Service

De Volkskrant tv-selectie voor donderdag 4 november

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van donderdag.

Berend Jan Bockting en Jorrit van Broekhoven
Jennifer Lopez in Hustlers van Lorene Scafaria. Beeld
Jennifer Lopez in Hustlers van Lorene Scafaria.

Hustlers

Net 5, 20.30 uur

(Komedie, Lorene Scafaria, 2019) Na de beurscrash van 2008 laten de rijke vaste klanten van strippers Destiny (Constance Wu) en Ramona (Jennifer Lopez) het ineens afweten. De vrouwen verzinnen een plan om toch aan hun clientèle te blijven verdienen. Illegaal, maar het werkt als een trein, totdat ze worden opgepakt. Hustlers, gebaseerd op een artikel van journalist Jessica Pressler en gemaakt door een grotendeels vrouwelijke crew en cast, is een vrolijke, gelikte misdaadfilm. Het uitgebreid tentoongestelde vrouwelijk schoon dreigt de boodschap wat te ondergraven, maar het enthousiaste acteerwerk maakt veel goed, met een koninklijk optreden van Jennifer Lopez – volledig in controle – als hoogtepunt.

Z

TV 5, 21.00 uur

(Misdaad, Costa-Gavras, 1969) Elke overeenkomst met bestaande personages en gebeurtenissen is met opzet, zou de disclaimer kunnen luiden van Z, een sublieme reconstructie van de moord in 1963 op de linkse Griekse politicus Gregoris Lambrakis – en de grote doorbraakfilm van de Griekse filmer Costa-Gavras. Z blijft ogenschijnlijk ver van Hollywood doordat de film zich volledig concentreert op het onderzoek. Totdat opeens een jonge en zwaarbebrilde Jean-Louis Trintignant zijn entree maakt als onervaren en rechtschapen onderzoeksrechter en de zaak een voor de machthebbers onaangename loop neemt.

Jean-Louis Trintignant in Z van Costa-Gavras. Beeld
Jean-Louis Trintignant in Z van Costa-Gavras.

Busje komt zo

NPO 1, 21.40 uur

Paul de Leeuw presenteert zijn nieuwste show niet vanuit de studio, maar vanuit een touringcar. In Busje komt zo trekt hij samen met chauffeur Martijn in een enorme bus door het land, waarbij de kijkers de route en haltes mogen bepalen. De Leeuw maakt kennis met diverse mensen, hoort bijzondere verhalen en belandt op verrassende plekken. De Leeuw begint zijn reis in Eindhoven, waarna hij zijn excuses aanbiedt in Culemborg, waar hij jaren geleden iemand heeft gekrenkt. In Volendam reikt hij samen met Simon Keizer een alternatieve straatprijs uit.

Ben ik hier alleen?

NPO 3, 21.57 uur

Tijdens de lockdown zag Georgina Verbaan soms vreemde lichten aan de hemel. Ze zette er iets over op Twitter en werd prompt gevraagd voor de presentatie van Ben ik hier alleen?, een zesdelige zoektocht naar buitenaards leven. In de eerste aflevering spreekt ze met Bram Roza en Alex Griffioen van de website Ufo Meldpunt Nederland en spreekt ze met getuigen van mysterieuze hemelverschijnselen. Zijn er buitenaardsen in het spel, of is er een meer geloofwaardige verklaring? Vanaf volgende week gaat de reis verder naar Noorwegen, Frankrijk en Engeland.

[REPORTAGE]

Stand van Nederland: Generatie next

NPO 2, 22.20 uur

Een leven lang werken voor dezelfde baas op hetzelfde kantoor en hopen op een mooi pensioen: voor de oudere generatie was het een ideaal, maar voor jongeren een nachtmerrie. Millennials willen zelf kiezen voor wie, wanneer en waar ze werken. Voor de Nederlandse bedrijven is dat nog even wennen, maar gezien de personeelsschaarste zullen ze toch echt in beweging moeten komen om als werkgever aantrekkelijk te blijven. In Stand van Nederland onderzoekt Raquel Schilder hoe veranderende wensen van werknemers leiden tot wrijving en conflicten op de werkvloer.

Hellboy II: The Golden Army

RTL 7, 22.45 uur

(Fantasy, Guillermo del Toro, 2008) Dit spectaculaire vervolg verschilt in opzet weinig van het uitstekende eerste deel: de rode, gehoornde demon (Ron Perlman, die onder alle make-up sterk met zijn gelaat weet te acteren) is nog altijd in dienst van het geheime Amerikaanse bureau voor paranormaal onderzoek en verweer, en inzetbaar voor lastige klussen – ditmaal moet het gouden leger van een of andere elfenkoning worden gestopt. Het verhaal is volstrekt inwisselbaar voor dat van elke willekeurige fantasyfilm, Del Toro blinkt uit in de uitwerking van het spektakel.

Selma Blair en Ron Perlman in Hellboy II: The Golden Army van Guillermo del Toro. Beeld
Selma Blair en Ron Perlman in Hellboy II: The Golden Army van Guillermo del Toro.

Louis Theroux: Mothers on the Edge

NPO 3, 23.35 uur

Het krijgen van een kind is meestal een droom die uitkomt. Een korte periode van ‘babyblues’ na de bevalling is normaal, maar in 13 procent van de gevallen ontwikkelt de jonge moeder een postnatale depressie. Die is soms zo ernstig dat ze niet voor haar kind kan zorgen. In zijn reportage Mothers on the Edge bezoekt Louis Theroux een psychiatrische kliniek voor jonge moeders met depressies, angststoornissen en psychosen. Tijdens hun behandeling worden ze ook geholpen bij de zorg voor hun baby. De behandelduur is vaak enkele weken, maar soms langer.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden