TipsFilm en televisie

De Volkskrant-tv-selectie voor en vrijdag 27 november

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van vrijdag.

Jorrit Van Broekhoven en Kevin Toma
Timothée Chalamet (links) en Steve Carell in Beautiful Boy. Beeld
Timothée Chalamet (links) en Steve Carell in Beautiful Boy.

Beautiful Boy

Canvas, 21.20 uur

(Drama, Felix van Groeningen, 2018) In Beautiful Boy, naar de beide memoires en bestsellers van The New York Times-journalist David Sheff en diens (ex-)junkiezoon Nic, slaat de drugsterreur toe in een onbedreigde, liefdevolle omgeving. Nic (Timothée Chalamet) is een modelkind, dat pal en rap van gedaante verandert onder de ogen van zijn vader. Hoe kan dat gebeuren? Regisseur en co-scenarist Van Groeningen volgt het hele junkie-in-een-gezinstraject: het afglijden, de schuldgevoelens van vader én zoon, de teleurstelling, de hoop op herstel, de afkick en dan weer de teleurstelling. Chalamet palmt in, manipuleert, snauwt en lijdt als Nic, zonder de kijker maar een moment het gevoel te geven dat die naar een trukendoos kijkt.

Louis Theroux: Life on the Edge – The Dark Side of Pleasure

NPO 3, 21.00 uur

Toen programmamaker Louis Theroux door de corona-epidemie noodgedwongen thuis zat, benutte hij die tijd met een duik in zijn archief. In Life on the Edge maakt hij een thematische selectie uit 25 jaar reportages. Vandaag onderzoekt hij de manier waarop de Verenigde Staten inspelen op onze duisterste verlangens. Theroux neemt weer contact op met JJ, die hij twintig jaar geleden leerde kennen bij het maken van een item over de porno-industrie. Ook kijkt hij hoe het is gegaan met Kalitia, die ernstig verslaafd aan heroïne was toen hij haar voor het laatst sprak.

Nu te zien

NPO 2, 21.15 uur

In Zweden is hij een superster, maar in de rest van Europa is Anders Zorn (1860-1920) een beetje aan de aandacht ontsnapt. Toch schilderde de Zweedse kunstenaar portretten van de Zweedse koning en zijn vrouw, drie Amerikaanse presidenten en andere vooraanstaande personen uit binnen- en buitenland. Nu te zien geeft vandaag een impressie van de tentoonstelling Anders Zorn – De Zweedse idylle in het Kunstmuseum Den Haag. Naast zijn zeer persoonlijke portretten stond Zorn bekend om zijn fraaie Zweedse landschappen en vrouwelijk naakt.

Floortje blijft hier

NPO 1, 21.25 uur

Voor Floortje Dessing brengt de coronacrisis een onverwacht voordeel met zich mee: voor het eerst in twintig jaar is ze verlost van jetlag. Vanavond begint ze aan een nieuw seizoen van Floortje blijft hier, waarin de presentator Nederlanders portretteert die een duurzaam en zelfredzaam bestaan leiden. Vandaag gaat ze langs bij Reid en Cornelie, die al meer dan vijftig jaar zelfvoorzienend wonen in een vuurtoren in Friesland. Ze leven voornamelijk van de oogst uit hun eigen tuin, en in hun woning lijkt het alsof de tijd er heeft stilgestaan.

The Next Three Days

Net 5, 22.20 uur

(Misdaad, Paul Haggis, 2010) Het echtpaar John en Lara Brennan (Elizabeth Banks en Russell Crowe) wordt overdonderd door de politie, die Lara arresteert op verdenking van moord. John probeert alles om zijn vrouw vrij te krijgen; niet met een advocaat, maar op basis van de adviezen van een beroemde crimineel (Liam Neeson). De film is bijna een uur onderweg wanneer Lara haar echtgenoot toebijt: ‘Maar je hebt me niet eens gevraagd of ik het heb gedaan!’ Daarmee legt ze de essentie bloot van dit kundig geconstrueerde, niet altijd even geloofwaardige mozaïek.

Russell Crowe in The Next Three Days. Beeld
Russell Crowe in The Next Three Days.

2Doc: Welcome to Chechnya

NPO 2, 22.25 uur

In de Russische deelrepubliek Tsjetsjenië worden mensen uit de lhbti--gemeenschap met geweld vervolgd. In zijn documentaire Welcome to Chechnya volgt David France het werk van Tsjetsjeense activisten die slachtoffers proberen te helpen. Omdat het filmen niet zonder gevaar was, werd er veel gebruikgemaakt van verborgen miniatuurcamera’s. Ook wilde France de slachtoffers graag zelf aan het woord laten. In plaats van hen onherkenbaar te filmen koos hij voor een geavanceerde AI-techniek die hun gezichten vervangt, maar realistische emoties kan weergeven.

Quand on a 17 ans

NPO 2, 22.40 uur

(Drama, André Téchiné, 2016) Op een geïsoleerd schooltje in de Franse Alpen weten de 17-jarige buitenbeentjes Thomas en Damien zich in dit verfijnde tienervriendschapliefdesdrama, deels geschreven door Céline Sciamma (Girlhood, Portrait de la jeune fille en feu), geen raad met hun gevoelens voor elkaar. Met de kleinst mogelijke stapjes (een iets te lang aangehouden blik, een terloopse vraag) komen de hoofdpersonages nader tot elkaar, tot vechten en liefkozen naadloos in elkaar overgaan. Die toenadering voelt waarachtig: na afloop blijven hun wild over elkaar buitelende gevoelens en verlangens geruime tijd hangen.

Kacey Mottet Klein (links) en Corentin Fila in Quand on a 17 ans. Beeld
Kacey Mottet Klein (links) en Corentin Fila in Quand on a 17 ans.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden