FILM- EN TV-TIPS

De Volkskrant tv-selectie voor donderdag 4 maart

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van donderdag.

Maggie Gyllenhaal en Parker Sevak in The Kindergarten Teacher. Beeld
Maggie Gyllenhaal en Parker Sevak in The Kindergarten Teacher.

Erik Scherder onderzoekt

NPO 2, 20.25 uur

Deze maand kiest Nederland de nieuwe leden van de Tweede Kamer. Neuropsycholoog en hoogleraar Erik Scherder onderzoekt daarom wat er waar is van de volkswijsheid ‘kiezen is verliezen’. In Erik Scherder onderzoekt gaat hij de straat op om experimenten te doen met voorbijgangers. Hij staat stil bij kleine keuzen – paprika of naturel – en grote keuzen, zoals het kiezen van een partner of een naam op het stembiljet. Hoe maken we die keuzen, wat gebeurt er op dat moment in ons brein en zijn we wel zo vrij om te kiezen als we zelf graag denken?

Hartenstrijd

Net 5, 20.30 uur

(Komedie, Janice Pierre, 2016) Een mix van zwijmelromantiek en spot. Van het gebruikelijke bijeenbrengen, uiteendrijven en herenigen van het liefdeskoppel (gespeeld door Tibor Lukács en Jennifer Hoffman) moet Hartenstrijd het niet hebben, daarvoor is het een iets te afgekloven versie van het filmgenre. Wel aangenaam is de wat hardere humor in Nienke Römers script, juist in scènes die er voor de plot weinig toe doen: de grove onderonsjes met Tina’s collega-motoragenten (Cees Geel en Murth Mossel), of Svens bezoek aan de zwangerschapscursus van een vriendin.

Van links naar rechts:  Tibor Lukács , Jennifer Hoffman en Miro Kloosterman in Hartenstrijd. Beeld
Van links naar rechts: Tibor Lukács , Jennifer Hoffman en Miro Kloosterman in Hartenstrijd.

Dragon’s Den

NPO 1, 21.30 uur

Een onderneming beginnen in coronatijd? Het klinkt misschien onlogisch, maar er is iets voor te zeggen. Door de crisis zijn er allerhande verschuivingen gaande die ondernemers nieuwe kansen bieden. In een nieuw seizoen van Dragon’s Den ontvangt Jort Kelder beginnende ondernemers die hun businessplan mogen voorleggen aan vijf investeerders. Vandaag presenteren Jan en Timo een duurzaam idee voor het naderende festivalseizoen en denkt Julian een oplossing te hebben voor het veelvoorkomende probleem van slapeloosheid. Maken ze kans op een investering?

Stand van Nederland: Generatie Next

NPO 2, 22.20 uur

Een partner kiezen uit romantische overwegingen is een tamelijk modern fenomeen . In het verleden waren het inkomen en aanzien van een potentiële partner minstens zo belangrijk voor de vrijgezel. Is er wat dat betreft eigenlijk wel zoveel veranderd? In Stand van Nederland: Generatie Next onderzoekt presentator Elen Demir vanavond waar jongvolwassenen op letten bij het zoeken van een partner. Financiële overwegingen blijken daarbij onverminderd een rol te spelen. De reportage schetst de moderne relatie als transactie, zowel offline als online.

The Kindergarten Teacher

WDR, 23.30 uur

(Drama, Sara Colangelo, 2018) De schrijfsels die kleuterjuf Lisa (Maggy Gyllenhaal) bij een poëziecursus presenteert, worden niet erg gewaardeerd: te clichématig, te gezocht. Totdat een van de kinderen in haar klas, de 5-jarige Jimmy (Parker Sevak), een gedicht opzegt, beter dan alles wat Lisa tot dan toe heeft geschreven. Jimmy is een wonderkind en ze ontfermt zich over hem. Haar bemoeienis krijgt ongezonde trekken in een film die van gemoedelijk drama langzaam in een thriller verandert. Gaat Lisa ontsporen of houdt ze zichzelf in toom? Gyllenhaal brengt de ambiguïteit uitstekend over. Lisa roept afwisselend afgrijzen, begrip en medelijden op, maar simpel te doorgronden is ze nooit.

Tricky Dick

NPO 2, 23.35 uur

De Amerikaanse president Richard Milhouse Nixon (1913-1994) wordt vooral herinnerd vanwege het ­Watergate-schandaal, maar had daarvoor een opmerkelijke carrière. In de documentaireserie Tricky Dick wordt de opkomst en ondergang van Nixon uit de doeken gedaan. De eerste aflevering verklaart de brandende ambitie van de politicus vanuit ervaringen in zijn jeugd. Nixon groeide op in een arm gezin, waar hij al snel leerde kansen te herkennen en te grijpen. Na een rechtenstudie werd hij congreslid, senator en vice­president. Het presidentschap leek de volgende logische stap.

The End of the Affair

Arte, 01.30 uur

(Drama, Neil Jordan, 1999) In deze stijlvolle verfilming van de roman van Graham Greene wordt de overspelige liefde van een getrouwde vrouw (Julianne Moore) en een schrijver (Ralph Fiennes) tijdens de Tweede Wereldoorlog onthuld via het ‘dagboek van haat’, waarin Fiennes verbitterd schrijft over de verbroken relatie. Daarna wordt de affaire opnieuw getoond vanuit het perspectief van een onhandige privédetective en diens zoontje. Ten slotte volgt de definitieve versie van de gebeurtenissen in de dagboeken van de inmiddels overleden vrouw en neemt de film een indrukwekkende, religieuze wending.

Julianne Moore en Ralph Fiennes in The End of the Affair. 
 Beeld KIPPA
Julianne Moore en Ralph Fiennes in The End of the Affair.Beeld KIPPA
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden