Service

De Volkskrant tv-selectie voor donderdag 8 juli

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van donderdag.

Jorrit Van Broekhoven en Kevin Toma
Robert Downey Jr. (links) en Jake Gyllenhaal in Zodiac. Beeld .
Robert Downey Jr. (links) en Jake Gyllenhaal in Zodiac.Beeld .

Naast geel speelt ook de kleur blauw een belangrijke rol in Zodiac

Opstandelingen

NPO 2, 20.25 uur

Buurtschap De Graspeel in het Brabantse Zeeland is een mekka voor de intensieve veehouderij. De laatste jaren verrees hier met goedkeuring van de gemeente de ene na de andere stal met vleeskuikens en mestvarkens, vooral bestemd voor de vleesexport. Omwonenden klagen over een ondraaglijke meststank en chemische lucht, waardoor het vooral ’s zomers ondoenlijk is om buiten te komen. In Opstandelingen ziet Sophie Hilbrand hoe het kookpunt wordt bereikt als de bewoners worden geconfronteerd met de oplevering van nog eens vier megastallen voor zeventienduizend varkens.

Keuringsdienst van waarde classics

NPO 3, 20.25 uur

Voor 62 cent koop je in de supermarkt een leverworst van een halve kilo. Spotgoedkoop, als je bedenkt dat andere vleesproducten aardig aan de prijs zijn. In een van de klassiekers uit het archief van Keuringsdienst van waarde buigt het programma zich over de vraag hoe dat kan. Een echte slager vertelt wat de ingrediënten van zijn ambachtelijke leverworst zijn, en komt uit op een kiloprijs van 10 euro. Wat zit er dan in zo’n supermarktleverworst, waar ook nog winst op wordt gemaakt, en verdient zo’n ding eigenlijk wel een plek tussen de vleeswaren?

Cocktail

Net 5, 20.30 uur

(Drama, Roger Donaldson, 1988) Tom Cruise is in deze vroege hit al helemaal zoals we hem kennen: licht bezeten, en geregeld die typische grimlach tevoorschijn toverend. Net uit dienst strijkt zijn ambitieuze personage Brian Flanagan neer in New York. Daar is het volop crisis, dus zijn ambitie een miljoen te gaan verdienen begint noodgedwongen in een cocktailbar in de Upper East Side. Het kunstig shaken doet Cruise natuurlijk zelf. Na enige hobbels in werk en liefde beweegt het verhaal zich soepel, voorspelbaar en aangenaam naar het einde.

Tom Cruise en Elisabeth Shue in Cocktail van Roger Donaldson Beeld x
Tom Cruise en Elisabeth Shue in Cocktail van Roger DonaldsonBeeld x

Schatten uit de schaduw

NPO 2, 21.05 uur

De collectie van museum Boijmans Van Beuningen is het resultaat van 172 jaar verzamelen en omvat 151 duizend objecten. Tijdens de verbouwing van het museum werden die ondergebracht in vijf tijdelijke opslaglocaties. Nu het nieuwe depot van Boijmans Van Beuningen gereed is, kan de collectie terugkeren in haar nieuwe thuis. Heel bijzonder is dat het depot vanaf november toegankelijk wordt voor het publiek. In Schatten uit de schaduw neemt kunsthandelaar Jan Six er alvast een kijkje. Zijn belangstelling gaat uit naar twee miniatuurschilderijen uit het originele legaat van Boijmans.

Zodiac

Canvas, 21.30 uur

(David Fincher, 2007) Sommige regisseurs hebben duidelijk een lievelingskleur. Dat David Fincher veel van geel houdt, zie je goed aan deze spannende seriemoordenaarsthriller. De film is gebaseerd op het ware verhaal van de Zodiac Killer, die gruwelijk huishield in het San Francisco van eind jaren zestig. Cartoonist Robert Graysmith (Jake Gyllenhaal), journalist Paul Avery (Robert Downey Jr.) en rechercheur David Toschi (Mark Ruffalo) proberen Zodiacs identiteit te ontrafelen. Van het redactiekantoor van Graysmiths krant tot de stoelen in een verhoorruimte: waar hij maar kan strooit Fincher met geel. Misschien leidt de kleur naar de identiteit van de dader, misschien is het ook een stijlvol rookgordijn.

Jerry Maguire

Net 5, 22.35 uur

(Cameron Crowe, 1996) De Cruise-avond op Net 5 gaat verder met deze heerlijke komedie, waarin de steracteur een gewiekste sportagent speelt die tot inkeer komt en daarmee zijn luxe bestaan op het spel zet. Zijn snel inkrimpende wereld wordt daarbij bijna letterlijk in beeld gebracht: terwijl de film opent met een buitenaardse blik op de aarde, is de wereldbol in het bijna opgedoekte kantoor van Cruise’ titelpersonage al een stuk kleiner. Magnifieke acteerprestaties van Cruise (‘Show me the moneeeey!’), Renée Zellweger en Cuba Gooding jr. als Jerry Maguires enig overgebleven klant.

Tom Cruise in Jerry Maguire. Beeld gg
Tom Cruise in Jerry Maguire.Beeld gg

Josephine Baker: The Story of an Awakening

Canvas, 0.10 uur

De in Amerika geboren danser Josephine Baker was het symbool van de Jazz Age, maar haar carrière omvat veel meer dan dat en beslaat vijf decennia. In de documentaire The Story of an Awakening vertelt regisseur Ilana Navaro hoe een jong zwart meisje uit het gesegregeerde Missouri uitgroeide tot een superster in Parijs, maar niet kon ontsnappen aan racisme en vooroordelen. Ook gaat de film in op haar inzet voor het Franse verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog, haar bijdragen aan de burgerrechtenbeweging en de adoptie van twaalf kinderen uit de hele wereld.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden