Tv-tips6 september 2018

De Volkskrant tv-selectie voor donderdag 6 september

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit moet u donderdagavond zien.

Kevin Toma en Joris Henquet
Robert Donat in The 39 Steps van Alfred Hitchcock. Beeld
Robert Donat in The 39 Steps van Alfred Hitchcock.

The 39 Steps (Alfred Hitchcock, 1935)

BBC 2, 15.15-16.35 uur

Een man stuit in vooroorlogs Londen toevallig op een pro-Britse spion, die hem vertelt over een duister complot om militaire staatsgeheimen te stelen. Wanneer deze dame in zíjn appartement wordt vermoord, slaat Richard Hannay (Robert Donat) op de vlucht, voor zowel de politie als de vijandige bende die het op de spion had gemunt. Gelukkig had ze Hannay nog net op tijd een kaart van de Schotse Hooglanden in de handen gedrukt, zodat hij weet waar hij de volgende aanwijzing voor de ingewikkelde intrige moet zoeken.

Hitchcocks favoriete thema, dat van de valselijk beschuldigde man, gebruikte hij voor het eerst, en misschien wel ook het allerbest, in deze klassieker. Wie heeft spion Annabella vermoord, en klopt er iets van het complot dat ze Hannay onthulde? Spannende vragen die het tempo van de film flink opjagen en Hannay in de ene vreemdsoortige situatie na de andere doen belanden. The 39 Steps is een staaltje filmisch hordelopen als geen ander. Geen vijf minuten blijft regisseur Hitchcock op dezelfde locatie en intussen stuit de elegant gesnorde Hannay op veel vrouwelijk schoon – bij voorkeur platinablond, natuurlijk. Hitchcock, zo vertelde hij ooit in een interview, hield ook zelf van dit meesterwerk uit zijn Britse periode, vooral vanwege de drive en de onvoorspelbaarheid. ‘Donat die uit het raam van het politiebureau springt met een halve handboei om, direct tegen een band van het Leger des Heils opbotst en vervolgens een steegje en een kamer in schiet.’ Die hak-op-de-takformule werkt dik tachtig jaar na dato nog steeds: ook nu nog blijkt The 39 Steps onverminderd hyperactief en spannend. Prachtig zijn de typische Hitchcock-trekjes, zoals de schreeuw van een vrouw die in het geluid van een rijdende trein overgaat. Vaak geïmiteerd, niet in de laatste plaats door Hitchcock zelf; diens Amerikaanse variant North by Northwest (1959) is zo ongeveer de enige 39 Steps-kopie die aan het origineel kan tippen.

Voetbal: Nederland-Peru

NPO 1, 20.20 uur

Het Nederlands elftal oefent tegen Peru, vanaf 20.45 uur live vanuit de Johan Cruijff Arena in Amsterdam. Het is de afscheidswedstrijd van ­recordinternational Wesley Snijder. Is Oranje klaar voor de kwalificatie voor het EK van 2020?

Erik Scherder zoekt: Het geheim van Methusalem

NPO 2, 20.25 uur

Drieluik waarin neuropsycholoog Erik Scherder (66) onderzoekt hoe je een zinvolle en gelukkige oude dag kunt hebben. Zelf wil Scherder niet met pensioen. Bezig blijven is volgens hem cruciaal.

Expeditie Robinson

RTL 5, 20.30 uur

Seizoen 14 van de survivalstrijd gaat van start. Onder de kandidaten zijn weer zowel bekende als onbekende Nederlanders. Bij de BN’ers o.a. zangers Jody Bernal en Corry Konings, acteur Johnny Kraaijkamp en presentator Toine van Peperstraten.

My Big Fat Greek Wedding (Joel Zwick, 2002)

Net 5, 20.30-22.20 uur.

‘Smeer er wat Windex op’, zegt de traditionele Griekse vader van het gezin Portokalos wanneer zijn dochter op de dag van haar bruiloft ontwaakt met een puistje op haar gezicht. Stellig gelooft de oude man dat iedere huidaandoening met zijn favoriete schoonmaakmiddel in een oogwenk verdwijnt. Het is een van de vele folkloristische grapjes waardoor deze kleine, charmante feelgoodfilm aan het begin van deze eeuw uitgroeide tot een hit van formaat. Het familierelaas van een Grieks-Amerikaans meisje (Nia Vardalos, ook verantwoordelijk voor het scenario) dat klem zit tussen de tradities van haar ouders en de vrijheidsdrang van haar generatie, leverde alleen in Amerika al ruim 240 miljoen dollar op. De film kreeg diverse vervolgen, waaronder tv-serie My Big Fat Greek Life.

Een Hollander in Parijs

NPO 2, 21.30 uur

Philip Freriks, die al jaren in Parijs woont, maakte een reportageserie over de Parijse periode van zes Nederlandse schilders. Zoals bloemenschilder Gerard van Spaendonck, die ten tijde van de Franse Revolutie aan de guillotine ontsnapte.

Mickey Blue Eyes (Kelly Makin, 1999)

Net 5, 22.20-00.25 uur.

Geslaagde misdaadkomedie, met Hugh Grant als de stijve Engelse veilingmeneer Michael Felgate, die verstrikt raakt in de duistere zaken van zijn maffiose schoonfamilie, aangevoerd door godfather Frank Vitale (James Caan). Potentieel klassiek is de scène waarin Felgate zijn liefje (Jeanne Tripplehorn) in een Chinees restaurant ten huwelijk wil vragen. Het gelukskoekje waarin zijn aanzoek zit verstopt wordt verwisseld. Onder meer dankzij de steeds chagrijnigere gastvrouw (‘Eat fucking cookie!’) ontspoort het zo romantisch bedoelde moment in totale, door regisseur Makin uitstekend getimede chaos.

Tims tent, maar dan op een eiland

NPO 3, 22.25 uur

Nieuwe reeks interviews van Tim den Besten, die is neergestreken op een camping op Texel. In de eerste aflevering komt milieuactivist en opiniemaker Anne Fleur Dekker (24) kamperen. Hoe kijkt zij terug op de periode dat zij moest onderduiken?

Hansa Studios – By the Wall 1976-90

Canvas, 22.55 uur

Documentaire over de legendarische Hansa Studios in Berlijn. David Bowie nam er zijn album Heroes op en Iggy Pop vond bij het metrostation inspiratie voor zijn nummer The Passenger.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden