willen behandelen om ze daarna terug te plaatsen.

Collateral

Veronica, 22.50 uur

(Thriller, Michael Mann, 2004) Tom Cruise stijgt onder leiding van Michael Mann (Heat) tot grote hoogte als de gehaaide, angstaanjagende, grijsharige huurmoordenaar Vincent. Met evenveel precisie speelt Jamie Foxx een dromerige taxichauffeur bij wie Cruise op een kille avond in Los Angeles instapt, op weg naar zestien moorden. Op een krankzinnige, maar desondanks geloofwaardige manier raken de levens van de twee verknoopt in deze schitterende liefdesbrief aan nachtelijk L.A; als de camera van Mann niet boven de stad zweeft, spiegelen de wolkenkrabbers wel in het raam van de taxi.

Tom Cruise en Jamie Foxx in Collateral van Michael Mann. Beeld
Tom Cruise en Jamie Foxx in Collateral van Michael Mann.

2Doc: Angels of Diamond Street

NPO 2, 23.00 uur

De Church of the Advocate is een kerk in de Amerikaanse staat Philadelphia met een lange sociaal-activistische traditie. In The Advocate Cafe, de gaarkeuken van de kerk die ooit werd gestart door de Black Panther-beweging, kunnen de armste gezinnen van de stad terecht voor een gratis maaltijd en hulpverlening. In de documentaire Angels on Diamond Street laat filmmaker Petr Lom zien hoe een illegaal Mexicaans gezin door de kerk wordt opgevangen. Een klaslokaal in de kelder onder de kerk wordt voor Carmela Hernandez en haar kinderen als woning ingericht.

Groot dromen. Olivier naar Hollywood

NPO 3, 22.55 uur

Zijn lange lichaam zat Olivier Richters altijd in de weg, totdat hij besloot fanatiek te gaan trainen. De uren in de sportschool wierpen hun vruchten af en hebben de 2,18 meter lange Hilversummer klaargestoomd voor een carrière in Hollywood. De ‘Dutch Giant’ zette alles op alles om door te breken en wist rollen te scoren in Black Widow en de derde Kingsman-film. Door het coronavirus heeft nog niemand hem zien spelen. In de documentaire Groot dromen. Olivier naar Hollywood wordt Richters een jaar gevolgd door regisseur Joost Lammers.

Ava

Arte, 23.05 uur

(Drama, Léa Mysius, 2017) Het titelpersonage van dit fraaie coming-of-age-verhaal is een 13-jarige die van de oogarts te horen krijgt dat ze binnenkort blind zal zijn. Het nieuws maakt iets los in het aanvankelijk timide meisje. Tijdens een zomervakantie met haar moeder (Laure Calamy) aan de Franse kust leert ze de rebelse Roma-jongen Juan (Juan Cano) kennen, via diens pikzwarte hond Lupo. Ze krijgen een Bonnie en Clyde-achtige relatie. De film is even expliciet en broeierig als dromerig, met een fantastische hoofdrol voor (de tijdens de opnames 18-jarige) Noée Abita, die de stormachtige ontwikkeling van Ava overtuigend neerzet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden