Service

De Volkskrant tv-selectie voor donderdag 5 augustus

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van donderdag.

Ha Yeo-jin en Seo Jae-kyeong in Spring, Summer, Fall, Winter... and Spring van Kim Ki-duk. Beeld
Ha Yeo-jin en Seo Jae-kyeong in Spring, Summer, Fall, Winter... and Spring van Kim Ki-duk.

Notting Hill

Net 5, 20.30 uur

(Romkom, Roger Michell, 1999) Wat zouden je vrienden opkijken als je nieuwe geliefde een wereldberoemde filmster was! Met deze wat naïeve droom als uitgangspunt gingen de Engelse makers van Four Weddings and a Funeral aan de slag. Notting Hill moest net zo romantisch, grappig en geruststellend worden, dus mocht Hugh Grant weer de charmante sul spelen die maar geen vriendin kan krijgen. Julia Roberts is de filmster die hij ontmoet als ze zijn boekwinkeltje bezoekt, maar de droomrelatie komt niet zonder slag of stoot tot stand.

Julia Roberts en Hugh Grant in Notting Hill van Roger Michell Beeld
Julia Roberts en Hugh Grant in Notting Hill van Roger Michell

Ik deed aangifte tegen de minister van Onderwijs

NPO 3, 21.05 uur

Vorig jaar zei onderwijsminister Arie Slob in de Tweede Kamer geen probleem te hebben met reformatorische scholen die homoseksualiteit afkeuren, zolang ze maar zorgen voor een veilig leerklimaat. Yora Rienstra besloot daarom, voornamelijk als statement, aangifte te doen tegen de minister. De cabaretier en programmamaker ontving vervolgens veel reacties van jongeren die haar vertelden hoe het is om homo te zijn op een religieuze school. In de documentaire Ik deed aangifte tegen de minister van Onderwijs gaat ze op een open manier met hen in gesprek.

Spring, Summer, Fall, Winter... and Spring

Canvas, 21.10 uur

(Drama, Kim Ki-duk, 2003) Rustgevend monnikendrama uit de hoogtijdagen van de vorig jaar op 59-jarige leeftijd overleden filmgrootmeester Kim Ki-duk. De Zuid-Koreaan brak internationaal door met The Isle (2000), een liefdesdrama dat vooral naam kreeg vanwege enkele gruwelijke geweldsscènes, maar vergaarde nog meer liefhebbers toen hij zijn zachtere kant benadrukte (zie vooral ook Bin-jip). Spring, Summer, Fall, Winter... and Spring voert naar een drijvende tempel op een afgelegen meer waar een oude wijze monnik een jongetje de kneepjes van het boeddhisme bijbrengt. De knaap trekt de wijde wereld in, wordt verliefd en leert in de praktijk dat lust tot niets leidt. Perfecte zomeravondcontemplatie.

Pandemic: The Virus that Shook the World

NPO 2, 22.10 uur

De coronacrisis was niet de eerste keer dat de wereld werd getroffen door een pandemie, maar was toch in veel opzichten uniek. Positief was dat er sneller dan ooit effectieve vaccins werden ontwikkeld, maar de crisis had ook minder verheffende kanten, die aan bod komen in de laatste aflevering van Pandemic: The Virus that Shook the World. Er werd gezocht naar zondebokken, die door sommigen werden gevonden in ‘de Chinezen’ en door anderen in Bill Gates. Corona-ontkenners, complotdenkers en ‘wappies’ kregen een luide stem in het debat met de experts.

Spielberg

Canvas, 22.50 uur

Voor haar bejubelde documentaire over Steven Spielberg had Susan Lacy zeventien interviewsessies met de regisseur. Daarnaast bezocht ze filmsets en sprak ze tientallen collega’s, acteurs en vrienden over de filmmaker, die zowel grote kassuccessen als artistieke triomfen op zijn naam heeft staan. Het resultaat duurt bijna twee uur en geeft een mooi overzicht van Spielbergs oeuvre en manier van werken. Ook laat de regisseur zich van een opvallend persoonlijke kant zien. Zo spreekt hij over zijn kinderjaren en de impact van de scheiding van zijn ouders.

God’s Own Country

NPO 3, 22.55 uur

(Drama, Francis Lee, 2017) Op een Yorkse schapenboerderij rust na een beroerte van de boer veel werkdruk op de schouders van Johnny (Josh O’Connor), geen ideale boerenzoon. De komst van de jonge Roemeense hulp Gheorghe (Alec Secareanu) zal Johnny’s leven flink opschudden in dit prachtige liefdesverhaal. In het rauwe en aangrijpende God’s Own Country biedt debuterend regisseur Lee alle ruimte aan de uitstekende acteurs. Uit alles blijkt dat Lee weet waarover hij het heeft. Realisme staat voorop in zijn eerste speelfilm; geen detail mist zijn uitwerking.

Josh O'Connor en Alec Secareanu in God's Own Country van Francis Lee. Beeld
Josh O'Connor en Alec Secareanu in God's Own Country van Francis Lee.

De kunstdetective

NPO 2, 23.15 uur

In herhalingen van De kunstdetective vertelt Arthur Brand over de opzienbarendste zaken uit zijn praktijk. Door de jaren heen wist Brand al tientallen gestolen schilderijen, beeldhouwwerken, juwelen en zeldzame boeken terug te brengen bij hun rechtmatige eigenaar. In de aflevering van vanavond vertelt hij over een doek van Picasso dat ruim twintig jaar geleden werd gestolen van een jacht. Na veel omzwervingen belandde het werk in Nederland, waar Brand werd benaderd door een zakenman die vreesde voor zijn reputatie en anoniem wil blijven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden