Service
De Volkskrant tv-selectie voor donderdag donderdag 18 november
Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van donderdag.
Disney’s Newsies: The Broadway Musical
BBC 2, 14.00 uur
Toen Disney in 1992 de filmmusical Newsies uitbracht, was het aanvankelijk een grote flop. Pas jaren later zou de film met liedjes van achtvoudig Oscarwinnaar Alan Menken uitgroeien tot een culthit, en worden gebruikt als basis voor een enorm succesvolle Broadwaymusical. De BBC zendt vanmiddag een registratie uit van die versie, uitgevoerd in het Pantages Theatre in Hollywood. De musical vertelt het verhaal van de onderbetaalde krantenjongens die in 1899 twee weken lang de nieuwsvoorziening in New York tot stilstand dwongen met een succesvolle staking.
Keuringsdienst van waarde
NPO 3, 20.25 uur
Waarschijnlijk bestaat pasta carbonara al veel langer dan de naam die we er nu voor gebruiken. Het klassieke Italiaanse pastagerecht met spek, kaas en peper is mogelijk genoemd naar de houtskoolkachel waarop het werd bereid, maar er zijn vele andere, soms fantasierijke verklaringen. Om het nog verwarrender te maken wordt carbonara tegenwoordig ook gebruikt voor een bepaald soort pizza, en dan zijn er ook nog carbonarakruiden in de supermarkt. Keuringsdienst van waarde wil weten hoe het zit en zoekt vandaag uit wat er wel en niet carbonara mag heten.
Frontlinie
NPO 2, 20.30 uur
Toen drie Kameroeners besloten de burgeroorlog in hun land te ontvluchten en een ticket voor Cyprus kochten, wisten ze nog niet dat de bewoners op dat eiland al net zo verdeeld zijn als die in hun eigen land. In Frontline vertelt verslaggever Bram Vermeulen hoe het drietal de Griekse kant van het eiland probeerde te bereiken, maar vast kwam te zitten in de door de VN ingestelde bufferzone die de Grieks-Cyprioten en Turks-Cyprioten van elkaar moet scheiden. Vermeulen schetst de situatie op het eiland, dat al bijna een halve eeuw in een impasse verkeert.
Deadpool 2
Veronica, 20.30 uur
(Actie, David Leitch, 2018) Het vervolg op de zelfbewust-geestige en hypergewelddadige superheldenfilm Deadpool (2016) rammelt opnieuw met sardonisch genoegen aan de ketenen van de stripverfilming; steeds opnieuw drijft het scenario de spot met zijn wetmatigheden. Hoewel die aanpak bij deze tweede aflevering al wat vertrouwd begint te ogen, valt er opnieuw het nodige te genieten voor wie Deadpools maniakale rebellie kan waarderen. Ryan Reynolds weet de uiterlijke onverschilligheid van het titelpersonage knap te combineren met zijn sentimentele aard. Dat bezorgt de film een prettige dynamiek.
État de siège
TV 5, 21.04 uur
(Thriller, Costa-Gavras, 1972) De Grieks-Franse filmer Costa-Gavras groeide na zijn doorbraakfilm Z (1969) en L’aveu (1970) in hoog tempo uit tot absolute specialist in politieke thrillers en bevestigde zijn status met het grimmige État de siège, waarin onder meer de Amerikaanse economische en politieke invloed op Latijns-Amerikaanse regimes wordt gefileerd. Plaats van handeling is ditmaal Uruguay, waar de stadsguerrillabeweging Tupamaros hooggeplaatste buitenlanders ontvoerd in de hoop gearresteerde kameraden vrij te krijgen. Gefilmd in een quasi-documentaire stijl – er zit geen maat op de snel in- en uitzoomende camera – die bijna vijftig jaar na dato weliswaar een tikje gedateerd oogt, maar zijn effectiviteit nog altijd niet heeft verloren.
Maid in Manhattan
Net 5, 22.35 uur
(Romkom, Wayne Wang, 2002) Jennifer Lopez, kamermeisje in een chic hotel, wordt door een invloedrijke politicus (Ralph Fiennes) voor een gast aangezien. Er volgt een wilde liefdesnacht en, natuurlijk, het pijnlijke demasqué. Fiennes blikte jaren later in een interview met de Volkskrant nog eens terug op Maid in Manhattan: ‘Ik speelde een nogal stijf, rechtdoorzee type dat moeilijk omgaat met veranderingen. Ik hoefde niet eens grappig te zijn, de rol veronderstelde een soort Cary Grant-factor. Dat was een uitdaging, want tot de lichtheid die zoiets vereist, heb ik niet gemakkelijk toegang.’
De kennis van nu special
NPO 2, 22.40 uur
Als een land dat nu al deels onder zeeniveau ligt, heeft Nederland extra veel te verliezen als de zeespiegel verder blijft stijgen. In een speciale uitzending maakt wetenschapsmagazine De kennis van nu een reisje langs de kust. Waterbouwhistoricus Willem van de Ham vertelt over de geschiedenis van de kustbescherming, terwijl kustwaterbouwkundigen Bas Borsje en Stefan Aarninkhof stilstaan bij natuurlijke en innovatieve manieren om de kust te versterken. Zo werd er in zee een zandmotor ‘aangelegd’, die zijn zand langzaam over de Noordzeekust verspreidt.