Film- en tv-tips

De Volkskrant tv-selectie voor donderdag 4 februari

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van donderdag.

Jorrit Van Broekhoven en Kevin Toma
Vanaf links: Bérénice Bejo, Jade Soentjens, Cédric Kahn en Margaux Soentjens in L'économie du couple. Beeld
Vanaf links: Bérénice Bejo, Jade Soentjens, Cédric Kahn en Margaux Soentjens in L'économie du couple.

Keuringsdienst van waarde

NPO 3, 20.25 uur

Rond 1870 begon het Zeeuwse plaatsje Yerseke met het kweken van mosselen en oesters. Een gouden zet, want een enorme economische groei was het gevolg. Yerseke werd de mosselhoofdstad van Nederland en is dat ondanks tegenslagen als mosselziekten, strenge winters en de aanleg van de Oosterscheldekering altijd gebleven. Keuringsdienst van waarde neemt vanavond een kijkje bij een mosselvisser en een mosselverwerkingsbedrijf met een ‘nat pakhuis’ op de Oosterschelde. Chef-kok Syrco Bakker bereidt van de mossel een eenvoudig maar smakelijk gerecht.

Erik Scherder onderzoekt

NPO 2, 20.30 uur

In een nieuwe serie programma's laat Erik Scherder zien dat de wetenschap niet altijd abstract hoeft te zijn. De komende weken gaat de professor in Erik Scherder onderzoekt de straat op om samen met voorbijgangers verrassende experimenten uit te voeren. Verder ontmoet hij collega-wetenschappers, werpt hij met een ‘tijdmachine’ een blik in het verleden en gaat hij op zoek naar de waarheid achter een aantal bekende tegeltjeswijsheden. Zo zoekt de neuropsycholoog in de uitzending van vanavond een antwoord op de vraag of gedeelde smart inderdaad halve smart is.

L’économie du couple

TV 5, 21.00 uur

(Drama, Joachim Lafosse, 2016) Een mooi, gezellig huis is het strijdtoneelvan een echtpaar (Bérénice Bejo en Cédric Kahn) dat stuiptrekkend uit elkaar valt. Marie en Boris blijken na vijftien jaar huwelijk te willen scheiden. Boris weigert echter te vertrekken: omdat hij zich heeft uitgesloofd voor de renovatie van het huis, wil hij bij verkoop flink delen in de winst. Fijn om regisseur Lafosse op vertrouwd terrein te vinden, als de Waalse meester van het benauwende familiedrama. Het verstikkende en ontroerende L’économie du couple zindert van de huiselijke spanning op de vierkante meter en toont dat er een prijs is voor alles: de kinderen zijn het belangrijkste betaalmiddel. Nederlands ondertiteld.

2Doc: Ons moederland

NPO 2, 22.40 uur

Voor Constant Kusters gaan gezinsleven, nationalisme en politieke strijd hand in hand. Hoewel de extreemrechtse partij NVU nooit een zetel heeft gewonnen, ziet voorman Kusters zichzelf en de NVU als pioniers voor politici als Geert Wilders en Thierry Baudet. In Ons moederland toont Shamira Raphaëla aan de hand van opnamen binnen de NVU hoe de politicus constateert dat zijn ideeën steeds breder worden gedragen door de gevestigde orde. Ook gaat ze in de Nederlandse cultuur en geschiedenis op zoek naar de wortels van het extreemrechtse gedachtengoed.

Daredevil

SBS 9, 22.45 uur

(Superheldenfilm, Mark Steven Johnson, 2003) Overdag werkt Matt Murdock (Ben Affleck) als pro-deoadvocaat in Hell’s Kitchen, New York. Als het rechtssysteem in zijn ogen tekortschiet, hult de wreker zich in kinky rood leder. ’s Nachts leert hij het gespuis hardhandig een lesje. Deze superheldenfilm haalt het niet bij voorbeelden zoals Sam Raimi’s Spider-Man. Een zijige Ben Affleck kan Daredevil amper dragen, maar de enorme Michael Clarke Duncan (als slechterik Kingpin) en een grotesk boosaardige Colin Farrell (als huurmoordenaar Bullseye) zijn op dreef – Farrell zelfs ná de aftiteling.

Ben Affleck in Daredevil. Beeld
Ben Affleck in Daredevil.

Bros: After the Screaming Stops

Canvas, 23.15 uur

In 1987 werd de Britse band Bros in korte tijd een enorme sensatie. Na de release van When Will I Be Famous greep een ware Brosmania om zich heen en trokken broers Matt en Luke Goss door het land met een uitverkochte tournee. Een tweede en derde album hadden minder succes, en in 1992 hield Bros het voor gezien: Matt begon een solocarrière en Luke ging acteren. In 2016 besloten ze echter weer bij elkaar te komen voor een concert. Bros: After the Screaming Stops toont de voorbereidingen op dat concert in de Londense O2 Arena, waarvoor de kaartjes in zeven seconden waren uitverkocht.

Kill Your Darlings

WDR, 23.30 uur

(Drama, John Krokidas, 2013) Aardig drama over de studentenjaren van beatdichter Allen Ginsberg (1926-1997). Ginsberg (Daniel Radcliffe) wordt op de Columbia-universiteit geïntroduceerd bij literaire eigenheimers als Jack Kerouac en William S. Burroughs. Hij is amper gesetteld in zijn studentenkamer, of zijn moeder belandt na een suïcidepoging in het gesticht. Kill Your Darlings draait om conflicten: harde realiteit versus studentenbestaan, echte schrijvers versus poseurs, traditie versus vernieuwing. Debutant Krokidas gebruikt leuke visuele foefjes om de half uit het lood hangende werkelijkheid van de personages te verbeelden.

Vanaf links: Ben Foster, Daniel Radcliffe (als Allen Ginsberg), Jack Huston en Dane DeHaan in Kill Your Darlings. Beeld
Vanaf links: Ben Foster, Daniel Radcliffe (als Allen Ginsberg), Jack Huston en Dane DeHaan in Kill Your Darlings.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden